10 Filem Sejarah Terbaik Sepanjang Masa, Sejarah Pembelajaran Tidak Mengantuk!

Pelajaran sejarah di sekolah sering membuat anda mengantuk. Sekiranya anda ingin mempelajari sejarah tanpa merasa bosan, tonton filem bersejarah terbaik berikut

Pelajaran sejarah kadang-kadang dianggap membosankan oleh kebanyakan orang. Mendengarkan guru bercakap dan membaca ribuan perkataan seolah-olah penyeksaan tidak berkesudahan.

Namun, ada jalan penyelesaian agar anda dapat mempelajari sejarah dengan lebih senang, iaitu melalui filem sejarah berdasarkan kisah benar.

Filem-filem ini akan menghiburkan anda dan menjadikan anda lebih celik dengan peristiwa penting yang pernah berlaku di dunia.

 • Lincoln (2012)
 • Maharaja Terakhir (1987)
 • Munich (2005)
 • Dunkirk (2017)
 • Filem Sejarah Terbaik yang lain. . .
 • 10 Filem dengan Latar Belakang Sejarah Terbaik Sepanjang Masa

  Sebenarnya, terdapat ribuan filem sejarah yang berkualiti. Bermula dari sejarah dunia, sejarah Indonesia, hingga sejarah Islam di Indonesia.

  Dalam artikel ini, Jaka telah memilih 10 filem bersejarah terbaik yang menggambarkan peristiwa hebat dan berpengaruh di dunia.

  Ingin tahu mengenai filem apa? Lihat segera, mari, geng!

  1. Senarai Schindler (1993)

  Schindler's List mengambil tema Holocaust ; pembunuhan orang Yahudi oleh Nazi Jerman pada era Perang Dunia 2 sangat realistik. Sebenarnya, filem ini berjaya merangkul 6 Oscar.

  Filem yang diarahkan oleh Steven Spielberg ini mengisahkan seorang ahli perniagaan Jerman yang juga seorang simpatisan Nazi bernama Oskar Schindler. Walaupun begitu, dia sangat berjasa kepada orang Yahudi.

  Schindler berusaha menyelamatkan ribuan orang Yahudi dengan "menggaji" mereka di kilangnya. Filem ini dibuat dalam warna hitam dan putih untuk menjadikannya lebih gelap.

  Anda akan ditunjukkan kekejaman Nazi terhadap orang Yahudi di Eropah. Sebaliknya, filem ini lebih menyerupai filem seram daripada filem sejarah.

  TajukSenarai Schindler
  Menayangkan 4 Februari 1994 (Amerika Syarikat)
  Jangka masa 3 jam 15 minit
  Pengarah Steven Spielberg
  Pelakon Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan 97% (RottenTomatoes.com)


  8.9 / 10 (IMDb.com)

  2. Lincoln (2012)

  Abraham Lincoln adalah bekas Presiden Amerika Syarikat ke-16. Perjuangannya untuk menghentikan perbudakan orang kulit hitam di Amerika terus dikenang hingga kini.

  Daripada menceritakan keseluruhan kisah kehidupan Lincoln, filem biopik ini sebenarnya hanya mengisahkan 4 bulan terakhir kehidupan Abraham Lincoln.

  Kemanusiaan Lincoln direalisasikan berkat usahanya dalam meluluskan pindaan ke-13. Sebaliknya, dia juga berusaha menghentikan perang saudara yang berlaku di AS.

  TajukLincoln
  Menayangkan 16 November 2012 (Amerika Syarikat)
  Jangka masa 2 jam 30 minit
  Pengarah Steven Spielberg
  Pelakon Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan 89% (RottenTomatoes.com)


  7.3 / 10 (IMDb.com)

  3. Maharaja Terakhir (1987)

  Sebelum menjadi republik, China adalah sebuah kerajaan raksasa. Filem The Last Emperor mengisahkan keruntuhan dinasti Qing dan kebangkitan negara komunis China.

  Filem sejarah dunia ini mengisahkan Pu Yi , maharaja terakhir China yang dinobatkan sejak berusia 3 tahun. Walaupun begitu, kehidupan tidak sebaik yang difikirkan.

  Kedudukannya sebagai maharaja China tidak bertahan lama. China, yang kemudian dipimpin oleh presiden Sun Yat Sen, membuangnya dan menjadikannya tahanan negara.

  TajukMaharaja Terakhir
  Menayangkan 15 April 1988 (AS)
  Jangka masa 2 jam 43 minit
  Pengarah Bernardo Bertolucci
  Pelakon John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan 90% (RottenTomatoes.com)


  7.7 / 10 (IMDb.com)

  4. Munich (2005)

  Munich adalah sebuah drama aksi dalam tragedi pembunuhan 11 atlet Israel di Olimpik Munich 1972 oleh sekumpulan pengganas Palestin.

  Kisahnya adalah, pemerintah Israel dan Mossad ; Pasukan khas Israel membentuk pasukan 5 orang dengan kepakaran yang berbeza untuk memburu pengganas.

  Namun, usaha ini tidak semudah yang mereka sangka. Terdapat banyak rintangan dan kesukaran yang harus mereka atasi dalam menyelesaikan misi mereka.

  TajukMunich
  Menayangkan 6 Januari 2006 (AS)
  Jangka masa 2 jam 44 minit
  Pengarah Steven Spielberg
  Pelakon Eric Bana, Daniel Craig, Marie-Jos e Croze
  Genre Aksi, Drama, Sejarah
  Penarafan 78% (RottenTomatoes.com)


  7.5 / 10 (IMDb.com)

  5. Dunkirk (2017)

  Adakah anda suka filem oleh pengarah Christopher Nolan ? Sekiranya ada, anda mesti menonton set filem Perang Dunia 2 yang berjudul Dunkirk , geng.

  Dunkirk menceritakan proses pengosongan ratusan ribu tentera sekutu yang terperangkap di pantai Dunkirk, Perancis; yang kini telah dikelilingi oleh tentera Jerman.

  Proses evakuasi dalam filem bersejarah ini digambarkan dengan baik melalui 3 perspektif: darat, laut dan udara. Filem ini juga kurang dialog sehingga anda harus fokus ketika menontonnya.

  TajukDunkirk
  Menayangkan 21 Julai 2017 (Amerika Syarikat)
  Jangka masa 1 jam 46 minit
  Pengarah Christopher Nolan
  Pelakon Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Mark Rylance
  Genre Aksi, Drama, Sejarah
  Penarafan 93% (RottenTomatoes.com)


  7.9 / 10 (IMDb.com)

  Filem Sejarah Terbaik yang lain. . .

  6. 12 Tahun Budak (2013)

  12 Years a Slave adalah sebuah filem bersejarah berdasarkan kenangan Solomon Northup , seorang lelaki kulit hitam yang terpaksa dijual sebagai hamba selama 12 tahun.

  Pada mulanya, Solomon adalah seorang pemuzik berpendidikan di New York yang pada masa itu tidak menerapkan perbudakan. Dia kemudian mendapat tawaran pekerjaan di Washington DC.

  Namun, ternyata dia ditipu dan dijual sebagai budak di New Orleans. Filem ini akan mengisahkan 12 tahun penderitaan Salomo sebagai hamba dengan sangat terperinci.

  Tajuk12 tahun sebagai hamba
  Menayangkan 8 November 2013 (Amerika Syarikat)
  Jangka masa 2 jam 14 minit
  Pengarah Steve McQueen
  Pelakon Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan 95% (RottenTomatoes.com)


  8.1 / 10 (IMDb.com)

  7. Orang terakhir dari Mohicans (1992)

  Last of the Mohicans adalah filem bersejarah yang dilancarkan dalam perang era kolonial dan dibintangi oleh pelakon berbakat Daniel Day Lewis .

  Pada masa itu, Perancis dan Inggeris berperang di tanah penjajah Amerika. Di tengah-tengah mereka ada puak India / Mohican yang terperangkap dan harus memilih kubu kuat.

  Banyak anggota suku menjadi mangsa perang penjajah ini. Sebaliknya, sekumpulan Mohican berusaha menyelamatkan seorang anak perempuan dari tentera Inggeris.

  TajukTerakhir orang-orang Mohicans
  Menayangkan 25 September 1992 (AS)
  Jangka masa 1 jam 52 minit
  Pengarah Michael Mann
  Pelakon Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means
  Genre Aksi, Pengembaraan, Drama
  Penarafan 95% (RottenTomatoes.com)


  7.7 / 10 (IMDb.com)

  8. Hotel di Rwanda (2004)

  Seterusnya adalah filem Rwanda Hotel yang mengisahkan sejarah pembunuhan / pembunuhan beramai-ramai tahun 1994 di Rwanda . Tragedi ini meragut hingga 1 juta nyawa.

  Dalam filem ini, kita akan mengikuti kisah benar Paul Rusesabagina , seorang pengurus hotel di Rwanda yang menyembunyikan 1,268 suku Tutsi dan Hutu dari usaha milisi liar.

  Hutu dan Tutsi adalah sasaran utama pembunuhan beramai-ramai ini. Bahkan 70% Tutsis di Rwanda telah mati dengan teruk.

  TajukHotel di Rwanda
  Menayangkan 4 Februari 2005 (Amerika Syarikat)
  Jangka masa 2 jam 1 minit
  Pengarah Terry George
  Pelakon Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan 91% (RottenTomatoes.com)


  8.1 / 10 (IMDb.com)

  9 Gandhi (1982)

  Sekiranya anda mengkaji sejarah, tidak mungkin anda tidak tahu watak yang satu ini. Gandhi adalah pemimpin gerakan penjajahan anti-Britain di India pada abad ke-20.

  Filem sejarah India ini mengisahkan permulaan perjuangan Gandhi dalam membebaskan India dari penjajahan Inggeris dengan gerakan protes tanpa kekerasan terhadap pemerintah.

  Gerakan tanpa kekerasan yang dipimpin oleh Gandhi semakin besar karisma seorang Gandhi yang mampu menghipnotis rakyat India.

  TajukGandhi
  Menayangkan 25 Februari 1983 (AS)
  Jangka masa 3 jam 11 minit
  Pengarah Richard Attenborough
  Pelakon Ben Kingsley, John Gielgud, Rohini Hattangadi
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan 84% (RottenTomatoes.com)


  8.0 / 10 (IMDb.com)

  10. Pencerahan (2010)

  Setelah 9 filem sejarah asing, sekarang adalah masa untuk Jaka membincangkan filem sejarah Indonesia. Salah satu filem Indonesia kegemaran Jaka adalah Sang Pencerah .

  Sang Pencerah adalah sebuah filem mengenai sejarah Islam Indonesia oleh pengarah Hanung Bramantyo yang mengisahkan kisah pengasas Muhammadiyah , Ahmad Dahlan (Lukman Sardi) .

  Dalam perjalanannya untuk mendirikan Muhammadiyah, Ahmad Dahlan menerima banyak penolakan, terutama dari Kyai-Kyai di kampung halamannya.

  TajukPencerahan
  Menayangkan 8 September 2010
  Jangka masa 1 jam 52 minit
  Pengarah Hanung Bramantyo
  Pelakon Lukman Sardi, Zaskia Adya Mekah, Slamet Rahardjo
  Genre Biografi, Drama, Sejarah
  Penarafan TBA (RottenTomatoes.com)


  6.8 / 10 (IMDb.com)

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 10 filem dengan latar sejarah terbaik yang mesti anda tonton. Filem di atas akan memberi anda pengetahuan sejarah tanpa perlu merasa bosan.

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang telah disediakan, geng.

  Baca juga artikel mengenai Filem atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan