Cara Mudah Membuat GIF Sendiri di WhatsApp, Sangat Mudah!

Tidak tahu bagaimana membuat GIF di WA? Di sini Jaka mengajar cara membuat GIF paling sederhana di WA, tanpa aplikasi. Segera bersedia untuk sembang perang dalam kumpulan!

Aktiviti sembang di WhatsApp bukan sekadar pertukaran teks atau teks. Penggunaan simbol, emoji, untuk memindahkan gambar (GIF) kini menjadikan perbualan lebih menarik.

Bercakap mengenai GIF, ternyata WhatsApp mempunyai ciri untuk membuat GIF anda sendiri. Anda boleh membuat dan menghantar GiIF pada bila-bila masa kepada sesiapa sahaja yang anda mahukan.

Ingin tahu bagaimana membuat GIF di WA? Nah, kali ini Jaka akan memberi anda petua bagaimana membuat GIF di salah satu aplikasi sembang yang popular. Inilah cara membuat GIF dengan mudah di WhatsApp .

 • Cara Membuat GIF di WhatsApp Menggunakan Gboard (Papan Kekunci Google)
 • Cara Membuat GIF di WhatsApp Menggunakan Video Anda Sendiri
 • Cara Membuat GIF di WA dengan Mudah dan Praktikal

  Mod pemesejan telah berkembang dengan pesat. Kini majoriti pengguna telefon pintar lebih kerap menghantar mesej melalui pelbagai aplikasi sembang yang tersedia kerana pelbagai ciri menarik .

  Tidak lagi hanya mengirim kata-kata melalui tulisan, sekarang kita dapat lebih ekspresif dalam berbual dengan simbol, emoji, dan juga GIF.

  GIF biasanya mengandungi gambar lucu yang dapat bergerak, diambil dari adegan filem tertentu, yang menggambarkan pelbagai situasi sama ada sedih, gembira, ketawa, dan sebagainya.

  Pada masa ini WhatsApp telah membebaskan penggunanya untuk mengekspresikan diri dengan GIF . Oleh itu, anda benar-benar wajib mengetahui cara membuat GIF di WA agar tidak ketinggalan zaman.

  Kelebihan Menggunakan GIF di WhatsApp

  Sebagai salah satu aplikasi pesanan paling popular dengan jumlah pengguna terbanyak, WhatsApp nampaknya juga membolehkan pengguna menggunakan GIF dalam aktiviti sembang mereka.

  Dengan menerapkan cara membuat GIF di WhatsApp , mesej yang dikirim terasa lebih hidup dan nampaknya menggambarkan ekspresi pengirim dengan tepat.

  Selain membuat mesej lebih meriah, ada banyak faedah lain yang dapat diperoleh jika anda menggunakan GIF di WhatsApp. Salah satunya adalah sebagai alat untuk melatih kreativiti kita sebagai pengguna .

  Selain menyediakan pelbagai koleksi GIF, ternyata kami juga dapat mengubahsuai, bahkan kemudian, membuat GIF kami sendiri.

  Cara Membuat GIF di WhatsApp Menggunakan Gboard (Papan Kekunci Google)

  Anda boleh menggunakan cara membuat GIF di WhatsApp dengan mudah ketika berbual atau menghantar mesej kepada sesiapa sahaja, tanpa kerumitan dan juga tanpa pening .

  Syaratnya, anda hanya menggunakan Gboard sebagai papan kekunci utama atau papan kekunci yang digunakan semasa berbual menggunakan WhatsaApp.

  Gboard mempunyai ciri yang menyokong pengguna untuk mengedit pelbagai GIF dalam koleksi mereka. Oleh itu aplikasi ini wajib anda pasangkan.

  Sekiranya anda belum menggunakan Gboard, anda boleh memuat turun aplikasi melalui pautan di bawah.

  Apl Produktiviti Google MUAT TURUN

  Kemudian anda boleh segera memulakan cara membuat GIF dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

  • Langkah 1 - Pertama, buka aplikasi WhatsApp pada telefon pintar atau peranti Android anda setelah memasang dan memasang Gboard.

  • Langkah 2 - Pilih rakan atau saudara kepada siapa anda ingin menghantar GIF. Pastikan juga papan kekunci utama yang anda gunakan adalah Gboard . Sekiranya demikian, pilih ikon GIF yang dipaparkan di bahagian atas.

  • Langkah 3 - Cari GIF yang anda mahukan dengan memasukkan kata kunci, dan koleksi GIF akan muncul tersedia dari aplikasi Gboard yang anda gunakan.

  Terdapat pelbagai kategori GIF, iaitu HIGH FIVE , bertepuk tangan , APA , SLEEPY dan sebagainya. Terdapat juga beberapa GIF dengan tema mengikut kategori tersebut. Pilih yang anda mahu gunakan.

  • Langkah 4 - Setelah memilih salah satu GIF, anda boleh merancang alias untuk menambahkan elemen lain yang anda mahukan sebelum dihantar.

  Anda boleh memasukkan simbol, teks / tulisan, gambar atau tulisan tangan ke kapsyen GIF. Sekiranya demikian, pilih ikon Kirim di kanan bawah.

  Dengan menekan ikon kirim di kanan bawah, GIF yang anda buat berjaya dihantar kepada rakan atau saudara anda melalui aplikasi WhatsApp.

  Cara pertama untuk membuat gif di WA yang boleh anda gunakan untuk menambahkan GIF unik yang akan anda kirimkan, dengan mengubahnya terlebih dahulu.

  Kaedah ini akan menjadikan GIF yang anda kirim kelihatan lebih estetik dan tentunya lebih asli juga.

  Cara Membuat GIF di WhatsApp Menggunakan Video Anda Sendiri

  Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pilihan GIF yang ada dan ingin membuat GIF dari video anda, ini juga boleh membuat anda berjaya.

  Cara membuat GIF di WhatsApp menggunakan video anda sendiri juga tidak memerlukan aplikasi tambahan.

  Langkah yang mesti anda ikuti juga digolongkan sebagai geng yang mudah. Caranya, sila lihat secara terperinci di bawah!

  • Langkah 1 - Buka aplikasi WhatsApp seperti biasa dan pilih logo lampiran kemudian pilih Galeri. Pastikan video yang ingin anda buat menjadi GIF sudah ada.
  • Langkah 2 - Pilih mana-mana video yang ada di telefon bimbit anda. Tidak ada batasan panjang video, kerana nanti anda akan mengeditnya dalam aplikasi.
  • Langkah 3 - Jadikannya GIF dengan menyeret slaid video yang dipaparkan sehingga durasinya cukup pendek, kemudian ubah format ke GIF dengan menekan ikon GIF di atas.

  Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum anda mengedit video ke GIF di WhatsApp.

  Pertama, tentukan panjang video yang akan ditukar menjadi GIF. Biasanya, GIF hanya bertahan selama 2-3 saat. Sekiranya terlalu lama, potong sesingkat mungkin sehingga dapat digunakan sebagai GIF.

  Kedua, jangan lupa menukar format video ke GIF. Luncurkan logo video ke GIF seperti gambar di atas.

  • Langkah 4 - Selesai, dan anda boleh menghantar GIF anda sendiri terus kepada orang-orang di kenalan WhatsApp anda.

  Kini anda boleh membuat GIF dari fail video anda sendiri di WhatsApp. _ Mudah, geng kan? Anda tidak memerlukan aplikasi apa pun, anda tahu!

  Selain tidak ada aplikasi, cara membuat GIF di WA juga cukup praktikal dan mudah digunakan . Hanya dengan beberapa klik, anda boleh membuat GIF anda sendiri dengan segera.

  Itulah kaedah mudah untuk membuat GIF di WhatsApp hanya dengan modal Gboard aka Papan Kekunci Google.

  Kini anda tidak perlu lagi merasa bosan kerana berbual seperti itu, alias kreativiti yang buruk. Anda boleh membuat GIF menarik anda dengan segera.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan