Mengenal teknik peretasan kekerasan dan cara mencegahnya

Peretasan mempunyai beberapa teknik. Salah satunya ialah Brute Force. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana teknik Brute Force ini? Lihat sahaja artikel JalanTikus seterusnya!

Peretasan adalah ilmu yang sangat digemari oleh orang IT. Sebabnya adalah dengan pengetahuan yang disebut peretasan ini, ini membuat kita nampaknya mempunyai kewibawaan yang istimewa daripada yang lain. Contohnya dengan penggodaman, kita boleh mendapat akses khas ke perkhidmatan VIP.

Bercakap mengenai sains penggodaman, sains penggodaman itu sendiri mempunyai beberapa teknik. Salah satunya ialah Brute Force. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana teknik Brute Force ini? Lihat sahaja artikel Jaka berikut.

BACA JUGA
  • Ini adalah 10 Penggodam Paling Berbahaya di Dunia (Psst ... Ada Penggodam Indonesia)
  • Berhati-hati! Terdapat Cara Baru Peretas Mendapatkan Data Akaun Bank Melalui WhatsApp
  • 100% Anti-Peretas, Inilah Petua Membuat Kata Laluan Paling Selamat di Dunia

Mengenal teknik peretasan kekerasan dan cara mencegahnya

Dalam melakukan penggodaman, penggodam pada amnya pasti akan menggunakan beberapa teknik. Contohnya ialah Phishing dan Brute Force . Untuk apa itu pancingan data, maka bagaimana untuk mencegahnya. Anda boleh merujuk artikel Jaka berikut.

LIHAT ARTIKEL

Sekarang Phishing Jaka telah dibincangkan sebelumnya, kali ini Jaka akan membincangkan teknik penggodaman Brute Force.

Teknik penggodaman Brute Force adalah kaedah untuk menggodam kata laluan dengan mencuba semua kemungkinan kombinasi dalam senarai kata. Kaedah ini dijamin berjaya menemui kata laluan yang ingin anda hack. Tetapi proses untuk menggodam kata laluan menggunakan kaedah ini akan memakan banyak masa. (sumber: Google)

Sumber foto: Foto: ZDNet

Mengapa ia dipanggil Brute Force? Nama Brute Force itu sendiri adalah gabungan kata-kata dari bahasa Inggeris, yang jika anda tafsirkan secara kasar .

Sekiranya anda cuba memahami kaedah kerja teknik ini, anda akan dapati teknik ini menyerang dari depan begitu sahaja. Anda membuka laman internet, memasukkan nama pengguna, kemudian anda mencuba kata laluan mulai dari AAA, AAB, AAC hingga ZZZ.

Jadi anda boleh mengatakan nama Brute Force menggambarkan teknik ini yang sangat terpaksa masuk melalui pintu depan.

Sumber gambar: Foto: Poster Palsu

Kaedah ini sendiri diklasifikasikan sebagai sangat kuat sebenarnya. Dengan perisian, ia akan membolehkan anda memasukkan kata laluan dari AAA, AAB, AAC ke ZZZ secara automatik. Tetapi bilangan kata laluan yang dimasukkan bermula dari huruf AAA, AAB, AAC hingga ZZZ itu sendiri sangat banyak, anda harus memasukkan kata laluan ratusan kali.

Memang, ia menggunakan perisian secara automatik, tetapi anda juga harus menunggu perisian memasukkan semua kata laluan yang mungkin dari AAA, AAB, AAC hingga ZZZ. Pasti ini akan memakan banyak masa.

Perlu lebih banyak masa sekiranya kata laluan terdiri daripada banyak aksara, misalnya AAAAAAAAA hingga ZZZZZZZZZ. Belum lagi jika pelayan yang ingin anda hack ternyata memberikan jangka masa 5 minit setiap kali anda memasukkan kata laluan. Tidak mustahil masa pemprosesan teknik Brute Force ini boleh memakan masa hingga 100 tahun .

Tetapi tetap tidak mustahil penggodam dapat menggodam anda dengan menggunakan teknik ini dari Brute Force. Oleh itu, berikut Jaka, memberitahunya bagaimana untuk mencegahnya.

LIHAT ARTIKEL

Cara Menghadapi Serangan Brute Force

Walaupun teknik penggodaman ini dari Brute Force memerlukan masa yang sangat lama, namun teknik penggodaman ini masih kuat dan terkenal. Agar anda tidak menjadi mangsa serangan Brute Force ini, berikut cara mengatasinya.

  • Jangan gunakan PIN , seboleh-bolehnya gunakan kata laluan.
LIHAT ARTIKEL
  • Buat kata laluan yang mengandungi sekurang-kurangnya 8 aksara. Gunakan kombinasi huruf besar, huruf kecil, angka dan tanda baca. Jangan gunakan kata laluan yang berkaitan dengan nama terkenal, atau nama anda, atau nama akaun anda, atau hari lahir anda.

Contoh kata laluan yang baik: m @ n0fFsPR1n9 .., ##

  • Sekiranya kata laluan seperti itu membuat anda sering lupa, buatlah dengan menggunakan Kad Kata Laluan .
LIHAT ARTIKEL

Sekiranya anda merasa pernah terkena serangan Brute Force, berikut adalah petua Jaka untuk mengatasinya.

  • Sekiranya anda masih dapat mengakses akaun anda, segera ubah kata laluan . Bukan sahaja akaun anda digodam, tetapi semua akaun lain di internet.
  • Sekiranya anda tidak lagi dapat mengakses akaun anda, pantau akaun tersebut dan perhatikan pergerakannya. Tidak mungkin anda akan mendapat panduan.
  • Sekiranya akaun tersebut adalah akaun perbankan, segera laporkan ke bank yang berkenaan dan kepada pihak polis.
  • Segera beri tahu orang lain bahawa akaun anda telah diretas dan bahawa semua tindakan yang berkaitan dengan akaun tersebut adalah di luar tanggungjawab anda.

Itulah dia artikel Jaka mengenai teknik peretasan Brute Force dan cara mencegahnya. Semoga ini berguna! Oh ya, jangan lupa tinggalkan pendapat anda di ruangan komen, terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Hack atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas.

Sepanduk: Radware

Artikel Berkaitan