Ingin menjadi Pro HACKER? Ini adalah Ilmu yang Harus Anda Pelajari Pertama

Adakah anda seorang yang berminat untuk belajar menggodam? Sekiranya demikian, anda tidak boleh mula sembarangan. Kerana sebelum mempelajari ilmu peretasan, inilah ilmu yang mesti anda pelajari terlebih dahulu. Mari lihat perbincangan!

Memasuki pertengahan tahun 2017, profesi penggodam masih menjadi kegemaran di kalangan aktivis IT. Sebabnya ialah selain menjadi profesion yang hebat, wang juga sangat menjanjikan.

Adakah anda seorang yang berminat untuk belajar menggodam? Sekiranya demikian, anda tidak boleh mula sembarangan. Kerana sebelum mempelajari ilmu peretasan, inilah ilmu yang mesti anda pelajari terlebih dahulu. Ayuh, lihat perbincangannya!

BACA JUGA
  • 10 Foto Pasukan HACKER Progressbar
  • Penggodam Boleh Menggodam Komputer Dalam 13 Saat! Inilah Cara Mencegahnya

Ilmu Ini Anda Mesti Belajar Sebelum Anda Menggodam Sains Pertama

Tidak semua pengetahuan dapat berdiri sendiri, kadang-kadang sebahagiannya mesti disokong oleh sains lain. Untuk penggodaman, inilah pengetahuan yang mesti anda pelajari terlebih dahulu untuk menyokongnya.

Fahami Bagaimana Komputer Berhubung antara satu sama lain

Sumber foto: Gambar: Dataran SDN

Seorang penggodam pada umumnya akan menyasarkan komputer atau peranti lain. Ini membuat anda harus memahami tentang sains rangkaian dan peranti yang biasa digunakan dalam rangkaian komputer. Jangan biarkan anda membuat virus, tetapi tidak tahu bagaimana menghantarnya ke sasaran.

Peranti yang biasa digunakan dalam sains rangkaian komputer terdiri daripada dua jenama, iaitu Cisco dan Mikrotik . Untuk jenama Cisco telah menjadi standard untuk perbankan. Sementara untuk Mikrotik, ia adalah penyelesaian peranti rangkaian yang berpatutan.

Fahami OS Linux hingga Terperinci

Sumber gambar: Gambar: Berita Linux

OS terpest yang biasa digunakan oleh Certified Ethical Hackers (CEH) , berdasarkan Linux. Jadi sudah tentu anda juga harus memahami bagaimana sistem operasi Linux berfungsi. Bermula dari perintah Linux, sehinggalah semua ciri-cirinya mesti anda fahami.

Terdapat banyak sebab untuk penggodam memilih Linux sendiri. Salah satunya ialah Linux adalah sistem operasi sumber terbuka. Yang bermaksud bahawa Linux lebih mudah disesuaikan mengikut keperluan anda.

Kesimpulannya

Sains rangkaian dan Linux, itulah dua ilmu yang harus anda pelajari terlebih dahulu sebelum belajar menggodam. Sekiranya anda ingin mempelajarinya, ia juga boleh dilakukan secara dalam talian melalui laman web Intra. Anda tidak perlu pergi ke kuliah secara rasmi.

Berikut adalah pautan untuk belajar dalam talian mengenai sains rangkaian dan Linux melalui laman web Intra.

Latihan Rangkaian dan Linux oleh Intra

LIHAT ARTIKEL

Itulah yang baru dia bincangkan dari Jaka mengenai sains yang mesti kamu pelajari terlebih dahulu sebelum ilmu peretasan. Bagaimana pendapat anda mengenai perkara ini, adakah pengetahuan lain yang harus didahulukan? Tinggalkan pendapat anda di ruangan komen, terima kasih.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Hack atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Chicago Tribune

Artikel Berkaitan