50 Permainan Video Terbaik dan Paling Fenomenal pada tahun 2017

Sepanjang tahun 2017, banyak permainan telah dikeluarkan dari pelbagai platform. Bermula dari permainan PC, desktop atau konsol mudah alih walaupun telefon pintar. Mempunyai permainan dan keunikan permainan yang unik, berikut adalah 50 permainan video terbaik dan paling hebat pada tahun 2017. Mana yang menjadi kegemaran anda?

Sepanjang tahun 2017, anda boleh menemui banyak permainan video yang telah dilancarkan di pelbagai platform. Mulai dari PC, desktop atau konsol mudah alih hingga ke peranti mudah alih seperti telefon pintar dan tablet.

Mempunyai permainan yang unik dan ciri tersendiri, pastinya menjadikan barisan permainan video di bawah menjadi menarik bagi banyak pemain. Dilaporkan dari Polygon, berikut adalah 50 permainan video terbaik dan paling hebat sepanjang 2017.

BACA JUGA
  • 7 Permainan Mesin Pencari Terbaik Untuk Menemui Permainan Super Cool
  • 7 Permainan PSVR Terbaik Sepanjang Masa
  • 10 Permainan Bertema Alien Terbaik Untuk Android

50 Permainan Video Terbaik dan Paling Fenomenal pada tahun 2017

1. Legenda Zelda: Nafas Liar

Sumber gambar: Foto: zelda.com

Bagi anda yang merasakan peminat Nintendo, tentunya biasa dengan francais Zelda. Dalam konsol terbaru dan fenomenal, Nintendo Switch Zelda ini juga hadir dengan siri terbaru dalam The Legend of Zelda: Breath of the Wild .

Permainan terbaik ini juga disyorkan untuk anda yang gemar genre pengembaraan. Di samping itu, permainan lebih menarik berkat kehadiran teka-teki dan pelbagai pencarian yang mesti anda hadapi.

2. Medan Perang Player Unknown

Sumber gambar: Foto: gamezone.com

PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), sebenarnya, cukup untuk menarik perhatian pemain dari seluruh dunia. Walaupun anda harus mengeluarkan sejumlah wang untuk memainkannya, permainan fenomenal ini bahkan dapat mengalahkan populariti DoTA 2.

DoTA 2, yang sebenarnya adalah permainan bebas untuk bermain, kurang popular daripada PUBG dengan jumlah pemain aktif pada satu masa sehingga 3.1 juta pemain. DoTA 2 hanya mampu menembusi 1.29 juta pemain.

3. Super Mario Odyssey

Sumber gambar: Foto: nintendo.co.uk

Anda adalah pemilik konsol Nintendo Switch, nampaknya sangat wajib untuk bermain permainan ini. Alasannya baru saja dikeluarkan, permainan Super Mario Odyssey mampu memperoleh skor sempurna dari pelbagai pengulas permainan di seluruh dunia.

Bagaimana tidak, dalam permainan terbaik ini, anda bukan lagi tukang paip. Anda boleh meneroka dan menerokai dunia Mario dengan Cappy yang lebih luas.

4. NieR: Automata

Sumber gambar: Foto: uk.gameplanet.com

NieR: Automata adalah permainan genre aksi-pengembaraan yang anda tidak boleh ketinggalan bermain. Kerana permainan terbaik 2017 adalah hasil kolaborasi antara Square Enix dan pembangun Platinum Games yang terkenal.

Mengambil suasana pada tahun 11945, anda akan menghadapi perang mesin yang bergolak. Digabungkan dengan kualiti grafik yang cantik dan watak seksi, masih mahu melangkau permainan yang satu ini?

5. Residen Jahat 7

Sumber gambar: Foto: gameworld.com

Pada awal tahun 2017, permainan Resident Evil 7 berjaya membawa suasana tegang baru dalam francais permainan seram yang paling popular ini. Sebabnya tidak lagi mengambil konsep penembak orang ketiga seperti siri sebelumnya, Resident Evil 7 berjaya membawa suasana yang semakin tegang.

Kerana Resident Evil 7 membawakan konsep penembak orang pertama. Sebenarnya, menurut pengeluarnya, Masachika Kawata , menggunakan konsep seperti ini menjadikan permainan seram lebih epik dan boleh membuat bulu angsa merinding. Berani bermain?

6. Persona 5

Sumber gambar: Foto: playstation.com

Persona 5 adalah permainan RPG yang dikembangkan oleh pembangun Atlus khusus untuk peranti konsol PlayStation 3 dan PlayStation 4. Permainan ini sendiri adalah siri keenam dalam francais Persona yang pertama kali diluncurkan.

Permainan yang diramalkan akan menjadi permainan RPG terbaik sepanjang masa sebenarnya telah dilancarkan sejak 15 September 2016 di Jepun. Tetapi versi antarabangsa baru dikeluarkan pada 4 April 2017, kawan-kawan.

7. Mangsa

Sumber gambar: Foto: playstation.com

Digabungkan dengan unsur-unsur seram, menjadikan Prey permainan terbaik yang mesti anda mainkan sekarang. Mula mencuri perhatian sejak acara E3 2016, Prey mempersembahkan sosok Morgan Yu yang sedang berusaha menghadapi serangan terhadap Talos I, kapal angkasa raksasa.

Jika anda melihat atau memainkannya, anda akan menyedari bahawa Prey mempunyai perincian yang sama dengan francais Dishonored. Tenanglah, kerana kedua-dua permainan ini sama-sama dikembangkan oleh Arkane Studios .

8. Horizon Zero Dawn

Sumber gambar: Foto: ebgames.com.au

Tidak dapat dinafikan, permainan yang dibuat oleh Sony dan Guerilla Games dapat memperoleh skor sempurna dari pelbagai pengulas permainan. Horizon Zero Dawn menyediakan permainan dan persembahan grafik baru yang akan memanjakan mata anda.

Horizon Zero Dawn berpusat pada kehidupan Roy-mented Aloy di tengah Metal World, dunia yang diperintah oleh binatang berbentuk robot yang mesti anda menakluki.

9. Segala-galanya

Sumber gambar: Foto: everything-game.com

Seperti namanya, Semuanya memang membolehkan anda memainkan hampir semua elemen dalam permainan. Mulai dari haiwan, serangga, bakteria hingga ke planet ini. Tidak buruk hanya untuk berehat.

Permainan ini yang dikembangkan oleh David Oreilly dan Double Fine Productions membawa tagline _ Semuanya adalah permainan untuk Everybory _ bermaksud sesiapa sahaja boleh memainkan permainan ini.

10. Wolfstein 2: The Colossus Baru

Sumber gambar: Foto: monstervine.com

Mengambil latar belakang Amerika Syarikat pada tahun 1961, maka tidak menjadikan Wolfstein 2: The New Colossus memaparkan senjata dan senapang kuno. Sebenarnya, anda akan menemui senjata canggih yang kadang-kadang melebihi akal anda.

Dalam permainan ini, anda akan bermain dengan BJ Blazkowicz , ejen rahsia AS yang menghadapi kekuatan Nazi dengan kekuatannya sendiri. Bagi anda yang menyukai permainan FPS dengan kekejaman tahap tinggi, cubalah bermain!

Sebagai tambahan kepada barisan 10 permainan terbaik di atas, masih ada barisan permainan video yang patut dimainkan. Ada apa-apa? Mari lihat senarai lengkap dalam jadual berikut.

Tidak.Permainan Video Terbaik pada tahun 2017
11 Sup Rama-rama
12 Takdir 2
13 Apa Yang Tinggal Edith Finch
14 Cuphead
15 Asal-usul Akidah Assassin's
16 Barat dari Loathing
17 XCOM 2: Perang Terpilih
18 Lone Echo
19 Gravity Rush 2
20 Wira Lambang Api
21 Kejahatan Dalam 2
22 Pyre
23 Malam di Hutan
24 Hellblade: Semua Pengorbanan
25 Penyeberangan Blackwood
26 Emily terlalu jauh
27 Mimpi ngeri kecil
28 LANGSUNG 4
29 Mania Sonic
30 Metroid: Samus Kembali
31 YS 8
32 Rakuen
33 Mario + Rabbids: Pertempuran Kerajaan
34 Telefon Yang Hilang Lagi
35 Gorogoa
36 Mengatasi
37 Klip Kertas Sejagat
38 Hari Terakhir Jun
39 Tolong Ketuk Pintu Saya
40 Senjata
41 Orang Tersembunyi
42 Nioh
43 Splatoon 2
44 Yakuza 0
45 The Brutale Seksi
46 Pemerhati
47 Uncharted: The Lost Legacy
48 Klip Snipper - Potong Ini Bersama!
49 Madden NFL 18
50 Kisah Seorang Jurutera

Sekarang ini adalah 50 permainan video terbaik dan paling fenomenal sepanjang 2017, yang dilaporkan oleh Polygon. Di barisan permainan di atas, adakah yang pernah anda mainkan? Atau hanya mahu memasukkan senarai keinginan anda? Ayuh kongsi di ruangan komen kawan-kawan!

Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan