Kaedah Mudah Mengedit Video Menjadi Sinematik, Modal Mudah Alih Doang!

Adakah anda ingin membuat video dengan kualiti seperti filem Hollywood? Sangat mudah, ikuti cara mengedit video sehingga sinematik berikut!

Adakah anda suka penyuntingan video?

Sekiranya demikian, maka anda perlu mengetahui cara mengedit video agar menjadi sinematik. Anda tidak memerlukan peralatan yang mahal dan banyak.

Untuk mengedit video menjadi sinematik, anda boleh menggunakan aplikasi penyuntingan video dari HP. Jadi, anda boleh melakukan penyuntingan di mana sahaja.

Nah, di sini Jaka memberikan helah untuk menyunting video agar menjadi sinematik. Ayuh, lihat lagi!

 • Edit Dengan Aplikasi Penyuntingan Berkelayakan
 • Gunakan Hitam dan Putih
 • Trik Penyuntingan Seterusnya
 • Cara Mudah Mengedit Video Menjadi Sinematik

  Penyuntingan video adalah aktiviti mengatur dan memanipulasi video yang telah dirakam menggunakan alat atau aplikasi penyuntingan.

  Penyuntingan video profesional biasanya dilakukan dengan menggunakan PC, tetapi sekarang anda dapat mengedit di telefon bimbit. Jadi, tidak ada lagi alasan untuk malas membuat video.

  Bukan hanya itu, anda juga dapat merakam video melalui telefon bimbit. Lebih-lebih lagi, kualiti kamera HP telah bersaing dengan DSLR.

  Sekarang, mengedit video menggunakan telefon bimbit sangat berbeza, geng. Anda dapat melihat helah untuk mengedit video dengan mudah di bawah!

  1. Gunakan Bar Anamorphic

  Pertama adalah penggunaan Anamorphic Bar atau garis hitam di bahagian atas dan bawah skrin sehingga video kelihatan melebar.

  Anamorphic Bar boleh dimuat turun di internet dalam format PNG. Oleh itu, anda hanya perlu menampalnya pada waktu penyuntingan.

  Walau bagaimanapun, penggunaan Anamorphic Bar tentu akan memotong bingkai dalam video, jadi pastikan objek yang anda rakam tidak terlalu dekat dengan kamera semasa merakam.

  2. Edit Dengan Aplikasi Penyuntingan Berkelayakan

  Seterusnya adalah mengedit dengan aplikasi penyuntingan video terbaik. Menggunakan aplikasi yang betul akan mempengaruhi hasil video yang anda edit.

  Salah satu aplikasi yang disyorkan oleh Jaka adalah KineMaster . Aplikasi ini percuma untuk anda muat turun dan gunakan di telefon bimbit anda.

  Aplikasi Video & Audio KineMaster Corporation DOWNLOAD

  Walau bagaimanapun, anda boleh memanfaatkan lebih banyak ciri dengan melanggan. Sistem langganan ini juga digunakan untuk aplikasi penyuntingan lain secara umum.

  3. Gunakan Hitam dan Putih

  Sekarang, jika video anda mempunyai kualiti warna yang buruk. Jadi penggunaan warna hitam dan putih atau monokrom akan menjadikan video lebih menggembirakan mata.

  Warna monokrom menghasilkan warna yang seimbang dan menambah rasa klasik pada video yang anda buat.

  4. Trik Penyuntingan Seterusnya

  Perkara seterusnya yang harus anda perhatikan adalah audio. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mengapa audio sangat penting, lihat video penuh, geng!

  Jaka juga memberikan contoh video biasa yang dijadikan sinematik. Ayuh, tonton videonya!

  Itulah cara mengedit video ke sinematik menggunakan telefon bimbit. Dengan cara ini, anda tidak memerlukan lebih banyak usaha untuk membuat video sinematik.

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Edit Video atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan