7 Permainan Bola Sepak di PS1 yang Hilang, Kanak-kanak 90-an Pasti Bermain!

Bagi Jaka, tahun 90an ditentukan oleh dua perkara, geng, PS1 dan Piala Dunia 98. Di sini, Jaka ingin berkongsi 7 permainan bola sepak PS1 yang membuatnya ketinggalan.

Sebagai orang yang dilahirkan pada awal tahun 90-an, pengalaman Piala Dunia pertama Jaka jatuh pada tahun 1998.

Jaka, yang dulu biasa, akhirnya rajin menonton perlawanan bola sepak kerana suasananya.

Pada masa itu juga merupakan hari-hari PS1 menang, geng, jadi ketika saya berkumpul dengan rakan-rakan, saya akhirnya bermain permainan bola juga.

 • FIFA 98
 • LiberoGrande
 • Bola Sepak Super Shot
 • Bola Sepak yang Berakal
 • Ini adalah Bola Sepak
 • Kapten Tsubasa A: Masuk Esok
 • 7 Permainan Bola PS1 Yang Hilang

  Ketika datang ke permainan bola sepak, yang terbaru tidak selalu menjadi yang terbaik , geng, terutama sekarang, di mana setiap tahun yang baru keluar.

  Memang ketika muncul, permainan PS1 membuat mata saya sakit ketika bermain sekarang, tetapi banyak permainan tersebut masih istimewa untuk Jaka.

  Namanya pastinya nostalgia agak tidak masuk akal, geng, tetapi itu tidak bermaksud permainan yang akan dipanggil Jaka di sini kurang berkualiti.

  Bagi mereka yang sudah penasaran dengan kisah masa lalu Jaka, baca sahaja, geng, 7 permainan bola PS1 yang membuatkan anda ketinggalan !

  1. Menang Evolution Pro Eleven 4 / ISS

  Kedua-dua permainan ini sebenarnya sama, geng, tetapi Winning Eleven (WE) 4 adalah nama untuk versi Jepun dan ISS Pro Evolution untuk bahasa Inggeris.

  Dari namanya sudah menebak bahawa ini adalah permainan keempat dalam siri WE atau yang kini disebut Pro Evolution Soccer (PES) .

  Tetapi, WE4 istimewa kerana ia menandakan penampilan pertama mod Liga Utama , kumpulan, di mana anda boleh membina pasukan impian anda dari 0.

  Di sini, Liga Master masih minimum berbanding sekarang, tetapi mod ini menjadikan WE4 masih hebat untuk bermain sendiri.

  2. FIFA 98

  Semasa era PS1, pilihan permainan bola persahabatan kumpulan Jaka biasanya jatuh pada siri WE, tetapi FIFA 98 adalah permainan pertama yang berjaya menggoda Jaka, geng!

  FIFA 98 adalah permainan rasmi Piala Dunia 1998 dan hasilnya, hampir semua negara yang menyertai kelayakan Piala Dunia memasuki permainan ini, termasuk Indonesia , geng!

  Permainan yang dibuat oleh EA ini juga mempunyai mod Indoor 5v5 yang serupa dengan futsal yang tidak kurang hebatnya dari mod Piala Dunia, geng.

  Anehnya, FIFA 98 membolehkan anda melakukan geseran melawan penjaga gawang lawan yang akan segera membawa kad merah.

  Tapi, geng, perkara yang paling disukai Jaka adalah Song 2 dari Blur, yang merupakan lagu tema permainan ini dan salah satu lagu kegemaran Jaka sepanjang masa.

  3. LiberoGrande

  Sekiranya sekarang pilihan permainan bola terhad kepada PES dan FIFA, dulu ada banyak alternatif dan salah satunya adalah LiberoGrande .

  Dibuat oleh Namco , LiberoGrande adalah permainan yang unik kerana anda hanya mengawal satu pemain dengan pandangan kamera yang hanya tertumpu pada satu pemain sahaja.

  PES dan FIFA kini mempunyai mod yang serupa, tetapi pada era PS1, hanya LiberoGrande yang mempunyai mod ini.

  Dalam sekuelnya, anda juga boleh bermain sebagai penjaga gawang yang sayangnya agak membosankan, geng.

  4. Bola Sepak Super Shot

  Dibandingkan dengan permainan bola di atas, Super Shot Soccer = adalah permainan yang agak eksentrik, geng, tetapi itulah yang menjadikan permainan ini sebagai pemandangan.

  Jenis bola sepak yang dibawa di sini berdasarkan fantasi, geng, kerana setiap negara mempunyai kebolehan khas berdasarkan budaya negara.

  Sebagai contoh, penjaga gol Jerman mempunyai kemampuan untuk berubah menjadi Tembok Berlin dan pemain Amerika Syarikat boleh berubah menjadi Patung Liberty !

  Konsepnya memang serupa dengan filem bola sepak Shaolin Soccer yang dilancarkan beberapa ketika sebelum permainan ini.

  5. Bola Sepak yang Berakal

  Menurut bahasa, kata masuk akal bermaksud masuk akal, tetapi ada beberapa perkara di Sensible Soccer yang tidak masuk akal, geng!

  Walaupun tidak sekuat Super Shot Soccer, ada sejumlah elemen dalam permainan ini yang merupakan produk imaginasi aktif, geng.

  Yang pertama adalah fitur aftertouch di mana anda dapat menyesuaikan pergerakan bola setelah ditendang untuk membuat 'tendangan pisang' dengan tahap yang melampau.

  Sensible Soccer juga cukup terkenal kerana tahap gelongsor dalam permainan ini yang dijelaskan secara berlebihan.

  Dari segi grafik, permainan ini agak kurang dengan pandangan kamera atas ke bawah dan model watak kasar, tetapi tidak ada keraguan tentang permainan, geng!

  6. Ini adalah Bola Sepak

  Sekiranya permainan ini agak kurang terkenal daripada permainan bola sepak lain, geng, tetapi Jaka ingat permainan ini terkenal dengan satu ciri unik.

  Ini adalah Football adalah permainan bola sepak pertama yang membolehkan pemain menyelam yang menjadikan permainan ini sangat menarik.

  Menurut Jaka, sepertinya Neymar ketika dia masih muda, kebanyakannya bermain geng ini, jadi ukurannya menjadi seperti itu.

  7. Kapten Tsubasa A: Masuk Esok

  Bagi anda yang biasa bekerja ketika pulang dari sekolah sedang menonton anime Kapten Tsubasa , anda pasti sudah mengetahui permainan ini.

  Seperti namanya, Kapten Tsubasa J: Get in the Tomorrow adalah permainan yang merupakan adaptasi dari anime klasik tahun 90-an dengan nama yang sama.

  Seperti Super Shot Soccer, watak-watak di sini mempunyai kekuatan khas yang dapat dikeluarkan menggunakan kombinasi utama seperti permainan pertempuran.

  Malangnya, permainan ini tidak tersedia dalam bahasa Inggeris, geng, jadi anda harus menonton anime untuk memahami jalan cerita permainan ini.

  Berapakah umur jika bukan sekadar angka, geng? Walaupun sudah berusia 20 tahun, permainan di atas tidak kalah dengan PES dan FIFA terkini.

  Jadi, geng, sambut Sukan SEA bulan depan, mungkin anda boleh mencuba permainan PS1 klasik di atas jika anda bosan dengan FIFA atau PES.

  Adakah anda mempunyai kenangan permainan di atas, geng? Atau adakah anda mempunyai cadangan lain? Kongsi dalam komen, geng!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan