7 Permainan Popular Sebenarnya Dibuat di Korea Selatan, Lebih Menarik daripada Drakor!

Korea bukan sahaja idola Drakor dan K-Pop, geng, mereka juga pandai membuat permainan. Di sini Jaka ingin berkongsi 7 permainan popular yang sebenarnya dibuat di Korea Selatan.

Kami kebanyakan mengenali Korea dari pelbagai drama Korea, produk telefon bimbit Samsung, dan makanan Korea yang kini terdapat di Indonesia.

Tetapi tanpa kita sedari, kita juga menggunakan banyak produk dari Korea yang mungkin tidak kita sangka berasal dari negara ginseng, geng.

Setakat ini, permainan video biasanya identik dengan Jepun dan Amerika dan Eropah, tetapi sebenarnya sudah ada banyak permainan buatan Korea yang popular di kalangan orang ramai.

 • Gurun Hitam Dalam Talian
 • Titik Kosong
 • Marvel: Fight Masa Depan
 • The King of Fighters: Semua Bintang
 • Dominasi
 • Summoners War: Sky Arena
 • 7 Permainan Popular Yang Sebenarnya Dibuat di Korea Selatan

  Syarikat permainan Korea tidak mempunyai reputasi syarikat permainan Jepun dan Amerika, jadi wajarlah kita tidak mengenalinya.

  Dan dari pemerhatian Jaka, banyak permainan buatan Korea dibuat berdasarkan kekayaan intelektual (IP) dari Jepun atau Barat sehingga kami tidak menyedari bahawa itu dibuat oleh Korea.

  Nah, bagi anda yang sudah penasaran, di sini Jaka ingin berkongsi 7 permainan popular yang sebenarnya dibuat di Korea Selatan!

  1. Medan Perang PlayerUnknown (PUBG)

  Sungguh, geng, pelopor genre battle royale sebenarnya dibuat oleh syarikat Korea! Memang benar, idea untuk permainan ini sebenarnya berasal dari Brendan Greene yang berasal dari Amerika Syarikat.

  Tetapi Bluehole , sebuah studio permainan dari Korea, menghubungi Greene setelah dia meninggalkan Sony dan akhirnya mereka bersetuju untuk mengembangkan PUBG bersama.

  Greene akhirnya berpindah ke Korea Selatan untuk mengerjakan PUBG dan akhirnya Greene mempunyai pasukannya sendiri di Bluehole yang dipanggil PUBG Corporation .

  Menariknya, projek PUBG adalah pertama kalinya ada projek membuat permainan di Korea yang dipimpin oleh orang asing.

  2. Gurun Hitam Dalam Talian

  Black Desert Online adalah permainan MMORPG yang terdapat di Steam dan mempunyai suasana fantasi seperti yang terdapat dalam siri Lord of the Rings .

  Permainan ini juga membawa genre aksi RPG kerana pergerakan watak anda terkawal sepenuhnya seperti dalam mod orang ketiga di PUBG.

  Oleh itu, permainan ini sangat popular di Amerika Syarikat dan Eropah. Permainan ini sebenarnya permainan ini dibuat oleh Pearl Abyss dari Korea dan dibantu oleh Kakao yang juga membuat KakaoTalk .

  Mengenai kualiti grafik, permainan ini tidak diragukan lagi, geng, kerana ia sangat bagus dan sangat berbeza dengan MMORPG Korea di sini seperti Ragnarok Online .

  3. Titik Kosong

  Sebelum ada permainan PUBG dan battle royale lain, permainan penembak pertama dikendalikan oleh permainan Counter-Strike , FPS taktikal yang dibuat oleh Valve dari Amerika.

  Salah satu pesaing utama Counter-Strike adalah Point Blank yang mempunyai penampilan dan permainan yang sangat serupa.

  Tetapi, Point Blank bukan dari Barat, geng, tetapi dari pemaju Zepetto Korea yang berpusat di Seoul.

  Perkara yang membuat Point Blank menarik adalah ciri persekitaran dinamik di mana persekitarannya dapat berubah seiring dengan permainan yang tidak dapat dijumpai di Counter-Strike.

  4. Marvel: Pertarungan Masa Depan

  Marvel: Future Fight adalah permainan RPG aksi yang tersedia di Android dan iOS dan merupakan salah satu permainan paling popular dengan muat turun melebihi 50 juta.

  Dalam permainan ini, anda ditugaskan untuk membuat pasukan yang terdiri daripada 3 orang dari banyak watak Marvel dan anda boleh memilih antara pahlawan marvel terbaik atau penjahatnya, geng.

  Marvel: Future Fight dibuat oleh Netmarble , salah satu pembangun permainan mudah alih paling terkenal dari Korea Selatan.

  Bagi anda yang ingin tahu, Netmarble juga merupakan syarikat di belakang BTS World , permainan yang membolehkan anda menjadi pengurus BTS , salah satu kumpulan K-Pop yang paling popular hari ini.

  5. Raja pejuang: All Star

  Walaupun tidak terkenal seperti Street Fighter atau Tekken , The King of Fighters adalah siri permainan pertempuran 2D yang mempunyai sejarah panjang yang dicipta oleh SNK dari Jepun.

  Nah, baru-baru ini mereka akhirnya memasuki dunia mudah alih dengan The King of Fighters: All Star di mana anda boleh membuat pasukan 3 orang dengan watak-watak dari sejarah King of Fighters.

  Hebatnya, permainan ini juga dibuat oleh Netmarble yang menunjukkan bahawa Netmarble dapat diandalkan untuk membuat permainan dalam genre yang berbeza.

  Permainan ini juga tidak hanya menawarkan mod pertempuran tetapi juga ada mod beat 'em up di mana anda secara langsung melawan beberapa orang sekaligus.

  6. Dominasi

  Pada pandangan pertama, DomiNations sangat mirip dengan Clash of Clans dari Supercell tetapi DomiNations mempunyai permainan yang jauh lebih dalam.

  Ini kerana DomiNations dibuat oleh Big Huge Games, yang sebelumnya membuat permainan RTS Rise of Nations di komputer, yang mendapat banyak pujian dari pengkritik.

  Tetapi, untuk DomiNations, Big Huge Games dibantu oleh Nexon , pemaju Korea yang sudah mempunyai banyak pengalaman dalam dunia mudah alih.

  Seperti Rise of Nations, di sini Anda ditugaskan untuk membimbing orang-orang anda dari zaman batu hingga zaman ruang yang menjadikan permainan ini lebih menarik daripada Clash of Clans.

  7. Summoners War: Sky Arena

  Summoners War adalah RPG popular yang terdapat di Android dan iOS. Di sini anda memainkan peranan sebagai Summoner yang dapat memanggil monster untuk berperang.

  Seperti Pokemon, setiap monster mempunyai jenis yang masing-masing juga mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

  Baiklah, tugas anda adalah mengumpulkan pasukan 5 monster dengan menggunakan sistem ini untuk memenangi pertempuran.

  Permainan ini dibuat oleh Com2Us , seorang pembangun mudah alih veteran dari Korea dan pertama kali dilancarkan di Electronic Entertainment Expo (E3) di Amerika Syarikat pada tahun 2014, geng!

  Itulah, geng, senarai 7 permainan popular yang sebenarnya dibuat di Korea Selatan. Tidak menyangka, betul, jika permainan di atas sebenarnya berasal dari Korea?

  Tidak seperti permainan seperti Mystic Messenger yang jelas mempunyai latar belakang Korea, permainan di atas nampaknya dibuat untuk pasaran global.

  Oleh itu, tidak menghairankan bahawa permainan di atas nampaknya sama sekali tidak Korea, terutama yang menggunakan IP dari Jepun atau Amerika.

  Adakah anda terkejut bahawa permainan di atas berasal dari Korea? Atau sebaliknya anda sudah tahu? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan