Punca dan Cara Mengatasi Isyarat Smartfren Dengan Hilang Dengan Mudah

Adakah anda menyukainya kerana isyarat Smartfren anda tiada? Lebih baik rujuk artikel berikut mengenai sebab dan penyelesaian untuk mengatasi isyarat Smartfren yang hilang

Smartfren adalah salah satu penyedia terkemuka di Indonesia yang menawarkan pakej dan perkhidmatan internet yang sangat murah. Smartfren perkhidmatan 4G yang murah adalah sasaran semua keperluan kuota.

Bukan hanya menawarkan perkhidmatan 4G yang sangat murah, Smartfren juga mempunyai pelbagai pakej mesra internet di poket pelajar dan pelajar.

Apabila mempercepat lagi, kelajuan rangkaian Smartfren 4G dapat mencapai 40-50 Mbps , anda tahu, geng. Malangnya, perkhidmatan ini tidak dapat dinikmati selalu.

Ramai yang benar-benar mengadu bahawa rangkaiannya perlahan, malah isyarat Smartfren sering hilang . Apakah punca dan bagaimana mengatasinya? Mari, lihat di bawah!

 • Cara Mengatasi Isyarat Smartfren yang Hilang
  • Mengunci Rangkaian HP
  • Kit Alat Smartfren / SIM
  • Jalan lain
 • Sebab Isyarat Smartfren Hilang

  Sebelum Jaka memasuki perbincangan utama, Jaka terlebih dahulu ingin memberitahu anda mengenai beberapa sebab mengapa isyarat Smartfren hilang .

  Untuk mencari jalan penyelesaian terbaik untuk mengatasi isyarat smartfren yang hilang pada Xiaomi atau mana-mana telefon bimbit, sudah tentu anda harus mengetahui puncanya terlebih dahulu.

  Sebenarnya terdapat banyak faktor yang boleh menjadikan isyarat Smartfren hilang, tetapi lima sebab berikut adalah yang paling biasa.

  1. Isyarat Buruk

  Sebab yang paling umum mengapa isyarat anda hilang adalah lokasi di mana anda berada, geng. Kerana kekuatan isyarat setiap penyedia adalah berbeza.

  Walaupun Smartfren mempunyai rangkaian yang cukup luas, rangkaian Smarfren tidak seluas penyedia utama lain seperti Telkomsel, XL, atau Indosat.

  Tidak semua wilayah mempunyai liputan rangkaian Smartfren yang baik. Anda boleh mencuba pindah ke lokasi lain untuk mencari isyarat Smartfren yang lebih stabil.

  2. Lampu Mati

  Mematikan lampu juga mempengaruhi kekuatan isyarat anda, anda tahu. Apabila lampu padam, penyedia menara atau BTS juga akan padam.

  Ini menjadikan telefon bimbit anda tidak dapat menangkap isyarat dari menara BTS terdekat dan mesti mencari sambungan ke menara BTS lain yang tidak terjejas oleh gangguan bekalan elektrik.

  Selain membuat isyarat Smartfren hilang, lampu yang keluar juga dapat menjadikan bateri anda lebih boros kerana telefon bimbit anda akan bekerja keras untuk mencari isyarat.

  3. Cuaca Buruk

  Cuaca buruk juga boleh membuatkan isyarat anda hilang, anda tahu. Terutama ketika hujan disertai petir yang mengerikan.

  Seperti yang kita ketahui, lalu lintas rangkaian selular dilakukan pada gelombang radio. Arah jalan isyarat akan tersebar ke semua arah kerana hujan dan angin.

  Hujan yang besar dapat menyekat gelombang radio pada frekuensi yang digunakan oleh rangkaian. Angin juga dapat mengalihkan kabel atau antena pemancar di BTS untuk beralih.

  4. Telefon bimbit rosak atau tidak menyokong 4G

  Sekiranya kita telah membincangkan sebab luaran, sekarang adalah masa untuk membincangkan sebab dalaman, geng. Sebelum menggunakan Smartfren, pastikan telefon bimbit anda menyokong 4G.

  Bukan itu sahaja, anda juga harus memastikan bahawa telefon bimbit anda diatur ke 4G. Salah satu penyebab dalaman lain ialah telefon bimbit anda mungkin rosak.

  Hp yang sering hujan atau disimbah dengan air akan cepat rosak. Terutama jika air meresap ke dalam slot simkad, menyebabkan karat.

  Cara Mengatasi Isyarat Smartfren yang Hilang

  Sekarang, setelah anda mengetahui sebab mengapa isyarat Smartfren hilang, Jaka akan menerangkan tentang beberapa cara untuk mengatasi isyarat Smartfren GSM 4G yang hilang.

  Selaraskan penyelesaian berikut untuk sebab-sebab yang anda rasa supaya tidak berlebihan dan lebih berkesan, geng. Segera rujuk, mari!

  1. Kunci Rangkaian HP

  Sumber gambar: LesKompi

  Secara lalai, telefon bimbit anda secara automatik akan menukar rangkaian HP mengikut rangkaian yang paling mudah ditangkap.

  Nah, jika contohnya isyarat Smartfren 4G GSM anda hilang, lebih baik jika anda hanya mengunci rangkaian, geng. Ini menjadikan telefon bimbit anda lebih fokus untuk mencari hanya satu rangkaian dan isyarat akan kembali lagi.

  Kaedahnya agak mudah, sungguh! Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1: Buka pad dail atau menu USSD pada telefon bimbit anda menggunakan pembekal Smartfren.

  • Langkah 2: Taipkan kod * # * # 4636 # * # * ke pad dail. Tunggu beberapa saat sehingga halaman baru muncul

  • Langkah 3: Pilih slot kad SIM mana yang ditempati oleh Smartfren jika telefon bimbit anda mempunyai lebih daripada 1 slot SIM.

  • Langkah 4: Tukar jenis rangkaian ke LTE Only , kemudian tunggu sebentar. Periksa dBM yang merupakan penunjuk isyarat. Semakin tinggi, semakin baik rangkaian anda.

  Sekiranya anda masih tidak dapat melakukan ini, lakukan secara manual dengan menetapkan $ G sahaja. Anda boleh membaca kaedah lengkap dalam artikel di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  2. Smartfren / SIM Toolkit

  Sumber gambar: CaraRoot.com

  Cara seterusnya untuk mengatasi isyarat Smartfren adalah melalui Smartfren / SIM Toolkit . Untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti membuka tetapan Kad SIM pada telefon bimbit.

  • Langkah 1: Buka telefon bimbit anda, kemudian cari Toolkit SIM / Smartfren Toolkit di menu. Setelah log masuk, pilih pilihan Perayauan .

  • Langkah 2: Pilih Smartfren + . Pemberitahuan akan muncul untuk menghidupkan semula telefon bimbit anda. Pilih OK .

  • Langkah 3: Setelah anda menghidupkan semula telefon bimbit, masukkan menu SIM Toolkit sekali lagi , kemudian pilih pilihan Perayauan .

  • Langkah 4: Pilih Smartfren , kemudian pilih Ok apabila pemberitahuan muncul untuk menghidupkan semula telefon bimbit sekali lagi.

  3. Kaedah Lain

  Sekiranya kaedah di atas tidak dapat mengatasi isyarat Smartfren hilang, anda boleh mencuba bermain dengan tetapan APN anda. APN boleh mempengaruhi kelajuan sambungan anda.

  Anda juga boleh mencuba memindahkan kad SIM Smartfren anda ke telefon bimbit lain. Sekiranya anda boleh menggunakan telefon bimbit lain, ini bermakna telefon bimbit yang anda gunakan sebelumnya rosak atau tidak sesuai.

  Masih tidak boleh? Cuba hubungi pusat panggilan Smartfren untuk bertanya mengenai masalah kehilangan isyarat anda, geng.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai sebab dan sebab mengapa isyarat Smartfren hilang. Semoga artikel di atas berguna untuk anda, geng.

  Jumpa awak lain kali!

  Baca juga artikel mengenai Tutorial atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan