Cara yang betul untuk mengetahui PC anda digunakan tanpa kebenaran

Adakah anda tahu bahawa seseorang telah membuka PC anda secara senyap? Sekiranya tidak, lihat artikel ini dan anda akan tahu bagaimana melakukannya.

Untuk remaja seusia anda, pastinya PC adalah aset penting dalam kehidupan anda hari ini. Kerana, anda boleh bergantung pada PC untuk bermain permainan , melayari internet , atau bahkan melakukan tugas luar biasa anda. Oleh itu, dapat dibuktikan bahawa PC anda adalah sebahagian daripada privasi anda, bukan?

Sekiranya PC anda digunakan oleh seseorang secara diam-diam , adakah anda akan bertoleransi? Malangnya, tentu tidak. Kerana, ketika Jaka seusia anda, dia juga merasakan hal yang sama. Anda pasti akan kecewa, kesal dan kesal dan ingin memarahi orang itu sepenuhnya. Tetapi, adakah anda tahu bahawa PC anda telah digunakan oleh seseorang secara diam-diam? Sekiranya anda tidak tahu, Jaka akan memberi anda kaedah untuk mengetahui sama ada seseorang menggunakan PC anda tanpa kebenaran.

BACA JUGA
  • Cara yang betul untuk menghantar sembang di kelas yang tidak diketahui oleh guru
  • Kaedah Berkesan untuk Memulihkan Foto yang Dihapus di Android
  • Cara Mudah untuk Melindungi PC Anda dari Penggodam Ketika Anda Diuntung

Bagaimana untuk mengetahui PC mana yang digunakan tanpa kebenaran

Melalui artikel ini, anda akan segera mengetahui sama ada ada yang memainkan PC anda tanpa kebenaran atau tidak. Sebenarnya, anda belum memberikan kata laluan untuk PC Windows anda, jadi orang lain dapat mengaksesnya melalui izin anda terlebih dahulu. Malangnya, masih ada orang yang tidak memerlukan izin sebelum menggunakannya. Baiklah, beri Jaka beberapa cara.

1. Gunakan USBDeview, dan Lihat Siapa yang Memukul Peranti USB

USBDeview adalah program kecil yang dapat merakam semua peranti USB, yang telah disambungkan ke komputer atau PC kegemaran anda. Semua peranti USB yang telah dipasang ke PC anda, akan dikesan melalui program ini. Oleh itu, anda boleh tahu, adakah seseorang yang menggunakan PC anda secara diam-diam atau tidak menggunakan program kecil yang keren ini.

2. Periksa Tempat Terkini di Komputer Windows Anda

Biasanya, semasa mengakses fail atau folder yang dikendalikan melalui PC berasaskan Windows, ia akan dilihat di Tempat Terkini . Dengan menggunakan ciri ini, semua fail atau folder akan dipaparkan sepenuhnya. Oleh itu, anda boleh menyemaknya melalui Tempat Terkini, sama ada terdapat fail atau folder yang diakses oleh seseorang tanpa kebenaran itu atau tidak. Bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang menggunakan PC anda tanpa izin yang mudah bukan?

3. Juga Periksa Sejarah VLC pada PC Kegemaran Anda

Biasanya, seseorang yang prankster akan membuka fail video dan menontonnya dalam perisian VLC . Oleh itu, anda dapat melihat sejarah pada pemain video VLC anda pada PC Windows kegemaran anda. Anda dapat melihat sejarah itu dengan mengklik kanan pada program VLC atau pergi ke Media> Open Recent Media . Dari situ akan dilihat, video apa yang telah dimainkan melalui VLC oleh seseorang yang tidak anda kenal.

4. Gunakan Program Lihat Simpan Buka Fail untuk Memeriksa PC Anda

Open Save Files View adalah kaedah yang baik untuk mengetahui sama ada seseorang menggunakan PC anda tanpa kebenaran atau tidak. Dengan menggunakan program yang satu ini, komputer akan menunjukkan senarai semua fail yang telah dicari atau dibuka oleh seseorang. Dengan cara itu, mana-mana pengguna tanpa nama yang mengakses fail atau menukar fail anda, dapat dipantau melalui program ini.

Rasanya sangat kesal, jika ada orang sewenang-wenangnya mengakses komputer kita secara sembunyi-sembunyi. Oleh itu, bagaimana untuk mengetahui sama ada seseorang menggunakan PC anda tanpa kebenaran ini, boleh berguna untuk anda. Sekiranya seseorang benar-benar mengakses komputer anda tanpa anda sedari, cukup buat kata laluan untuk melindungi maklumat anda di PC. Kongsi pendapat anda.

Artikel Berkaitan