Gak Usah Panik! Ini 5 Cara Menghilangkan Mode Aman (Safe Mode) di HP Android

HP kamu terus-terusan masuk ke mode aman dan mengganggu aktivitas? Simak artikel berikut untuk mengetahui cara menghilangkan mode aman di HP Android

Sistem operasi Android yang berbasis open-source memungkinkan pengguna untuk mengutak-atik dan memodifikasinya. Makanya, banyak banget jasa root yang ditawarkan untuk pengguna Android.

Meskipun memudahkan, namun hal ini bikin sistem HP Android lebih cepat rusak, apalagi dengan root dan aplikasi riskan yang ter-install. Biasanya, sih, HP Android kamu bakal langsung masuk ke mode aman untuk menghindari kerusakan lebih lanjut.

Dalam artikel ini, Jaka akan cuba memberitahu anda beberapa cara untuk menghilangkan mod selamat pada telefon Android serta beberapa perkara yang mungkin menyebabkannya.

 • Sebab HP Masuk ke Safe Mode
 • Cara Menghilangkan Safe Mode di Android Mobile
  • Mulakan semula telefon bimbit
  • Mengeluarkan bateri
  • Buang Aplikasi Tidak berfungsi
  • Buang Cache
  • Tetapan semula kilang
 • Apakah Mod Selamat?

  Sebelum memasuki perbincangan utama, anda mesti mengetahui terlebih dahulu apa itu mod selamat. Secara amnya, mod selamat pada telefon bimbit Android adalah mod yang menghadkan telefon Android anda untuk menjalankan fungsi utama dan sistem asas sahaja.

  Safe mode atau safe mode dirancang sedemikian rupa untuk membantu proses boot, yang melacak dan mendiagnosis prestasi sistem operasi Android pada telefon bimbit anda.

  Dengan kata lain, anda tidak dapat menjalankan semua aplikasi pihak ketiga yang dipasang di telefon bimbit anda. Aplikasi akan disembunyikan ketika telefon bimbit anda memasuki mod selamat.

  Tidak perlu risau jika telefon bimbit anda memasuki mod selamat. Walaupun tidak semestinya kerosakan pada sel anda, mod selamat adalah tanda bahawa anda perlu lebih berhati-hati.

  Sebab HP Masuk ke Safe Mode

  Setelah memahami apa itu mod selamat, sekarang Jaka ingin memberitahu anda beberapa sebab mengapa telefon Android anda memasuki mod selamat. Mungkin ramai di antara anda pernah mengalami ini tetapi tidak mengetahui puncanya.

  Biasanya, telefon bimbit yang masuk ke mod selamat akan dimulakan semula dan kemudian perkataan Safe Mode akan muncul di sudut bawah skrin.

  Sebenarnya, anda boleh menghidupkan mod selamat secara manual. Sekiranya telefon bimbit anda masuk ke mod selamat secara automatik, ini bermaksud ada yang tidak kena dengan sistem pada telefon bimbit anda, geng.

  Telefon bimbit yang memasuki mod selamat boleh bermaksud bug, virus, atau kerosakan aplikasi pada telefon bimbit anda. Mungkin juga, anda tidak sengaja menekan butang yang mengaktifkan mod selamat.

  Ini sangat biasa pada telefon Android yang telah di-root. Oleh itu, jika tidak begitu penting, lebih baik jangan membasmi telefon bimbit anda, geng. Waranti yang dihormati.

  Sekiranya anda tidak sabar untuk mengetahui cara menyingkirkan mod selamat di telefon bimbit Samsung atau jenama telefon bimbit Android yang lain, lihat artikel berikut, geng!

  Cara Menghilangkan Safe Mode di Android Mobile

  Anda tahu cara menghilangkan mod selamat atau mod selamat pada telefon Android sebenarnya mudah. Jaka telah mengalaminya beberapa kali, tetapi sel Jaka dapat kembali normal dengan mengikuti beberapa kaedah di bawah.

  Di samping itu, cara menghilangkan mod selamat di semua jenama Android HP cenderung sama. Ingin tahu? Ayuh, dengar bersama!

  1. Mulakan semula telefon bimbit

  hak cipta Mulakan semula telefon Android adalah kaedah termudah untuk membuang mod selamat [/ hak cipta]

  Cara paling mudah untuk menyingkirkan mod selamat adalah menghidupkan semula telefon Android anda . Biasanya, mod selamat akan muncul buat sementara waktu sehingga masalah pada telefon bimbit anda dapat diselesaikan.

  Sekiranya anda percaya bahawa tidak ada masalah dengan sistem telefon bimbit anda atau anda merasakan bahawa anda secara tidak sengaja mengaktifkan mod selamat di telefon bimbit anda, maka anda boleh mencuba yang satu ini, geng.

  Kaedahnya juga mudah. Anda hanya perlu menekan dan menahan butang kuasa HP selama beberapa minit. Selepas itu, pilih pilihan Mulakan Semula atau Matikan kemudian mulakan semula telefon bimbit anda.

  2. Melepaskan Bateri

  Cara seterusnya untuk menyingkirkan mod selamat adalah dengan mengeluarkan bateri HP . Kaedah yang satu ini sangat berguna bagi anda yang mempunyai telefon bimbit yang perlahan. Saya sangat lambat, hanya memulihkan telefon bimbit saya mengambil masa beberapa minit.

  Dengan mengeluarkan bateri, telefon bimbit anda akan segera menghentikan semua proses dan telefon bimbit akan mati serta-merta. Tunggu beberapa saat sebelum mengganti bateri HP anda kemudian hidupkan semula.

  Malangnya, telefon bimbit rata-rata sekarang menggunakan bateri yang tidak boleh ditanggalkan sehingga anda tidak dapat mengikuti kaedah ini lagi. Tetapi jika bateri anda dapat dikeluarkan, anda boleh mencuba kaedah ini.

  3. Membuang Aplikasi Tidak Berfungsi

  Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, salah satu sebab mengapa telefon Android anda tiba-tiba masuk ke mod selamat adalah kerana aplikasi yang tidak berfungsi, dan diperburuk oleh root.

  Penyelesaiannya sebenarnya senang dan senang, geng. Anda harus cuba mengingat aplikasi apa atau perkara terakhir yang anda lakukan di telefon bimbit anda sebelum telefon bimbit anda akhirnya berada dalam mod selamat.

  Sekiranya anda masih ingat, anda boleh mencuba menyahpasang aplikasi atau membongkar telefon bimbit anda. Jangan lupa menghidupkan semula telefon bimbit anda untuk membersihkan proses pada telefon bimbit anda.

  4. Kosongkan Cache

  Cache adalah kawasan penyimpanan sementara yang digunakan untuk menyimpan aplikasi, penyemak imbas, atau tetapan permainan. Tujuannya adalah untuk mempercepat proses pemuatan ketika anda membuka aplikasi.

  Bukan sahaja menjadikan memori telefon bimbit anda sering penuh, ternyata cache juga boleh menjadi penyebab telefon Android anda tiba-tiba memasuki mod selamat secara automatik.

  Oleh itu, cara mengosongkan cache penuh boleh menjadi cara untuk menghilangkan mod selamat yang sukar hilang pada telefon bimbit anda. Anda hanya perlu pergi ke Tetapan> Penyimpanan> Data Cache , kemudian hapus semua cache anda.

  5. Tetapan Semula Kilang

  Cara menghilangkan mod selamat terakhir jika masalah ini tidak dapat diselesaikan dengan penyelesaian di atas adalah melakukan reset kilang . Kaedah ini cukup berkesan, terutamanya untuk telefon bimbit yang telah lama digunakan.

  Tetapan semula kilang akan menetapkan semula semua data dan sistem HP anda sehingga kembali ke keadaan semula seperti telefon bimbit baru. Ini diharapkan dapat menyelesaikan semua kesalahan pada telefon bimbit anda.

  Walau bagaimanapun, tetapan semula kilang akan menghapus semua data dan aplikasi yang disimpan dalam memori dalaman HP. Jaka mencadangkan, simpan data penting anda di tempat yang selamat, geng.

  Demikianlah artikel Jaka tentang cara menyingkirkan mod selamat yang sukar hilang pada telefon Android. Semoga artikel ini dapat menyelesaikan masalah anda, geng.

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruang yang ada.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan