Cara Membuat Borang Google di Mudah Alih & Cara Melihat Hasil, 1 Minit Lebih!

Adakah anda mahu menjadikan Borang Google tidak rumit? Tenang, anda boleh membuatnya di sel anda sendiri, anda tahu! Inilah cara membuat Borang Google di telefon bimbit, terutamanya Android!

Siapa yang tidak tahu mengenai Borang Google? Ciri dari Google ini sangat membantu sesiapa sahaja yang memerlukan sampel kajian, terutama dalam bentuk soal selidik.

Mulai dari pekerja hingga pelajar dan pelajar, semuanya menggunakan ciri ini. Nah, proses pembuatannya sendiri agak mudah, ia boleh dilakukan di PC atau di telefon bimbit.

Kira-kira bagaimana membuat Borang Google di HP ? Inilah ulasannya!

 • Cara Melihat Hasil Borang Google di HP
 • Cara Membuat Borang Google

  Sebelum ini, Jaka telah membincangkan cara Membuat Borang Google dengan Mudah dan Praktikal melalui komputer atau PC. Sekarang bagi anda yang sangat mudah alih, anda sering bekerja di mana sahaja, kini anda boleh bekerja di Google Form terus di telefon bimbit anda.

  Dengan telefon bimbit, anda tidak perlu bersusah payah membawa komputer riba yang berat ke mana sahaja. Sebenarnya, anda dapat mengetahui cara termudah, terpantas, dan paling berkesan untuk membuat Borang Google di telefon bimbit Android . Tanpa perlu berlama-lama, pertimbangkan ulasan Jaka berikut!

  Cara Membuat Borang Google di Telefon Android

  Cara membuatnya serupa dengan cara membuatnya melalui laman web rasmi. Tidak perlu repot sama sekali!

  Yang penting adalah, pastikan sambungan internet anda cepat dan berkualiti sehingga anda dapat membuat GForm dengan lancar. Segera dengarkan beberapa langkah, ya!

  Langkah 1: Pasang Aplikasi

  Kini, anda boleh melakukan Borang Google dengan mudah melalui telefon bimbit Android dengan aplikasi khas. Aplikasi ini dinamakan FormsApp untuk Google Forms . Ia berfungsi sama seperti laman Google Form yang kita ketahui.

  Anda boleh memuat turunnya melalui pautan yang telah dikongsi Jaka di bawah.

  Langkah 2: Daftar

  Semasa pertama kali dibuka, anda akan diberi sedikit pengenalan mengenai aplikasi ini. Selepas itu anda diminta untuk meluluskan Izin . Seterusnya, log masuk menggunakan akaun Gmail anda.

  Langkah 3: Mula Membuat Borang

  Untuk membuat borang baru, ketuk ikon Plus di sudut kanan bawah. Kemudian anda boleh memilih templat yang ada atau memilih Bentuk Kosong untuk membuat borang baru.

  Langkah 4: Edit Borang Isi

  Sekarang anda boleh mula membuat borang dalam talian baru. Gunakan ikon Plus untuk menambahkan pelbagai soalan dan respons yang anda mahukan. Jangan lupa untuk mengisi Tajuk dan Huraian borang .

  Langkah 5: Pilih Tetapan Borang

  Sekiranya anda sudah membuat Borang Google, ketik Kirim . Selepas itu muncul tetingkap yang anda boleh periksa mengikut keperluan. Sekiranya sudah menyerahkan .

  Langkah 6: Sebarkan Pautan Borang

  Setelah selesai menghantar, anda boleh menyalin pautan secara langsung dari Borang Google yang telah dibuat. Anda boleh berkongsi pautan dengan orang yang ingin anda balas. Inilah penampilan bentuknya!

  Selesai! Itulah cara membuat Borang Google dari telefon Android. Sebenarnya, Google telah meningkatkan antara muka pengguna laman web rasmi sehingga dapat digunakan secara optimum pada telefon bimbit, baik Android maupun iPhone.

  Jadi, bagi anda yang ingin mengetahui cara membuat Borang Google tanpa aplikasi, buka laman web rasmi. Dijamin lebih mudah tanpa perlu memasang aplikasi apa pun. Kaedahnya sama seperti di atas, geng!

  Cara Melihat Hasil Borang Google di HP

  Manfaat melalui aplikasi ini, anda juga dapat melihat hasilnya dari Google Form dengan segera. Kaedahnya juga sangat mudah. Inilah cara untuk melihat hasil Google Form pada telefon Android!

  Langkah 1

  Di halaman utama, ketik bentuk mana yang ingin anda lihat hasilnya. Selepas itu ketik pilihan Lihat Respons .

  Langkah 2

  Anda dapat melihat satu persatu borang yang diisi oleh responden, dan ringkasan dalam Ringkasan. Anda juga dapat melihat hasilnya dalam bentuk Helaian. Cara mengetik Eksport .

  Langkah 3

  Dalam dialog timbul, pilih pilihan Helaian Google . Untuk dapat membuka fail, anda mesti mempunyai aplikasi Google Sheet di telefon pintar anda.

  Lalu bagaimana jika anda ingin mencetak borang Google Form menjadi salinan cetak? Cara untuk menyimpan respons dalam format PDF. Walau bagaimanapun, ciri ini hanya tersedia jika anda membeli versi penuh dari FormsApp .

  Malas nak beli? Tenang, Jaka ada jalan penyelesaian. Anda boleh mencetaknya jika anda mengaksesnya menggunakan penyemak imbas. Anda boleh membaca cara lengkap dalam artikel Jaka yang bertajuk Cara Melihat Hasil Borang Google dan Cara Mencetaknya .

  Itulah petua bagaimana membuat Google Form di Android Mobile dari Jaka. Bagaimana, tidak ada kerumitan sama sekali lelaki yang betul? Dengan adanya aplikasi khas secara automatik prestasi juga lebih optimum dan ringkas. Semoga bermanfaat!

  Baca juga artikel mengenai Google Form atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan