VPN Vs SSH, Mana Yang Paling Selamat?

Walaupun VPN dan SSH berbeza, dalam beberapa cara mereka mempunyai fungsi yang sama untuk menyediakan sambungan yang selamat dalam lalu lintas rangkaian.

VPN dan SSH tunneling bersama berfungsi sebagai "terowong" atau jalur khas dalam lalu lintas rangkaian untuk membuat sambungan yang dienkripsi. Walaupun berbeza, dalam beberapa hal kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama, yaitu menyediakan sambungan yang selamat dalam lalu lintas rangkaian.

Sekarang, sebelum anda memutuskan mana yang akan digunakan untuk kedua-duanya. Adalah baik untuk memahami pemahaman dan cara kerja kedua-dua perkhidmatan ini. Mari lihat ulasan Jaka berikut.

BACA JUGA
 • REKOD! Ini adalah Rangkaian Internet Tercepat dengan Kelajuan 100 Gbps
 • 10 Negara dengan Internet Terpantas di Dunia pada tahun 2016
 • Cara Menyekat Akses Internet pada Aplikasi Android Tertentu

Memahami dan Cara Kerja VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

Sumber foto: gambar: Dikenkripsi

VPN atau rangkaian peribadi maya adalah sambungan yang menghubungkan ke lalu lintas rangkaian lain secara peribadi melalui rangkaian awam. VPN sering digunakan oleh syarikat untuk melindungi data mereka yang dihantar melalui internet.

Setiap syarikat harus mempunyai rangkaian tempatan untuk menghubungkan setiap unit kerja di dalamnya. Rangkaian tempatan yang mengandungi data penting tentunya sangat berisiko jika dihubungkan terus ke rangkaian awam. Baiklah, bagaimana jika pekerja ingin mengakses sumber syarikat tetapi dia tidak berada di pejabat. Inilah sebabnya mengapa syarikat juga diminta untuk membina Pelayan VPN sebagai sambungan peribadi untuk mengakses rangkaian tempatan syarikat melalui internet. Sambungan VPN yang dibuat menjamin bahawa lalu lintas rangkaian yang terbentuk akan sangat selamat.

Kelebihan VPN

 • Mudah digunakan oleh pengguna biasa sekalipun.
 • VPN menyulitkan fail yang dihantar sehingga sangat selamat.
 • Sokongan VPN di lapisan rangkaian TCP dan UDP.
 • Boleh membuka rangkaian yang disekat oleh ISP tertentu.
 • Akses internet sebagai pengguna tanpa nama.

Kelemahan VPN

 • Memerlukan lebar jalur yang besar.
 • Kos melanggan dan membina pelayan agak mahal.

Memahami dan Cara Kerja SSH (Secure Shell)

Sumber gambar: gambar: Hostinger

Secure Shell atau SSH yang disingkat adalah protokol rangkaian yang digunakan untuk bertukar data melalui sambungan selamat antara dua rangkaian. Selain itu, SSH juga dapat digunakan untuk memasuki rangkaian lain dengan lebih selamat. SSH dibuat untuk menggantikan tugas telnet dan shell yang dianggap masih mempunyai banyak kekurangan dan lubang keselamatan. Sama seperti VPN, SSH juga akan menjalankan penyulitan dan integriti kerahsiaan data.

Kelebihan SSH

 • Tidak memerlukan lebar jalur yang besar untuk mewujudkan sambungan SSH.
 • SSH Tunneling dapat digunakan untuk internet percuma dengan menggunakan rangkaian penyedia tertentu.

Kekurangan SSH

 • Mengkonfigurasi dan menyiapkan SSH lebih rumit daripada VPN, sebaliknya menjadikan SSH Server lebih sukar daripada membina VPN Server.
 • Tidak menyokong lapisan rangkaian UDP, hanya menyokong TCP.
 • Mesti selalu menjadi penyelenggaraan rutin.

Mana yang lebih baik antara VPN dan SSH?

Sumber foto: gambar: vpnranks

Sekiranya kita prihatin terhadap keselamatan data untuk keperluan perniagaan dan korporat, lebih baik menggunakan VPN. Dengan VPN, semua lalu lintas rangkaian yang masuk mesti melalui Pelayan VPN terlebih dahulu, ini menjadikan lalu lintas rangkaian tempatan syarikat yang juga disambungkan ke internet akan kelihatan sangat peribadi dan selamat.

Namun, jika kita memerlukan sambungan enkripsi hanya untuk membuat sambungan biasa, baik untuk melayari internet atau mengakses wifi umum, tentu saja menggunakan pelayan SSH atau jaringan VPN akan sama baiknya dengan memberikan perlindungan yang kuat. Tetapi pastinya yuran langganan SSH jauh lebih murah daripada VPN.

Namun, apa yang perlu diketahui seterusnya adalah menyambung ke rangkaian VPN tentu tidak memerlukan kesulitan sama sekali. Malah pengguna baru tidak akan mengalami kesukaran. Berlainan ketika menyambungkan terowong SSH yang memerlukan proses yang agak rumit dan bagi pengguna biasa pasti akan menghadapi kesukaran .

Artikel Berkaitan