7 Filem Bertema Poligami Menyakitkan hati, Bila Cinta Harus Terpecah

Adakah anda tahu bahawa ternyata ada filem poligami buatan Indonesia yang memasuki Festival Filem Toronto? Ketahui filem apa dan filem bertema poligami lain di Indonesia.

Poligami masih menjadi isu yang sering dibincangkan apabila selebriti tanah air didengar melakukan amalan yang satu ini.

Netizen terbahagi kepada dua bahagian yang menyokong amalan ini dan ada yang menganggap ini tidak sesuai.

Sebilangan pembuat filem mengangkat isu ini ke layar untuk cuba menerangkan bagaimana perasaan mereka yang terlibat dalam latihan ini.

 • Berkongsi Suami (2006)
 • Syurga Tidak Akan Terlepas (2015)
 • Suami Menangis (2019)
 • Dua Langit dalam Cintaku (2020, Akan Datang)
 • Athirah (2016)
 • Sendirian Diana Sendiri (2015)
 • 7 Filem Bertema Poligami

  Filem bertemakan poligami yang dibuat oleh pembuat filem di negara ini untuk menunjukkan dinamika filem ini dengan lebih jelas dari pelbagai pihak.

  Penonton akan dibawa untuk menyaksikan bagaimana poligami boleh berlaku, perasaan orang-orang yang terlibat di dalamnya, dan juga persepsi persekitaran sekitarnya mengenai hal ini.

  Apakah filem bertema poligami di Indonesia? Berikutan maklumat lengkap.

  1. Ayat Ayat Cinta (2008)

  Sumber gambar: youtube.com

  Filem Islam ini mungkin merupakan filem yang paling terkenal di antara filem lain dalam senarai ini.

  Ayat-ayat cinta mengangkat tema poligami oleh Fahri untuk membebaskannya dari tuduhan rogol yang menimpanya .

  Fahri mengahwini Maria setelah menikahi Aisyah untuk menghidupkan Maria dari koma yang menjadi saksi utama dalam kes rogol yang didakwa.

  Setelah mereka berkahwin, polemik mula muncul dalam keluarga barunya, dan Fahri harus berusaha menyatukan kedua isterinya.

  2. Berkongsi Suami (2006)

  Sumber gambar: listal.com

  Filem yang satu ini cuba menggambarkan kehidupan poligami dalam 3 situasi yang berbeza .

  Filem tanah air ini terbahagi kepada tiga bahagian yang terpisah dengan tiga keluarga yang berbeza dan juga akhiran yang berbeza dalam setiap keluarga ini.

  Berkat pembungkusan cerita yang kemas dan menarik, perkongsian suaminya mendapat penilaian yang cukup baik di laman IMDb pada 7.5 / 10 .

  3. Syurga Tidak Akan Terlepas (2015)

  Sumber gambar: rappler.com

  Filem bertemakan poligami ini berdasarkan novel bernama Asma Nadia dan dijadikan filem pada tahun 2015.

  Heaven Not To Be Missed menceritakan kisah poligami rahsia oleh Prasetya untuk menolong seorang wanita yang tertekan yang cuba membunuh diri.

  Rahsia ini perlahan-lahan terbongkar dan menghancurkan perkahwinan Pras dengan isteri pertamanya bernama Arini.

  Filem yang satu ini cuba menggambarkan poligami dari sudut yang berbeza di mana lelaki tersebut terpaksa mempraktikkan ini.

  4. Suami Menangis (2019)

  Sumber gambar: youtube.com

  Filem bertemakan poligami ini mengisahkan tentang kehidupan Allahyarham KH Arifin Ilham yang selama hidupnya telah mengamalkan poligami.

  Sumber yang digunakan untuk membuat filem ini adalah buku yang ditulis oleh isteri si mati.

  Sebelum ditayangkan, filem biografi ini pernah mengalami penistaan ‚Äč‚Äčkerana mengemukakan persoalan poligami di dalamnya dan dikhuatiri akan menjadi pencetus kepada amalan poligami yang lebih meluas .

  Walaupun dicerca, filem ini akhirnya ditayangkan pada bulan September 2019.

  5. Dua Langit dalam Cintaku (2020, Akan Datang)

  Sumber gambar: youtube.com

  Filem yang satu ini mengisahkan tentang amalan poligami yang dilakukan secara terbuka oleh Arham.

  Arham berkahwin dengan Husna yang merupakan teman sejak kecil. Husna kemudian didiagnosis menghidap barah otak dan dihukum kerana tidak lama hidup.

  Mereka kemudian bertemu dengan Zilka, seorang wanita yang baru berhijrah, yang berminat dengan Arham dan Husna yang memberkati perkahwinan suaminya dengan wanita ini.

  Filem ini cuba menggambarkan bagaimana poligami memerlukan banyak keikhlasan sehingga perkahwinan dapat berlangsung secara harmoni.

  6. Athirah (2016)

  Sumber gambar: youtube.com

  Filem satu ini adalah filem biografi yang mengangkat kisah hidup ibu bekas Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla .

  Filem ini cuba membangkitkan masalah poligami dalam persekitaran di mana wanita tidak mempunyai ruang untuk menolak ketika suaminya menjalin poligami .

  Athirah mengetengahkan bagaimana sosok wanita memendam segala macam perasaan bercampur baur ketika suaminya mengamalkan poligami.

  Selain itu, filem Indonesia ini juga memperlihatkan kekacauan dalaman anak-anak dalam keluarga poligami yang keliru tentang pihak mana yang harus dibela.

  7. Sendirian Diana Sendiri (2015)

  Sumber gambar: pro.festivalscope.com

  Filem bertemakan poligami ini menyoroti bagaimana perasaan seorang wanita ketika berhadapan dengan kenyataan bahawa suaminya ingin berpoligami .

  Sekiranya wanita pada umumnya akan memberontak dan marah, dalam filem ini Diana, sebagai wanita berpoligami, memilih untuk menjadi pendiam dan menahan segala kekacauan dalam perasaannya .

  Walaupun diklasifikasikan sebagai filem pendek yang hanya berdurasi 40 minit, Sendiri Diana Myself ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada tahun 2015.

  Itulah 7 filem yang membangkitkan isu poligami di dalamnya. Beberapa filem ini malah menjadi tajuk perbincangan kerana membangkitkan isu sensitif.

  Poligami memang masih menjadi polemik yang belum sampai pada kesimpulan yang mengakomodasi semua pihak.

  Sebagai penonton yang kritis, kita tidak boleh menjadi pihak yang menilai sama ada kita setuju dengan pihak yang terlibat dalam isu ini atau tidak.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan