Jangan Format Flashdisk Anda Jadi NTFS Sekiranya Anda Tidak Mahu Seperti Ini!

melalui artikel berikut, mari kita mengulas dengan lebih mendalam mengenai partisi apa yang paling sesuai untuk flash kegemaran anda.

Selepas kita membincangkan FAT32, NTFS, exFAT, Format yang manakah Partition Hard Drive Terbaik? , melalui artikel berikut, mari kita tinjau lebih mendalam mengenai partisi apa yang paling sesuai untuk Flashdisk kegemaran anda.

BACA JUGA
  • Kilat Tidak Baca di PC / Komputer riba? Inilah Cara Memperbaikinya!
  • Cara Mudah Membuat Partisi pada FlashDisk
  • FlashDisk Tidak Dapat Diformat? Penyelesaian ini, Mudah dan PERCUMA!

Jangan Format Flashdisk Anda Jadi FAT32 Sekiranya ..

Sekiranya anda tidak sedar, semua Flashdisk yang kami temui mempunyai format partisi yang sama. Peranti storan mudah alih menggunakan FAT32 sebagai format partisi lalai. Kenapa begitu? Bukankah FAT32 format partisi lama dan masih banyak lagi jenis partition moden?

Jawapannya adalah kerana Flashdisk adalah media penyimpanan yang sering digunakan untuk pelbagai peranti dan sistem operasi. Kerana FAT32 adalah sejenis partisi yang sudah lama wujud, akan ada lebih banyak peranti dan sistem operasi yang sesuai dengan partisi tersebut daripada yang lain.

Namun, masalah mulai timbul ketika anda harus menyalin fail berukuran lebih dari 4 GB , seperti fail ISO, pemasang permainan tunggal, pemampatan fail, dan sebagainya. FAT32 tidak dapat menyimpan fail besar dengan ukuran melebihi 4 GB. Walaupun Flashdisk anda mempunyai ukuran penyimpanan hingga 16 GB, fail besar tidak dapat disimpan.

Oleh itu, jenis partition NTFS ada untuk menyelesaikan masalah biasa ini. NTFS hampir tidak mempunyai had dalam menyalin satu fail. Malah dilengkapi dengan fitur kuota untuk keselamatan yang lebih baik.

Tetapi, pasti anda akan mengalami masalah yang cukup menyusahkan jika anda sering bergerak menggunakan pelbagai peranti dan pelbagai sistem operasi. Ini kerana NTFS adalah format partisi yang masih relatif baru dan tidak banyak peranti yang menyokongnya. Apalagi peranti mudah alih lain, sistem operasi seperti Mac OS bahkan tidak dapat menulis ke peranti dengan format partisi NTFS.

Jadi, anda perlu memperhatikan tingkah laku harian anda. Sekiranya anda menyedari bahawa anda sering menyalin fail besar, maka NTFS boleh menjadi pilihan yang tepat. Namun, jika anda memerlukan Flashdisk dengan keserasian yang tinggi, jenis partition FAT32 masih menjadi pilihan utama untuk anda.

Untuk maklumat lengkap mengenai perbandingan keserasian setiap partisi, kami juga mendapatkan jadual yang telah disusun oleh pasukan How-to Geek .

Artikel Berkaitan