7 Anime Seram Menakutkan yang Akan Membuat Anda Takut Separuh Mati!

Suka sesuatu yang menakutkan? Kali ini Jaka akan memberi anda 7 cadangan untuk anime seram terbaik yang akan menakutkan anda hingga mati!

Adakah anda jenis orang yang suka menonton filem seram? Menonton genre memang memberikan sensasinya sendiri, terutamanya jika anda melakukannya bersama-sama.

Sekiranya anda kehabisan filem seram tegang, cubalah menonton anime dengan genre seram. Dijamin tidak akan hilang menakutkan!

Tidak pasti anime mana yang akan ditonton? Jangan risau, kali ini Jaka akan memberikan cadangan anime seram paling menakutkan yang mesti anda tonton!

 • Higurashi no Naku Koro ni (Ketika Mereka Menangis)
 • Pesta Mayat: Jiwa yang Diseksa
 • Anime Seram Lain. . .
 • Anime Seram Menakutkan

  Kami memahami seram sebagai filem yang mempunyai banyak hantu atau setan menyeramkan. Sebenarnya, pemahaman tentang seram lebih luas daripada itu. Tertinggal bekas perkahwinan juga sangat menyeramkan!

  Tetapi dalam senarai ini, Jaka akan memfokuskan diri pada anime yang mempunyai unsur kematian, zombie, hantu, tragedi, psikik, hingga mendapat adegan.

  Tanpa perlu dipanjangkan lagi, mari kita sama-sama mendengar senarai anime seram seram!

  1. Satu lagi

  Sumber gambar: Pinterest

  Anime seram pertama yang Jaka akan sarankan kepada anda adalah Lain . Dengan total 12 episod, anda akan melihat anime yang serupa dengan filem Final Destination.

  Sekolah Menengah Yomijama mempunyai reputasi buruk kerana kematian seorang pelajar di sana pada tahun 1972. Dia meninggalkan kutukan tersebut sehingga semua orang di sekolah itu menghadapi risiko kematian.

  Seorang pelajar perpindahan bernama Kouichi Sakakibara tertarik dengan seorang gadis bernama Mei Misaki yang memakai penutup mata.

  Hebatnya, semua orang di dalam kelas mendakwa bahawa tidak ada pelajar bernama Mei Misaki di kelas mereka. Ini membuat Kouichi bingung, hingga akhirnya mengungkap misteri yang luar biasa.

  Anda ingin tahu, geng? Tengok filem saja, geng! Oh ya, filem ini penuh dengan adegan sadis, anda tahu!

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.70 (543.963)
  Bilangan Episod 12
  Tarikh Tayangan 10 Januari 2012
  Studio RANGKAIAN
  Genre Misteri, Seram, Supernatural, Ngeri, Sekolah

  2. Higurashi no Naku Koro ni (Ketika Mereka Menangis)

  Sumber gambar: Sirus Gaming

  Diadaptasi dari permainan dengan nama yang sama, Higurashi no Naku Koro ni (When They Cry) adalah anime seram seterusnya yang akan disarankan oleh Jaka kepada anda.

  Terletak pada tahun 1983 di sebuah kampung bernama Hinamizawa , ada seorang lelaki bernama Keiichi Maebara yang menjalani hidupnya dengan tenang.

  Ternyata, kampung Hinamizawa menyembunyikan rahsia gelap di sebalik ketenangannya. Suatu hari, berita mengejutkan muncul mengenai pembunuhan.

  Perkara di kampung juga perlahan-lahan berubah, termasuk rakan-rakannya. Jangan terpedaya dengan penampilan watak-watak lain yang cantik kerana mereka boleh menjadi psikopat yang haus darah!

  Anime ini penuh dengan adegan gore, jadi jika anda tidak kuat jangan menontonnya!

  PerincianMaklumat
  Penarafan S1: 8.06 (244.453)


  S2: 8.31 (162.036)

  Bilangan Episod S1: 26


  S2: 24

  Tarikh Tayangan S1: 5 April 2006


  S2: 6 Julai 2007

  Studio Studio Deen
  Genre Misteri, Demensia, Seram, Psikologi, Supernatural, Ngeri

  3. Pesta Mayat: Jiwa yang Diseksa

  Sumber gambar: SnowRice710

  Sekiranya anda mencari anime dengan sebilangan kecil episod, anda dapat menonton Corpse Party: Tortured Souls ini kerana hanya mempunyai 4 episod.

  Kisah ini berlaku di sebuah sekolah rendah yang bernama Heavenly Host yang musnah kerana banyak pembunuhan yang berlaku kepada pelajar dan kakitangan.

  Akhirnya, sekolah tersebut dirobohkan dan bangunan baru dibina, Akademi Kisaragi . Pada suatu malam, beberapa pelajar memutuskan untuk saling memberitahu tentang hantu yang menakutkan.

  Semasa melakukannya, gempa tiba-tiba berlaku dan para pelajar dilemparkan ke dimensi di mana Tuan Rumah Syurgawi masih ada, bersama dengan hantu dari para pelajar yang terbunuh!

  PerincianMaklumat
  Penarafan 6.88 (126,267)
  Bilangan Episod 4
  Tarikh Tayangan 24 Julai 2013
  Studio Asread
  Genre Misteri, Seram, Gaib

  Anime Seram Lain. . .

  4. Jigoku Shoujo (Gadis Neraka)

  Sumber gambar: Jigoku Shoujo Wiki - Fandom

  Dendam adalah kunci anime Jigoku Shoujo atau lebih dikenali sebagai Hell Girl . Dalam anime ini, anda boleh membalas dendam hanya dengan mengunjungi satu laman web.

  Laman web ini adalah Hotline to Hell , di mana laman web ini hanya berlatar belakang hitam dengan ayat yang akan saya balas dendam.

  Anda hanya perlu menaip nama orang yang anda dendam ke dalam kotak dialog yang ada. Selepas itu, anda akan mendapat sejenis boneka voodoo dengan benang merah.

  Dendam akan dilakukan sekiranya anda menarik tali. Sekiranya demikian, biarkan Enma Ai melakukan tugasnya dan membawa mangsa ke neraka!

  Sudah tentu tidak ada yang percuma. Orang yang memasukkan nama akan segera masuk ke neraka jika mereka mati! Sekiranya anda menyukai model seram klasik, anime ini sesuai dengan anda.

  PerincianMaklumat
  Penarafan S1: 7,72 (91,404)


  S4: 6.61 (10.652)

  Bilangan Episod S1-S3: 26


  S4: 6

  Tarikh Tayangan S1: 5 Oktober 2005


  S4: 15 Julai 2017

  Studio Studio Deen
  Genre Misteri, Seram, Psikologi, Gaib

  5. Pemburuan Hantu

  Sumber gambar: Madman Entertainment

  Sekiranya anda mencari anime seram yang agak ringan, mungkin anda boleh mencuba menonton Ghost Hunt . Paling tidak, anime yang satu ini masih mengandungi unsur komedi.

  Anime ini berpusat pada tokoh bernama Mai Tanimaya dan Kazuya yang merupakan pemimpin Pusat Penyelidikan Psikik Shibuya.

  Mereka berdua menyiasat banyak kejadian yang berkaitan dengan psikik di seluruh Jepun. Kemudian, mereka menyedari bahawa mereka mempunyai kemampuan psikik.

  Terdapat banyak peristiwa menarik semasa memburu hantu ini. Sekiranya anda suka filem Ghostbusters, pasti suka anime ini.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7,89 (74,607)
  Bilangan Episod 25
  Tarikh Tayangan 4 Oktober 2006
  Studio JCStaff
  Genre Misteri, Komedi, Seram, Gaib, Shoujo

  6. Gakkou no Kaidan (Cerita Hantu)

  Sumber foto: Dailymotion

  Juga dikenal sebagai Ghosts at School dan telah ditayangkan di televisyen Indonesia, Gakkou no Kaidan (Ghost Stories) adalah anime seram yang tidak benar-benar membuat anda tertekan.

  Anime ini mengisahkan Satsuki Miyanoshita yang berpindah ke rumah ibunya yang telah meninggal dunia.

  Hanya ketika dia pertama kali bersekolah, adiknya dan beberapa orang cuba memasuki sekolah terbengkalai yang terletak di sebelah sekolah Satsuki.

  Nampaknya, bangunan itu berhantu, geng! Satsuki kemudian menyedari bahawa tidak ada orang lain selain ibunya yang dapat menutup semua hantu.

  Nasib baik, ibunya meninggalkan buku mengenai pengusiran yang penuh dengan mantra. Satsuki memikul tugas untuk menutup hantu.

  PerincianMaklumat
  Penarafan 7.73 (32.111)
  Bilangan Episod 19
  Tarikh Tayangan 22 Oktober 2000
  Studio Studio Pierrot
  Genre Misteri, Seram, Gaib

  7. Yami Shibai

  Sumber foto: YouTube

  Anime seram terakhir yang akan disarankan oleh Jaka kepada anda ialah Yami Shibai . Setiap episod, anime ini hanya ditayangkan selama 4 minit, geng.

  Yami Shibai mengangkat kembali legenda bandar terkenal di Jepun. Walaupun durasinya singkat, anime ini dijamin dapat menakutkan anda.

  Anda akan merasa seperti menonton persembahan teater tradisional kerana anime ini menggunakan boneka dan kertas potong.

  Sekiranya anda berminat untuk belajar budaya Jepun, terutama mengenai cerita rakyat, anime ini boleh menjadi salah satu rujukan.

  PerincianMaklumat
  Penarafan S1: 7.15 (26,984)


  S7: 6.31 (551)

  Bilangan Episod S1-S7: 13
  Tarikh Tayangan S1: 15-13-13 Julai


  S7: 8 Julai 2019

  Studio ILCA
  Genre Demensia, Seram, Syaitan, Gaib

  Apabila anda menonton anime di atas, Jaka menasihati anda untuk menontonnya di tempat yang gelap untuk lebih menghargai suasana. Sekiranya terang, kesan seram akan berkurang.

  Lebih-lebih lagi, kerana bentuknya dalam bentuk animasi, anime dapat memaparkan pemandangan seram menjadi lebih dramatik dan menyeramkan!

  Adakah anda mempunyai cadangan anime seram lain yang belum disebutkan oleh Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan