BBM secara rasmi berhenti beroperasi, inilah fakta yang membuat kita sedih!

Salah satu aplikasi sembang yang dulu menjadi kegemaran adalah BlackBerry Messenger. Malangnya, perkhidmatan ini akan ditutup tidak lama lagi.

PING! BlackBerry kami berbunyi bip, menunjukkan ada mesej masuk. Oh, ternyata rakan kami telah berusaha menghubungi kami, jadi dia menghantar PING berulang kali.

Mungkin sekeping memori itu ada dalam ingatan kita, pengguna perkhidmatan BlackBerry Messenger atau yang sering kita sebut sebagai BBM .

Berita yang menyedihkan adalah bahawa tidak lama lagi perkhidmatan BBM akan ditutup sehingga aplikasi ini tidak lama lagi akan menjadi kenangan.

 • Fakta Menarik Tentang BBM
  • Tarikh Dikeluarkan
  • Ciri serupa BBM
  • Syarat BBM
 • BBM Ditutup Secara Rasmi

  Perkhidmatan BBM telah diumumkan akan ditutup pada 31 Mei 2019 . BlackBerry memberikan jeda waktu sehingga pengguna aktif dapat memindahkan data mereka.

  Melaporkan dari blognya, Emtek sebagai syarikat yang mengambil alih BBM sejak 2016 memberi alasan mengapa BBM harus ditutup.

  Industri teknologi sangat mudah berubah, dan terlepas dari upaya besar kami, pengguna telah pindah ke platform lain sementara pengguna masuk sangat sulit didapatkan.

  Hanya BBM versi biasa yang ditutup, sementara perkhidmatan BBMe yang lebih eksklusif dengan ciri yang lebih lengkap masih akan tersedia.

  Sekiranya anda menghadapi masalah untuk bergerak, anda boleh menggunakan BBMe dengan membayar $ 2.50 atau Rp36.000 setiap enam bulan.

  Mengapa BBM (dan BlackBerry) Boleh Gagal?

  Walaupun beberapa tahun kebelakangan ini BBM cuba menambahkan beberapa ciri baru seperti panggilan Uber, sebenarnya mereka tidak berdaya melawan pesaing.

  Mereka tidak berinovasi dengan cukup pantas. Semasa Android dan iOS muncul, BlackBerry tidak bertindak balas dengan betul.

  BlackBerry tidak membuat peranti Android dan mengekalkan sistem operasi mereka sendiri seperti Nokia.

  Sebenarnya, mereka masih mengekalkan papan kekunci fizikal dan tidak menggantinya dengan skrin sentuh, mungkin kerana mereka merasa yakin dengan BBM.

  Sudah tentu reka bentuk telefon bimbit seperti itu dianggap ketinggalan zaman, sehingga akhirnya banyak orang beralih ke telefon pintar lain yang lebih moden.

  Di samping itu, BlackBerry lebih tertumpu pada syarikat, jadi produk untuk pengguna kurang optimum.

  Kemudian datang aplikasi sembang yang lebih baik dan lebih menarik daripada BBM. WhatsApp , Line , Facebook Messenger , ke Telegram menjadikan BBM kelihatan kuno.

  Contohnya, mengapa menggunakan PIN BB jika lebih praktikal menggunakan nombor telefon? Walaupun berkesan untuk mencegah orang yang tidak dikenali, ciri ini membalas kerana ia rumit.

  Selain itu, aplikasi di atas juga mempunyai ciri dan emoji atau pelekat yang lebih canggih yang lebih lengkap daripada BBM.

  Gabungan kegagalan perkakasan BlackBerry dan kemunculan pesaing aplikasi sembang yang sangat sukar menjadikan BBM akhirnya terpaksa dihentikan.

  Fakta Menarik Tentang BBM

  Dengan perpisahan ini, Jaka ingin memberitahu kami beberapa fakta menarik mengenai BBM yang akan kami lepaskan.

  Tarikh Dikeluarkan

  Sumber gambar: Jejak Berita Bahasa Inggeris

  BBM pertama kali muncul pada tahun 2005, sebelum Android dan iOS belum dilahirkan sehingga tidak ada aplikasi WhatsApp atau Line.

  Pada mulanya, BBM hanya dapat digunakan pada peranti BlackBerry. Pada tahun 2013, BBM dilancarkan untuk peranti Android dan iOS.

  Pada tahun 2016, sebuah syarikat dari Indonesia Emtek Group membuat pemerolehan perkhidmatan BBM. Ini wajar kerana Indonesia adalah salah satu pasaran bahan bakar terbesar di dunia.

  Malangnya, pada tahun 2019, Emtek memutuskan untuk menutup BBM kerana beberapa perkara yang disebutkan oleh Jaka di atas.

  Ciri serupa BBM

  Sumber foto: YouTube

  Bagi pengguna, banyak perkara serupa dari BBM yang tidak akan dilupakan dan tidak dimiliki oleh aplikasi sembang lain.

  Salah satunya adalah fitur PING yang berfungsi untuk mengingatkan penerima mesej kami untuk memeriksa telefon bimbit.

  Selain itu, BBM juga dapat mengetahui lagu apa yang sedang kita dengarkan dan memaparkannya dalam status. Sebenarnya, jika anda menonton video lucah, anda boleh terperangkap!

  BBM juga sinonim dengan ciri siarannya. Dengan ciri ini, kita dapat menghantar satu mesej kepada banyak orang sekaligus.

  Tukar nombor PIN juga akan diingat kerana hanya BBM yang seperti itu. Banyak ciri yang akan membuatkan anda ketinggalan BBM!

  Syarat BBM

  Sumber gambar: Forum CrackBerry

  Bukan hanya ciri, terdapat juga banyak istilah yang berasal dari BBM. Contoh yang telah disebutkan oleh Jaka ialah PING dan PIN.

  Setiap mesej di BBM akan mempunyai status D (penghantaran) atau R (baca). Kami dapat mengetahui sama ada mesej kami sampai dan dibaca oleh penerima mesej.

  Kemudian ada juga istilah Delcont alias delete contact . Biasanya, kita akan melakukan ini apabila kita marah kepada rakan kita sehingga kita menghapus kenalan.

  Istilah lain seperti DP (Gambar Paparan), PM (Mesej Peribadi), DN (Nama Paparan), TC (Ujian Kontak) dan lain-lain masih digunakan hingga kini.

  Jadi itulah fakta menarik dari BBM yang kini menjadi kenangan. Agak sedih ya terpaksa berpisah dengan BBM.

  Tetapi kita mesti dapat bergerak, geng! Masih ada aplikasi lain yang boleh anda gunakan untuk berkomunikasi dengan orang lain.

  Baiklah, walaupun sebilangan orang mungkin mengatakan bahawa ada orang yang bergerak, tetapi bukan kita dengan gaya Captain America kerana mereka sangat menyukai BBM.

  Apa momen yang paling berkesan untuk anda? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Sembang atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan