5 Fungsi Kilat LED Telefon Pintar Jarang Digunakan

Dengan lampu kilat LED pada telefon pintar, anda boleh mengambil gambar walaupun di tempat yang gelap. Tetapi selain tujuan foto, ternyata LED Flash juga mempunyai banyak fungsi lain.

Semasa membeli telefon pintar baru, banyak perkara yang harus anda pertimbangkan, mulai dari pemproses, bateri, hingga kamera. Bagi pencinta fotografi, spesifikasi kamera telefon pintar adalah perkara yang mesti diberi perhatian. Sekurang-kurangnya kamera telefon pintar yang baik mesti menyokong fokus automatik dan denyar LED.

Lampu kilat LED pada telefon pintar berguna untuk memberikan pencahayaan tambahan semasa mengambil gambar di ruangan dengan cahaya rendah. Tetapi selain itu nampaknya masih terdapat fungsi lain dari LED Flash pada telefon pintar.

BACA JUGA
  • 8 Fungsi Butang Kuasa pada Android yang MUNGKIN Anda Tidak Tahu
  • 5 Fungsi Lain Mod Pesawat Yang Perlu Anda Ketahui
  • 7 Fungsi Lain Tombol Kelantangan yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

Fungsi lain LED Flash pada Telefon Pintar

Dengan adanya lampu kilat LED pada telefon pintar, anda tidak akan menghadapi masalah ketika mengambil gambar di ruangan gelap. Dan sekali lagi cahaya dalam LED Flash juga sangat membantu menghilangkan bayangan dari gambar objek. Tetapi nampaknya ada fungsi lain LED Flash pada telefon pintar selain foto.

1. Projektor

Semasa berkhemah dengan keponakan atau saudara perempuan anda, anda boleh menghiburkan mereka menggunakan LED Flash. Caranya adalah dengan memproyeksikan gambar dari gambar atau bayangan tangan menggunakan lampu kilat pada telefon pintar.

2. Peringatan Pemberitahuan

Dengan bantuan aplikasi Pemberitahuan Kilat pada telefon pintar Android, anda dapat dengan mudah menukar Lampu LED sebagai peringatan jika ada pemberitahuan. Nanti setiap kali ada pesan, LED Flash akan menyala mengikut tetapan anda.

3. Untuk mengukur degupan jantung

Tidak perlu telefon pintar canggih yang dilengkapi sensor denyut jantung untuk mengetahui kesihatan jantung anda. Kerana pada telefon pintar Android sudah ada aplikasi canggih yang akan membantu anda mengira degupan jantung anda hanya dengan bantuan lampu kilat LED kamera.

Adalah aplikasi Detak Jantung Sekejap , yang menggunakan kamera dan lampu kilat LED untuk memantau perubahan warna dan kecepatan aliran darah untuk menghitung degup jantung anda. Untuk menggunakannya, anda boleh mencuba membaca artikel Cara Mengukur Denyutan Jantung Menggunakan Android .

Aplikasi Produktiviti Azumio Inc. MUAT TURUN

4. Sebagai Lampu suluh

Terperangkap dalam keadaan gelap rumah ketika berlaku gangguan bekalan elektrik secara tiba-tiba? Tidak perlu risau jika telefon pintar anda dilengkapi dengan LED Flash, kerana anda dapat menggunakannya untuk menjadikan telefon pintar anda sebagai lampu suluh.

Tidak memerlukan aplikasi khas, kerana Google telah menyertakan fitur Torch LED Flash dalam sistem operasi Android. Buka Tetapan Pantas , di sana anda akan menemui ikon lampu suluh.

5. Lampu suluh kecemasan

Tidak seperti ciri lampu suluh terbina dalam, dengan bantuan aplikasi Tiny Flashlight , anda boleh menjadikan telefon pintar anda sebagai lampu suluh kecemasan ketika dalam keadaan tertentu.

Contohnya apabila anda terperangkap dalam gua gelap, atau tersesat di pergunungan. Dengan aplikasi ini, anda boleh mencuba menghantar kata laluan kecemasan dalam bentuk lampu SOS atau kod Morse. Menariknya, aplikasi ini secara automatik akan menukar perkataan biasa menjadi kod Morse melalui sekelip mata LED Flash.

Nikolay Ananiev DOWNLOAD Pemacu & Telefon Pintar Aplikasi

Bagaimana, selain sebagai sokongan untuk fotografi, LED Flash pada telefon pintar mempunyai ciri lain yang tidak kalah penting dan berguna bukan? Itulah sebabnya anda benar-benar harus membeli telefon pintar baru yang mempunyai sokongan LED Flash.

Artikel Berkaitan