Cara Membuat Bateri Android Seperti Baru Lagi

Membuat bateri Android seperti baru lagi kini dapat dilakukan dengan menggunakan kaedah berikut. Pencarian ini akan menentukurkan bateri android anda sehingga menjadikannya seperti baru lagi.

Menjadikan bateri Android seperti baru lagi tidak mustahil. Dengan mengkalibrasi bateri Android, semua data yang tersimpan di " batterystats.bin " anda akan dihapus dan menjadikannya bateri baru. Oleh itu, bateri Android anda akan menjadi baru dan lebih tahan lama berbanding sebelumnya.

BACA JUGA
 • 4 Aplikasi Hebat Untuk Menjimatkan Bateri Android Anda
 • Inilah Cara Membuat Bateri Telefon Bimbit Yang Tidak Digunakan Ke Dalam Power Bank
 • UsBidi, Pengecas Pintar yang Tidak Akan Merosakkan Bateri Telefon Pintar Anda

Jadikan Bateri Android Seperti Baru

Untuk menentukurkan bateri Android, pastikan Android anda sudah di-root. Sekiranya tidak, anda boleh membaca salah satu artikel berikut:

 1. Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android Tanpa PC dengan Framaroot
 2. Cara Root Semua Jenis Android dengan Towelroot
 3. Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android dengan KingoApp
 4. Sekiranya masih tidak dapat, anda boleh mencari kata kunci di Google: " Cara Root xxxx ")

Sekiranya sudah di-root, langsung ke langkah-langkah membuat bateri Android seperti baru. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Cara Mengkalibrasi Bateri Android

 • Muat turun Kalibrasi Bateri , kemudian pasang seperti biasa di Android.

  Pembersihan & Tweets Aplikasi N Ma MUAT TURUN
 • Pastikan bateri pada Android anda dicas 100% . Sekiranya tidak, anda boleh mengecas telefon pintar Android anda terlebih dahulu.

 • Sekiranya ia 100%, buka Penentukuran Bateri. Tekan butang Penentukuran Bateri di tengah. Tunggu pemberitahuan Calibration berjaya muncul ! kemudian klik OK!

 1. Apabila penentukuran selesai, yang harus anda lakukan sekarang ialah anda harus menggunakan Android anda sehingga bateri habis sepenuhnya ( 0% ) dan kemudian cas kembali ke keadaan mati (cas luar talian) hingga 100%.

Setelah mengecas luar talian hingga 100%, gunakan Android anda semula seperti biasa. Rasakan perbezaan stamina dan daya tahan bateri Android anda. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan