Cara Mudah Membuat Saluran Youtube di Telefon bimbit dan PC, Kuy Menjadi YouTuber!

Tidak tahu bagaimana membuat saluran YouTube di HP untuk menjana wang? Jaka mempunyai tutorial lengkap mengenai cara membuat saluran YouTube yang dapat menjana wang.

Adakah anda pasti mengenali Atta Halilintar atau Ria Ricis yang merupakan ikon YouTuber Indonesia yang terkenal hari ini?

Baik bagi anda yang ingin menjadi terkenal seperti mereka, tidak ada salahnya mengambil bahagian dalam mempelopori kandungan video YouTube mengikut minat anda.

Tetapi pertama-tama anda perlu tahu bagaimana membuat saluran YouTube , geng. Bagi anda yang tidak tahu caranya, berikut adalah ulasan Jaka lengkap di PC dan Android!

 • Cara Membuat Saluran YouTube di Telefon Android atau iPhone
 • BONUS: Inilah Cara YouTuber Menjana Wang!
 • Panduan Cara Membuat Akaun / Saluran YouTube yang Menjana Wang!

  Sumber gambar: youtube.com

  Bukan hanya melalui PC, kini anda juga dapat membuat saluran YouTube melalui telefon bimbit. YouTube kini membolehkan pengguna membuat saluran melalui aplikasi Mudah Alih.

  Tidak hanya telefon Android, Jaka juga akan mengkaji cara membuat saluran YouTube di iPhone mengingat sebilangan besar pengguna iPhone ketika ini.

  Syaratnya ialah anda mesti membuat akaun Google yang terpisah untuk memulakan. Sangat senang dan senang, bukan?

  1. Cara Membuat Saluran YouTube di PC / Laptop

  Untuk cara membuat saluran YouTube di PC atau komputer riba terlebih dahulu, anda boleh menggunakan pelbagai aplikasi penyemak imbas yang ada. Tetapi kali ini Jaka akan menggunakan Google Chrome, bagaimana caranya?

  Jangan lupa memuat turun Google Chrome anda di sini:

  Penyemak Imbas Apl Google Inc. MUAT TURUN

  Langkah 1 - Buka Laman Youtube

  Buka laman YouTube terlebih dahulu (//www.youtube.com) di penyemak imbas anda. Di sini anda hanya pergi ke menu Log Masuk jika anda belum pernah log masuk sebelum ini.

  Langkah 2 - Log masuk Akaun Gmail

  Kemudian lakukan langkah masuk menggunakan akaun Gmail yang anda ada.

  Langkah 3 - Pilih Ikon Youtube

  Sekiranya anda log masuk, anda kini boleh mengakses menu profil YouTube. Sekarang untuk membuat saluran YouTube untuk pertama kalinya, yang harus anda lakukan ialah mengklik ikon profil di sebelah kanan dan pilih menu Tetapan .

  Langkah 4 - Buat Saluran Baru

  Langkah seterusnya untuk membuat saluran YouTube adalah dengan mengklik tab Akaun anda dan kemudian pilih menu Buat saluran baru .

  Langkah 5 - Masukkan Nama Saluran Youtube Anda

  Seterusnya anda akan ditanya nama saluran YouTube yang ingin anda buat. Sekiranya demikian, klik butang Buat Saluran .

  Langkah 6 - Laraskan Paparan Saluran Anda

  Sehingga langkah ini anda berjaya membuat saluran YouTube di PC atau laptop. Sekarang, untuk meningkatkan penampilan anda, cukup klik butang Customize Channel .

  Langkah 7 - Tambah Foto Profil

  Di sini anda boleh menambahkan foto profil dan sepanduk YouTube dengan keterangan yang menerangkan saluran anda. Jimat jika sudah mencukupi.

  Langkah 8 - Selesaikan

  Ini mengenai hasil akhir saluran YouTube yang telah anda buat. Anda hanya perlu mengisi kandungan video yang menarik dan berguna!

  Cara membuat saluran YouTube melalui PC lebih cepat dan berkesan, dan anda juga boleh memuat naik langsung kandungan yang telah dibuat sebelumnya ke saluran ini.

  Menu saluran costumize juga dapat dibuka berkali-kali untuk menjadikan saluran YouTube anda kelihatan lebih baik.

  2. Cara Membuat Saluran YouTube di Telefon Android atau iPhone

  Bukan hanya melalui PC, kini Anda dapat membuat saluran YouTube di iPhone atau Android yang dilengkapi dengan aplikasi rasmi yang disediakan oleh Google.

  Sebenarnya cara membuat saluran YouTube di Android dan iPhone langkahnya sama, jadi Jaka menggabungkan arahan seperti di bawah. Mari lihat bagaimana!

  Muat turun aplikasi di sini:

  Aplikasi Video & Audio Google Inc. MUAT TURUN

  Langkah 1 - Buka Aplikasi Youtube

  Buka aplikasi YouTube di telefon Android atau iPhone anda, kemudian ketuk ikon profil di sudut kanan atas. Sekiranya anda belum masuk, anda hanya perlu log masuk menggunakan akaun Gmail anda.

  Langkah 2 - Log masuk Akaun Gmail

  Munculan akan muncul untuk menambahkan akaun Gmail. Masukkan alamat e-mel dan kata laluan yang anda gunakan.

  Langkah 3 - Buat Saluran Anda

  Sekiranya anda telah masuk ke YouTube, ketuk ikon profil sekali lagi dan anda akan memasuki menu tetapan akaun.

  Ketuk Saluran saya dan anda akan diminta memasukkan nama saluran YouTube yang ingin anda buat.

  Sekiranya tidak mengapa, ketik Buat saluran . Pada ketika ini, cara membuat saluran YouTube di Android dan iPhone hampir selesai.

  Langkah 4 - Laraskan Paparan Saluran Anda

  Tunggu beberapa saat dan ini adalah penampilan awal saluran YouTube anda. Anda dapat mengetuk ikon roda gigi untuk menyesuaikan paparan.

  Langkah 5 - Tukar Foto Profil

  Di sini anda dapat mengubah foto profil, sepanduk, dan keterangan anda seperti cara membuat akaun YouTube di PC.

  Sekiranya demikian, yang harus anda lakukan hanyalah menekan butang kembali dan begini rupa saluran yang disesuaikan. Sedap kan?

  Saluran YouTube kini boleh menjadi sumber pendapatan bagi banyak orang. Sekiranya anda kreatif, kandungan yang anda muat naik pasti akan laris.

  Langkah-langkah yang Jaka kongsikan wajib anda ikuti sebagai cara untuk membuat saluran YouTube di telefon bimbit menghasilkan wang.

  BONUS: Inilah Cara YouTuber Menjana Wang!

  Membuat saluran YouTube bukan hanya untuk menyalurkan hobi, geng. Anda juga dapat memperoleh jumlah pendapatan yang luar biasa melalui platform streaming video ini.

  Pemilik saluran yang sudah tentu telah menerapkan cara membuat saluran YouTube di telefon bimbit atau PC mereka dapat berkolaborasi dengan YouTube dan memperoleh wang.

  Berbagai jenis iklan akan dipaparkan pada video yang anda muat naik ke YouTube ketika saluran anda memenuhi syarat tertentu .

  Jaka telah meringkaskan cara membuat saluran youtube di telefon bimbit menghasilkan wang yang boleh anda ikuti dalam satu artikel Jaka. Cukup klik pautan di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

  Cara Dapatkan Wang dari YouTube.

  Sekarang itulah cara mudah untuk membuat saluran YouTube di telefon Android, iPhone atau PC. Mulai sekarang jangan lupa memuat naik kandungan video ke saluran anda!

  Menjadi YouTuber yang terkenal kini berada pada tahap yang sama dengan artis, baik dari segi pendapatan dan kemasyhuran.

  Sekiranya anda mempunyai petua dan trik lain tentang YouTube, jangan ragu untuk berkongsi di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai YouTube atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan