7 Filem mengenai Serangan Pengganas, Semua dari Kisah Benar!

Banyak kejadian pengganas telah berlaku di seluruh dunia, yang telah meragut banyak korban. Kejadian itu juga diadaptasi menjadi filem terbaik mengenai keganasan.

Keganasan adalah salah satu tema filem yang cukup popular dan disukai oleh banyak penonton kerana jalan cerita dapat membuat jantung kehabisan maraton.

Filem mengenai keganasan ini menggambarkan keperitan tindakan sekumpulan orang tidak bertanggungjawab yang mengganas dan menakutkan orang atau orang tertentu.

Suasana mendebarkan dan tegang yang menjadi ciri khas filem ini juga menjadi tontonan menarik yang dapat mengisi masa lapang, geng.

Ingin tahu apakah filem terbaik mengenai keganasan? Lihat ulasan berikut dari Jaka!

 • Zero Dark Thirty (2012)
 • Kapten Phillips (2013)
 • Munich (2005)
 • Kerajaan (2007)
 • Hotel di Mumbai (2018)
 • Jumaat Hitam (2007)
 • Filem terbaik mengenai keganasan

  Beberapa filem seram mengenai keganasan didasarkan pada fiksyen semata-mata, walaupun ada juga filem terorisme berdasarkan kisah benar, geng.

  Sekarang, berikut adalah beberapa filem terbaik mengenai keganasan yang boleh membuat anda tegang dan tidak selesa semasa menontonnya. Dengar, mari kita pergi!

  1. Bersatu 93 (2006)

  Masih ingatkah anda tentang kes keganasan ngeri yang berlaku di Amerika atau dikenali dengan nama geng 11 September?

  Filem United 93 yang dikeluarkan pada tahun 2006 ternyata berdasarkan kisah sebenar kejadian itu. Hasilnya sangat kemas dan boleh membuat jantung anda berdebar.

  Filem Hollywood yang berdasarkan kisah benar ini mengisahkan sebuah Penerbangan 93 United Airlines yang dirampas oleh pengganas untuk melakukan serangan ke atas bangunan Amerika.

  Peristiwa demi peristiwa dari rampasan hingga tindakan semua orang yang terperangkap di dalam pesawat digambarkan dengan cukup realistik.

  2. Zero Dark Thirty (2012)

  Filem ini, yang berlangsung di Timur Tengah, adalah salah satu filem terbaik mengenai keganasan yang juga berdasarkan kisah benar.

  Zero Dark Thirty dibuat berdasarkan pengakuan beberapa pihak yang berkaitan dengan pencerobohan AS ke markas pengganas Al-Qaeda.

  Dalam filem ini, anda dapat melihat serangkaian peristiwa tegang yang dialami oleh tentera AS, iaitu SEALS pada bulan Mei 2011 semasa serangan di markas Al-Qaeda.

  Tetapi kerana dianggap terlalu sadis dan hampir serupa dengan kejadian asalnya, filem kontroversial ini dikritik seketika setelah dilancarkan.

  3. Kapten Phillips (2013)

  Sama seperti sebelumnya, filem popular mengenai keganasan ini juga diilhamkan oleh kejadian sebenar, geng.

  Filem aksi ini mengisahkan seorang kapten kapal bernama Richard Phillips yang diculik bersama anak buahnya oleh pengganas dari Somalia.

  Kapten Phillips terpaksa mengetuk otaknya untuk mencari jalan untuk melarikan diri dari kapal dan meminta pertolongan dari tentera Amerika.

  Misi penyelamatan Kapten Phillips dan anak buahnya sangat dramatik. Hati anda akan berdegup kencang ketika menonton filem ini.

  4. Munich (2005)

  Filem pengaturan sejarah yang diarahkan oleh Steven Spilberg ini juga berdasarkan kisah benar mengenai operasi Wrath of God yang dilakukan oleh Israel.

  Dalam kejadian itu, Israel membunuh pengganas Palestin yang membunuh 11 atlet Israel semasa Sukan Olimpik 1972 di Munich, Jerman.

  Filem Munich menunjukkan jenis konflik yang masih berlaku antara Israel dan Palestin . Malah peristiwa itu nyata.

  Oleh kerana itu, filem ini menimbulkan kontroversi kerana pandangan yang salah sehingga menimbulkan perpecahan. Walaupun begitu, Munich telah memasuki 5 pencalonan Oscar.

  5. Kerajaan (2007)

  Terletak di Arab Saudi, Kerajaan juga mengilhami kisah benar tentang tragedi pengeboman di Menara Khobar pada tahun 1996 dan di Bandar Riyadh pada tahun 2003.

  Dalam filem ini, Amerika menghantar beberapa ejen untuk menyiasat dan campur tangan mengenai pengganas pengeboman.

  Tetapi semasa ketibaan, pasukan yang mengandungi ejen rahsia terbaik berhadapan langsung dengan kumpulan anti-Amerika radikal.

  Hebat, filem ini mengambil perspektif dari pelbagai sudut sehingga para pelakon merasa sangat menarik untuk ditonton.

  6. Hotel Mumbai (2018)

  Hotel Mumbai adalah salah satu filem India terbaik yang dicabut dari insiden keganasan di Hotel Mumbai, India, pada 26 November 2008.

  Filem ini mengisahkan tentang perjuangan kakitangan hotel yang berusaha menyelamatkan tetamu yang terperangkap di Taj Hotel ketika diserang oleh kumpulan pengganas.

  Filem yang diarahkan oleh Anthony Maras ini menampilkan visual yang menggambarkan peristiwa sebenar, kumpulan itu.

  Tidak bersemangat, Mumbai Hotel juga menampilkan watak sebenar yang dibangkitkan dalam filem itu, iaitu Herman Oberoi yang merupakan ketua chef Taj Hotel.

  7. Black Friday (2007)

  Sama seperti filem Hotel Mumbai, Black Friday juga merupakan filem India berdasarkan kisah benar mengenai tindakan keganasan di Mumbai, India , pada 12 Mac 1993.

  Serangan bom itu berlaku di 12 lokasi berbeza dan mengakibatkan 257 orang terbunuh sementara 713 orang cedera, kumpulan.

  Selain itu, filem arahan Anurag Kasyhap ini juga diadaptasi dari novel berjudul Black Friday: The True Story of Bombay Blast karya Hussain Zaidi.

  Itulah tujuh filem terbaik mengenai keganasan berdasarkan kisah benar. Kisah yang serupa dengan kejadian asal juga menjadikan filem ini lebih tegang.

  Sebenarnya, begitu serupa, ada filem yang akhirnya menuai banyak kritikan dan kontroversi di layar lebar.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan