7 Filem yang Berjaya Menunjukkan Seni Pencak Silat, Sudah Diakui oleh Hollywood!

Kita boleh berbangga kerana seni mempertahankan diri kini dikenali di dunia, geng! Berikut adalah 7 filem yang berjaya menunjukkan seni mempertahankan diri.

Pada pertengahan Disember 2019, kita sebagai rakyat Indonesia mungkin merasa bangga kerana badan UNESCO telah menetapkan pencak silat sebagai Warisan Budaya .

Seni mempertahankan diri ini mengikuti jejak seni batik dan angklung sebagai budaya Indonesia yang berada dalam senarai UNESCO yang sama, geng.

Sesungguhnya, pencak silat sendiri telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini berkat kemunculan seni mempertahankan diri ini dalam beberapa filem tempatan yang berjaya di seluruh dunia.

 • The Raid 1 & 2 (2011 - 2014)
 • Yasmine (2014)
 • John Wick: Bab 3 - Parabellum (2019)
 • Pahlawan Tebu Emas (2014)
 • Wiro Sableng 212 (2018)
 • Malam Akan Datang Untuk Kita (2018)
 • 7 Filem Berjaya Menunjukkan Seni Pencak Silat

  Perlu dicatat bahawa pencak silat bukan hanya teknik memukul pukulan kerana juga mengandung nilai estetika makan yang disebut seni mempertahankan diri, geng.

  Walaupun tentu saja banyak adegan kejam yang ditunjukkan dalam filem Jaka akan dibincangkan di sini, tidak dapat dinafikan bahawa kekejaman ini mempunyai keindahan mereka sendiri .

  Sekarang, pada kesempatan ini, Jaka ingin membincangkan 7 filem yang berjaya menunjukkan seni mempertahankan diri ! Jaka sebagai orang Indonesia tersipu.

  1. Merantau (2009)

  Pada mulanya, pelakon terkenal Christine Hakim mempunyai rancangan untuk membuat dokumentari yang menonjolkan budaya Indonesia dan salah satunya adalah pencak silat.

  Pengarah dari Wales , Gareth Evans dilantik untuk menjadi pengarah filem ini tetapi dia akhirnya jatuh cinta dengan seni mempertahankan diri yang melahirkan filem aksi Merantau .

  Dengan latar belakang budaya Minang , filem ini mengisahkan Yuda (Iko Uwais) , seorang Minang muda yang berhijrah ke Jakarta dan terlibat dalam dunia jenayah di bandar ini.

  Filem ini berjaya melancarkan karier Evans, Iko, dan juga Yayan Ruhian , dan boleh dikatakan permulaan kebangkitan seni mempertahankan diri dalam dunia filem, geng!

  Perlu diingatkan, bagi anda yang sudah biasa mengenali sosok Iko yang terlalu maskulin, anda pasti terkejut dengan penampilannya yang masih agak pelik dalam filem ini!

  2. The Raid 1 & 2 (2011 - 2014)

  Selepas kejayaan Merantau, Evans dan beberapa pelakon yang terlibat dalam filem ini kembali ke siri filem The Raid, yang mempunyai anggaran dan kualiti pengeluaran yang lebih tinggi, geng.

  Kedua-dua filem ini mengisahkan pengembaraan Rama (Iko Uwais) , seorang polis yang menggunakan kemahiran seni mempertahankan diri untuk memerangi penjenayah di Jakarta.

  Berbeza dengan Merantau, yang mempunyai kejayaan terbatas, siri The Raid telah mendapat banyak pujian dari pengkritik dan peminat filem di seluruh dunia.

  Sebenarnya, banyak yang menganggap siri ini sebagai salah satu siri filem aksi pertahanan diri terbaik sepanjang masa dengan koreografi pertempuran yang menarik.

  Siri Raid juga berjaya membuat nama orang yang terlibat dalam filem ini, dengan pengarah Evans, pelakon Iko, Yayan, dan Joe Taslim kini popular di Hollywood .

  3. Yasmine (2014)

  Filem seni mempertahankan diri yang satu ini mempunyai banyak keunikan kerana selain berasal dari negara jiran Negara Brunei Darussalam , filem ini juga memberi tumpuan kepada watak gadis sekolah menengah, geng!

  Yasmine menceritakan kisah Yasmine (Liyana Yus) , seorang gadis sekolah menengah yang mempunyai impian untuk menjadi juara seni mempertahankan diri kebangsaan terhadap ketidaksetujuan ayahnya.

  Sebagai produk kolaborasi dari beberapa negara termasuk Indonesia, terdapat beberapa pelakon kepulauan yang menyumbang bakat mereka dalam filem ini seperti Reza Rahadian dan Arifin Putra .

  Sudah tentu aksi yang ditunjukkan di sini tidak seberani siri The Raid kerana Yasmine adalah filem keluarga yang mengetengahkan kisah serupa dengan The Karate Kid dari perspektif wanita.

  4. John Wick: Bab 3 - Parabellum (2019)

  Sebagai salah satu siri filem aksi murni terbaik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tidak menghairankan bahawa seni pencak silat muncul dalam siri filem John Wick , yang akhirnya menjadi kenyataan tahun ini.

  Pada pusingan akhir John Wick: Bab 3 - Parabellum , bekas pemain hit John Wick (Keanu Reeves) mesti melawan sepasang penjaga gol, geng.

  Ternyata oh rupanya, dua hitmen dimainkan oleh Yayan Ruhian dan Cecep Arif Rahman yang tentunya bertempur menggunakan pencak silat.

  Walaupun mereka berdua hanya muncul dalam satu babak, adegan pertempuran antara mereka dan Wick mesti dikenali sebagai salah satu adegan terbaik dalam filem ini, geng!

  5. Pendekar Pedang Emas (2014)

  Setelah Merantau berjaya menghidupkan kembali filem silat kontemporari, filem Pendekar Tongkat Emas berusaha untuk menghidupkan semula genre filem silat klasik yang telah hilang, kumpulan itu.

  Filem ini mengisahkan tentang perjuangan Dara (Eva Celia) dalam memerangi Blue (Reza Rahadian) dan Gerhana (Tara Basro) , bekas rakan sekerja Dara yang kini sedang memerhatikannya.

  Adegan pertempuran di sini tentunya berbeza dengan filem lain yang dibincangkan Jaka di sini kerana ia mengandungi beberapa elemen hebat seperti filem superhero.

  Filem ini juga mempunyai kualiti produksi dan anggaran yang sangat tinggi untuk filem Indonesia dan terbukti bahawa filem ini mempunyai visual yang sangat menarik.

  6. Wiro Sableng 212 (2018)

  Anda cuba bertanya kepada anak-anak generasi 90-an, Jaka menjamin bahawa semua orang sudah biasa dengan sosok pelajar Sinto Gendeng yang lagu temanya telah meninggalkan kesan di telinga mereka.

  Filem Wiro Sableng 212 menceritakan kisah ahli seni mempertahankan diri Wiro Sableng (Vino G. Bastian) yang ditugaskan untuk menangkap bekas gurunya yang merupakan pengkhianat.

  Tanpa persetujuan Wiro, Mahesa Birawa (Yayan Ruhian) yang menjadi sasarannya adalah orang yang sama yang membunuh ibu bapa Wiro, geng!

  Walaupun sarat dengan unsur komedi, seni mempertahankan diri dalam filem ini tidak bermain permainan dan Vino enggan menggunakan stuntman dan bersedia belajar pencak silat untuk perannya di sini.

  Vino sendiri adalah anak lelaki Bastian Tito , pengarang novel Wiro Sableng, dan menurut Jaka dia berjaya menanggung watak menghidupkan kembali watak ikonik ayahnya.

  7. Malam Akan Datang Untuk Kita (2018)

  Berasal dari pengarah Timo Tjahjanto , separuh daripada pasangan The Mo Brothers , pada pandangan pertama filem ini mempunyai banyak persamaan dengan filem dari pengarah Gareth Evans.

  The Night Comes For Us menceritakan kisah Ito (Joe Taslim) , bekas anggota Triad yang memberontak untuk melindungi nyawa gadis kecil Reina (Asha Bermudez) .

  Selain pelakon Iko Uwais dan Joe Taslim yang muncul di sini, filem ini juga mempunyai adegan pertempuran kejam yang diilhami oleh siri The Raid dan Merantau.

  Harus diingat, pelakon Dian Sastrowardoyo juga tampil di sini sebagai watak antagonis yang berbeza dengan peranan biasa dalam filem!

  Maksudnya, geng, senarai 7 filem yang berjaya memperlihatkan seni mempertahankan diri dari Jaka. Sekiranya anda memberi perhatian, terdapat banyak nama yang muncul berulang kali dalam senarai ini.

  Tetapi dengan populariti seni mempertahankan diri ini meroket, penampilan pembuat filem dan pelakon baru nampaknya hanya menunggu masa, geng!

  Apa pendapat anda mengenai filem di atas? Adakah anda mempunyai contoh filem pencak silat lain? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan