10 Anime Paling Sedih Terbaik 2020, Buat Anda Menangis Semalaman!

Adakah anda suka menonton anime sedih? Bukan hanya drama Korea, ada banyak anime yang membuat tangisan, anda tahu. Jangan percaya? Lihat sahaja 10 anime paling menyedihkan berikut!

Sebagai manusia, kadang-kadang kita memerlukan pengalihan dalam menjalani rutin. Salah satu caranya ialah menonton sesuatu, sama ada filem, siri, drama, atau bahkan anime.

Satu genre yang dicari oleh banyak orang adalah kisah sedih yang mencetuskan air mata. Bukan hanya filem oppa Korea, anime juga mempunyai banyak kisah sedih.

Siapkan tisu anda, kerana kali ini Jaka akan memberi anda cadangan untuk 10 anime paling menyedihkan yang dapat anda tonton. ALERT SPOILER!

 • Shigatsu Wa Kimi no Uso (Kebohongan Anda pada bulan April)
 • Boku dan Inai Machi (Dihapus)
 • Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai (Anohana: Bunga yang Kami Saksikan Hari Itu)
 • Pukul Malaikat!
 • Filem Anime Paling Sedih
  • Koe no Katachi (Suara Senyap)
  • Isnin ke Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away)
  • Ookammu Kodomo no Ame to Yuki (Anak Serigala)
  • Hotaru no Haka (Kuburan Kelip-Kelip)
  • Byouskou 5 Sentimeter (5 Sentimeter Per Detik)
 • Siri Anime Paling Sedih

  Dalam artikel ini, Jaka akan membahagikannya kepada dua bahagian, iaitu siri anime dan filem anime. Pertama, Jaka akan memberi anda senarai siri anime sedih yang akan membuat anda menangis sepanjang malam.

  1. Clannad: After Story

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Anime paling menyedihkan pertama kali ialah Clannad: After Story . Anime ini adalah sekuel Clannad yang mengisahkan seorang remaja bernama Tomoya .

  Dia adalah anak kenakalan yang tinggal bersama ayahnya. Suatu ketika, dia bertemu dengan Nagisa dan kemudian menjadi sepasang kekasih.

  Dalam sekuel ini, Tomoya berjaya menamatkan sekolah menengah. Malangnya, Nagisa terpaksa terus masuk kelas kerana sakit.

  Tomoya akhirnya bekerja untuk mencari nafkah sementara menunggu Nagisa lulus, kemudian menikahinya. Namun, di sinilah drama kehidupan sebenar berlaku.

  Clannad mempersembahkan anime romantik yang tebal dengan makna cinta dan keluarga. Hubungan antara watak dibuat begitu kuat sehingga kita akan terbawa-bawa.

  Terdapat begitu banyak peristiwa yang akan membuat anda menangis, terutamanya di bahagian yang menceritakan kehidupan Tomoya dengan anaknya, Ushio . Bagaimana kesinambungan anime romantis yang menyedihkan ini?

  MaklumatClannad After Story
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.99 (399,975)
  Tarikh Tayangan 3 Oktober 2008
  Studio Animasi Kyoto
  Genre Sebahagian daripada kehidupan


  Percintaan

  Bilangan Episod 24

  2. Shigatsu Wa Kimi no Uso (Kebohongan Anda pada bulan April)

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Lie Anda pada bulan April adalah salah satu anime sedih popular yang dianggap menggambarkan pentingnya cinta dan persahabatan melalui muzik.

  Menceritakan kisah seorang remaja bernama Arima Kousei yang trauma bermain alat muzik, terutama piano, kerana kematian ibunya.

  Kemudian, dia bertemu dengan pemain biola bernama Miyazono Kaori yang cuba membuat Kousei memainkan muzik dengan perlahan lagi.

  Betapa erat dan indahnya hubungan antara kedua watak itu sebenarnya membawa kita ke dalam jurang kesedihan yang sangat mendalam.

  MaklumatPembohongan anda pada bulan April
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.86 (503,257)
  Tarikh Tayangan 10 Oktober 2014
  Studio Gambar A-1
  Genre Drama


  Shounen

  Bilangan Episod 22

  3. Boku dan Inai Machi (Dihapus)

  Sumber gambar: Homdor

  Anime sedih terbaik seterusnya adalah Boku dake ga Inai Machi atau biasanya dikenali dengan tajuk Inggeris, Dihapus .

  Seorang mangaka berusia 29 tahun, Satoru Fujinuma menemui kenyataan bahawa dia dapat bergerak kembali pada masa yang lalu walaupun dia tidak dapat menguasai kekuatan itu.

  Dia menggunakan kemampuannya untuk melakukan perkara yang baik. Malangnya, suatu hari dia mendapati dirinya dijebak dalam kes pembunuhan.

  Ketika dalam pengejaran, dia kembali ke tahun 1988 ketika dia masih kecil, dengan harapan dapat mendedahkan siapa pembunuh sebenarnya.

  Sekiranya anda peminat siri detektif misteri, anda akan menyukai yang Dihapus ini.

  Tetapi, anda juga harus mempersiapkan diri kerana anime ini dapat membuat anda merasakan emosi pahit seperti yang dirasakan oleh watak utama.

  MaklumatDihapuskan
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.54 531.028
  Tarikh Tayangan 8 Januari 2016
  Studio Gambar A-1
  Genre Misteri


  Seinen

  Bilangan Episod 12

  4. Ano Hi Mita Hana no Namae wo Bokutachi wa Mada Shiranai (Anohana: Bunga yang Kami Saksikan Hari Itu)

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Terlepas dari tajuk panjang yang sukar untuk diingat, anime sedih terbaik untuk yang satu ini akan meninggalkan tanda di hati anda kerana kisah sedih yang dimilikinya.

  Anohana menceritakan tentang persahabatan dan cinta antara enam teman masa kecil yang berpisah setelah kematian salah seorang dari mereka bernama Menma .

  Lima yang tersisa menyalahkan diri mereka sendiri, menjadikan mereka terbeban dengan pemikiran mereka sendiri.

  Mereka semua berusaha menghabiskan hari demi hari untuk menghilangkan rasa bersalah, sehingga salah satu dari mereka dikunjungi oleh semangat Menma yang menghantui.

  Anohana adalah anime dengan kisah menarik dengan mengungkit tragedi dari masa lalu.

  MaklumatAnohana
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.52 (455,794)
  Tarikh Tayangan 15 April 2011
  Studio Gambar A-1
  Genre Sebahagian daripada kehidupan


  Drama

  Bilangan Episod 11

  5. Pukul Malaikat!

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Banyak anime bercerita tentang kehidupan sekolah, termasuk Angel Beats! yang ini.

  Masalahnya, sekolah ini bukanlah sekolah biasa kerana mampu menjadi tempat perlindungan jiwa orang-orang yang telah meninggal dunia tetapi tidak dapat melepaskan ikatan dengan dunia.

  Dengan kata lain, roh tidak dapat hidup dalam kedamaian. Mereka mesti belajar melepaskan.

  Tidak cukup di sana, kesedihan dan keperitan di anime paling menyedihkan yang akan dialami oleh watak-watak secara berterusan akan membuatkan air mata kita mengalir.

  Lebih-lebih lagi, muzik latar dalam anime ini juga dapat membuat kita larut dalam emosi.

  MaklumatPukul Malaikat!
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.28 (714.781)
  Tarikh Tayangan 3 April 2010
  Studio PA Berfungsi
  Genre Tindakan


  Ghaib

  Bilangan Episod 13

  Filem Anime Paling Sedih

  Seterusnya, Jaka akan memberikan cadangan filem anime yang paling menyedihkan. Walaupun durasinya lebih pendek daripada siri, kesan sedih yang dijamin akan sama besarnya, deh!

  1. Koe no Katachi (Suara Senyap)

  Sumber gambar: Fanpop

  Adakah anda merasa seperti membuli rakan sekelas anda kerana kekurangan mereka? Sekiranya ya, anda mesti menonton yang ini Koe no Katachi , geng!

  Filem anime sedih ini mengisahkan seorang gadis pekak bernama Shouko Nishimiya . Dia baru-baru ini berpindah ke sekolah rendah dan bertemu dengan Shouya Ishida .

  Lebih buruk lagi, Shouya sering mengejek Shouko secara berlebihan, hingga akhirnya gadis itu memutuskan untuk pindah sekolah.

  Hasil dari tindakannya, Shouya diganggu oleh rakan sekelasnya. Ini menjadikannya sosok pendiam yang menghindari interaksi dengan orang lain.

  Semasa dia di sekolah menengah, Shouya masih dibebani oleh dosa-dosanya yang lalu.

  Ketika akhirnya dia berpeluang bertemu Shouko lagi, dia memutuskan untuk meminta maaf kepada Shouko sehingga rasa bersalahnya dapat keluar.

  Yang menyedihkan mengenai filem ini adalah betapa sukarnya Shouya berjuang untuk dapat meminta maaf kepada Shouko, membuat hati kita tersentuh.

  MaklumatSuara Senyap
  Penilaian (Bilangan pengulas) 9.03 (418,489)
  Tarikh Tayangan 17 September 2016
  Studio Animasi Kyoto
  Genre Drama


  Shounen

  Jangka masa 2 jam 10 minit

  2. Isnin hingga Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away)

  Sumber gambar: The Mary Sue

  Sen to Chihiro no Kamikakushi atau Spirited Away adalah filem anime yang menyedihkan yang mengisahkan seorang gadis berusia 10 tahun bernama Chihiro Ogino yang baru-baru ini pindah rumah bersama ibu bapanya.

  Dalam perjalanan ke rumah baru, mereka menemui terowong. Setelah menjelajah, ternyata di hujung terowong adalah padang rumput yang sangat indah.

  Mereka terus ingin tahu dan melangkah lebih jauh sehingga mereka mendapat tempat dengan pelbagai gerai seperti di festival, tetapi tidak ada yang menjaga.

  Ibu bapa mereka singgah di sebuah kedai makanan yang kelihatan sangat sedap dan hanya makan di sana.

  Chihiro tidak makan, dia mengatakan bahawa makan sesuatu tanpa izin dari pemiliknya bukanlah perkara yang baik, tetapi ibu bapanya tidak mendengar.

  Kerana makan dengan rakus, ibu bapanya berubah menjadi babi. Kemudian, Chihiro menyedari bahawa dia telah memasuki alam roh, dan dia harus melakukan sesuatu untuk dapat memulihkan orang tuanya.

  Agar ibu bapanya kembali menjadi manusia, Chihiro diminta bekerja untuk arwah. Banyak perkara yang menyakitkan akan berlaku sepanjang Chihiro berusaha menunaikan tugasnya.

  Kehadiran seorang lelaki bernama Haku yang ternyata menjadi naga yang menjaga sungai juga membantu mewarnai kisah Chihiro di alam. Walaupun ceritanya tidak seperti anime yang menyedihkan di atas, tetapi Spirited Away akan membuat anda merenung akhir filem ini.

  MaklumatSemangat yang hilang
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.91 (572,023)
  Tarikh Tayangan 20 Julai 2001
  Studio Studio Ghibli
  Genre Pengembaraan


  Drama

  Jangka masa 2 jam 5 minit

  3. Ookammu Kodomo no Ame to Yuki (Anak Serigala)

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Bagaimana rasanya menjadi ibu bapa tunggal dengan menjaga dua anak Werewolf? Itulah yang dirasakan oleh Hana dari filem Wolf Children .

  Dia jatuh cinta dengan rakan sekelas yang berubah menjadi serigala. Hana tidak mengendahkan kenyataan ini dan memutuskan untuk terus menikahinya.

  Kemudian, Hana melahirkan dua orang anak, iaitu Yuki dan Ame . Malangnya, suaminya meninggal sejurus selepas kelahiran anak bongsunya.

  Dianggap berbahaya bagi jirannya, Hana memutuskan untuk pindah bersama dua anaknya yang tidak dapat mengawal perubahan mereka.

  Di tempat kediaman baru ini, kesabaran Hana dalam menjaga ketiga-tiga anaknya benar-benar teruji. Apa sekuel filem anime paling menyedihkan yang pernah ada?

  MaklumatAnak Serigala
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.74 (240,331)
  Tarikh Tayangan 21 Julai 2012
  Studio Studio Chizu
  Genre Fantasi


  Sebahagian daripada kehidupan

  Jangka masa 1 jam 57 minit

  4. Hotaru no Haka (kuburan kunang-kunang)

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Berlatarbelakangkan ketika Jepun baru saja menyerah pada Perang Dunia II, Graves of the Fireflies mempersembahkan sebuah drama yang akan membuat hati kita tersentuh.

  Terdapat dua saudara lelaki bernama Seita dan Setsuko , di mana ibunya terbunuh ketika Amerika Syarikat mengebom Jepun.

  Ayah mereka bekerja di tentera laut, jadi kedua orang ini tinggal di rumah ibu saudaranya yang garang.

  Dengan rasa tidak selesa, mereka berdua memutuskan untuk tinggal bersendirian di sebuah bekas kubu perang. Pada saat itu, kehidupan mereka yang tragis bermula.

  Dipersembahkan dalam bentuk kilas balik, filem anime akhir yang menyedihkan ini akan menunjukkan kengerian yang dihasilkan oleh perang dan betapa buruknya kesannya terhadap orang awam yang tidak bersalah.

  MaklumatKubur Kelip-Kelip
  Penilaian (Bilangan pengulas) 8.54 (171.295)
  Tarikh Tayangan 16 April 1988
  Studio Studio Ghibli
  Genre Drama


  Sejarah

  Jangka masa 1 jam 28 minit

  5. Byouskou 5 Sentimeter (5 Sentimeter Per Detik)

  Sumber gambar: MyAnimeList

  Dibahagikan kepada 3 bahagian cerita, 5 Sentimeter Per Detik menceritakan tentang kehidupan dua rakan yang berpisah ketika mereka kecil, tetapi terus berhubung dengan bertukar-tukar mesej.

  Mereka adalah Tono Takaki dan Shinohara Akari . Malangnya, semakin lama jarak antara mereka berdua semakin melebar.

  Walaupun begitu, mereka terus berusaha untuk saling mengingati sambil berharap dapat bertemu lagi, sekurang-kurangnya sekali.

  Kesedihan filem ini akan sangat dihargai oleh orang-orang yang juga kehilangan rakan mereka kerana jarak jauh, walaupun terdapat teknologi seperti WhatsApp dan aplikasi sembang lain.

  Maklumat5 Sentimeter Sela
  Penilaian (Bilangan pengulas) 7.90 (312,232)
  Tarikh Tayangan 3 Mac 2007
  Studio Filem Gelombang CoMix
  Genre Sebahagian daripada kehidupan


  Percintaan

  Jangka masa 22 minit setiap bahagian (3)

  Jadi ada, geng, 10 cadangan anime paling menyedihkan dari Jaka! Sekiranya anda ingin tahu tentang menonton anime di atas, anda harus menyediakan banyak tisu!

  Mana yang paling menyedihkan untuk anda? Tulis di ruangan komen, ya! Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka.

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan