7 Filem dengan Tema Pasca-Apokaliptik Terbaik | Abis tegang!

Adakah anda mencari cadangan mengenai filem bertema pasca-kiamat terbaik? Lihat artikel Jaka berikut, ya, geng!

Sekiranya anda sering menonton berita atau filem dokumentari, pasti anda akan menyedari bahawa bumi yang kita tinggali semakin rosak akibat kegiatan manusia.

Teknologi yang tidak mesra alam, eksploitasi sumber daya, dan semua keserakahan lain menyebabkan bumi kita semakin dekat dengan kiamat.

Banyak filem menceritakan tentang kehidupan di masa hadapan.

Malangnya, masa depan bumi digambarkan sebagai suram akibat bencana alam atau wabak yang membunuh hampir semua manusia dan memusnahkan bumi.

Sama ada filem-filem itu mempunyai tujuan untuk menjentikkan kehidupan manusia yang merosakkan atau hanya hiburan, ia sangat menarik untuk ditonton, geng.

 • Anak Lelaki (2006)
 • Tempat Yang Tenang (2018)
 • Jalan (2009)
 • Saya Lagenda (2007)
 • Snowpiercer (2013)
 • Kitab Eli (2010)
 • 7 Filem dengan Tema Pasca-Apokaliptik Terbaik

  Filem pasca-kiamat atau bahasa Indonesia pasca-kiamat adalah filem yang menceritakan kisah kehidupan manusia dalam kelangsungan hidup di dunia setelah mengalami kiamat.

  Kiamat boleh menjadi bencana alam yang mematikan seperti filem 2012 atau wabak penyakit seperti filem zombie.

  Walaupun mempunyai tema yang mirip dengan filem zombie, tetapi filem pasca-apokaliptik lebih tertumpu pada perjuangan manusia yang harus bertahan di dunia yang hancur, bukan dengan keganasannya.

  Pasti kalian tidak sabar menunggu, geng? Berikut adalah 7 filem dengan tema pasca-apokaliptik terbaik yang mesti anda tonton.

  1. Mad Max: Fury Road (2015)

  Mad Max: Fury Road adalah filem yang dikeluarkan pada tahun 2015 dan dibintangi oleh pelakon ternama seperti Tom Hardy dan Charlize Theron .

  Filem yang ditayangkan di gurun pasca-kiamat ini mengisahkan perjuangan seorang wanita bernama Imperator Furiosa yang memberontak melawan penguasa zalim, Immortal Joe .

  Furiosa dibantu oleh tahanan dari Joe dan juga seorang lelaki bernama Max . Bumi kering menjadikan air sebagai komoditi yang dipertandingkan dan sangat berharga.

  MaklumatMad Max: Jalan Fury
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.1 (787,944)
  Jangka masa 2 jam
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Tarikh Tayangan 15 Mei 2015
  Pengarah George Miller
  Pemain Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult

  2. Anak Lelaki (2006)

  Children of Men adalah set thriller pada masa akan datang. Namun, bukan masa depan yang futuristik dan canggih yang kita bayangkan, geng.

  Pada tahun 2027, semua wanita tiba-tiba tidak dapat hamil sehingga anak-anak menjadi langka. Di tengah kepupusan, seorang gadis misteri tiba-tiba hamil.

  Seorang lelaki ditugaskan untuk membawa gadis itu ke tempat tujuannya. Namun, perjalanannya tidak mudah kerana dia harus bersembunyi dari kumpulan orang jahat.

  MaklumatAnak Lelaki
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.9 (431,944)
  Jangka masa 1 jam 49 minit
  Genre Drama, Sci-Fi, Thriller
  Tarikh Tayangan 22 September 2006
  Pengarah Alfonso Cuaron
  Pemain Julianne Moore, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor

  3. Tempat Yang Tenang (2018)

  Filem A Quiet Place belum pernah dirilis begitu lama, tetapi filem seram yang satu ini berjaya menjadikan orang menjadi paranoid, geng. Filem ini juga muncul dalam dunia pasca-kiamat di mana bumi diserang oleh makhluk asing.

  Sebuah keluarga mesti hidup dalam dunia yang penuh dengan keheningan kerana pencerobohan spesies asing yang ganas ke bumi yang akan memburu segala yang mengeluarkan suara.

  Filem ini sangat tertekan, geng. Kerana kesunyian filem ini, anda juga akan pergi dengan tenang sehingga serius menonton filem ini.

  MaklumatTempat Yang Tenang
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.6 (313,672)
  Jangka masa 1 jam 30 minit
  Genre Drama, Seram, Sci-Fi
  Tarikh Tayangan 6 April 2018
  Pengarah John Krasinski
  Pemain Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds

  4. Jalan (2009)

  The Road adalah sebuah filem yang digambarkan dalam dunia pasca-kiamat dan menceritakan kisah perjalanan seorang ayah dan anak yang mesti bertahan.

  Mereka berdua cuba berjalan ke laut. Namun, dalam perjalanan panjang mereka, bahaya dan penderitaan selalu mengintai mereka berdua.

  Sekiranya anda ingin mencari filem yang menggambarkan penderitaan manusia yang berjaya bertahan dalam dunia pasca kiamat, anda harus menonton filem ini, geng. Dijamin sedih!

  MaklumatJalan itu
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.3 (208,967)
  Jangka masa 1 jam 51 minit
  Genre Pengembaraan, Drama
  Tarikh Tayangan 18 Disember 2009
  Pengarah John Hillcoat
  Pemain Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee

  5. Saya Lagenda (2007)

  Siapa, siapa, yang belum pernah menonton filem I Am Legend ? Filem ini juga menceritakan kisah seseorang yang terselamat di tengah runtuhan dunia selepas akhir dunia.

  Beberapa tahun setelah wabak maut membunuh manusia dan mengubahnya menjadi zombi, seorang lelaki dengan anjingnya mesti hidup sendirian di New York City.

  Filem ini akan membuat anda tegang, takut, dan menangis. Sebenarnya, penghujung filem ini disemak semula kerana banyak orang tidak menyukainya.

  MaklumatSaya Lagenda
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.2 (638,320)
  Jangka masa 1 jam 41 minit
  Genre Drama, Sci-Fi, Thriller
  Tarikh Tayangan 14 Disember 2007
  Pengarah Francis Lawrence
  Pemain Will Smith, Alice Braga, Charlie Hold

  6. Snowpiercer (2013)

  Snowpiercer adalah filem produksi Korea yang dibintangi oleh pelakon Chris Evans , Captain America . Namun, dalam filem ini, dia memainkan peranan yang sangat berbeza dengan peranan ikonik.

  Filem ini mengisahkan tentang manusia terakhir yang terpaksa bertahan dalam kereta api bernama Snowpiercer. Kereta api mesti terus berjalan agar manusia tidak membeku hingga mati kerana bumi telah membeku.

  Tetapi, penduduk di dalam kereta api dibahagikan kepada beberapa kelas. Orang kaya tinggal dengan selesa di kereta depan, sementara orang miskin harus hidup diseksa di dalam kereta belakang.

  Sehingga ketika penghuni kereta belakang memutuskan untuk memberontak untuk mendapatkan kehidupan yang layak. Bagaimana kisah mereka yang lain, geng?

  MaklumatSnowpiercer
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.1 (242,938)
  Jangka masa 2 jam 6 minit
  Genre Aksi, Drama, Sci-Fi
  Tarikh Tayangan 11 Julai 2014
  Pengarah Bong Joon-ho
  Pemain Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton

  7. Kitab Eli (2010)

  Filem terakhir dengan tema pasca-apokalitik dalam senarai ini ialah The Book of Eli . Dalam filem aksi ini, anda akan disajikan dengan adegan pertempuran yang sangat lengkap.

  Kitab Eli menceritakan kisah perjuangan seorang lelaki yang mesti melindungi buku misteri yang menjadi sasaran semua orang.

  Dia mesti menyampaikan buku sambil melindunginya tidak kira apa.

  Buku ini dikatakan mengandungi pengetahuan untuk menyelamatkan umat manusia yang hampir pupus kerana bumi yang musnah. Wah, apa sebenarnya buku itu?

  MaklumatBuku Eli
  Ulasan (Bilangan pengulas) 6.9 (273,540)
  Jangka masa 1 jam 58 minit
  Genre Aksi, Pengembaraan, Drama
  Tarikh Tayangan 15 Januari 2010
  Pengarah The Hughes Brothers
  Pemain Denzel Washington, Mila Kunis, Ray Stevenson

  Demikianlah artikel Jaka mengenai filem dengan tema pasca-apokaliptik atau pasca-kiamat yang terbaik . Semoga cadangan Jaka dapat membantu dan menggembirakan anda, geng.

  Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Filem Terbaik atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan