10 Teknik Peretasan Berbahaya dan Paling Sering Digunakan di Dunia

Peretasan memang menjadi momok dan ancaman yang paling menakutkan. Di sini Jaka ingin mengkaji 10 teknik penggodaman berbahaya dan paling biasa digunakan di dunia. Mahu tahu apa-apa?

Anda pasti tidak akan biasa dengan istilah penggodaman ? Ini sendiri merupakan momok dan ancaman yang paling menakutkan terutamanya terhadap dunia digital yang berkembang pesat akhir-akhir ini. Bermula dari sektor kerajaan hingga kewangan, semuanya boleh terjejas.

Tetapi adakah anda tahu apa teknik penggodaman yang ada di dunia? Berikutan kajian Jaka, 10 teknik penggodaman berbahaya dan paling biasa digunakan di dunia. Terdapat juga kaedah untuk mencegahnya !

BACA JUGA
  • Cara mengetuk WhatsApp (WA) dengan Teknik Mengendam Mengendus
  • 3 Cara Berkesan untuk Melindungi USB daripada Bahaya Menggodam
  • Cara Mudah Membuat Kata Laluan Telefon Pintar Bebas dari Peretasan

10 Teknik Peretasan Berbahaya dan Paling Sering Digunakan di Dunia

The teknik hacking bawah mempunyai tahap mereka sendiri ancaman dan bahaya. Anda sebenarnya boleh mencubanya, tetapi Jaka tidak menanggung akibatnya !

1. Penolakan Perkhidmatan yang diedarkan (DoS / DDoS)

Sumber gambar: Foto: globaldots.com

Distributed Denial of Service (DDoS) adalah teknik penggodaman yang banyak dibincangkan semasa kontroversi Indonesia-Malaysia tahun lalu. Teknik DDoS sendiri akan menggunakan kemampuan pelayan untuk menampung kapasiti.

LIHAT ARTIKEL

Akibatnya, pelayan yang diserang akan berlebihan dan tidak dapat berfungsi sebagaimana mestinya. Pada akhirnya pelayan dimatikan dan mempengaruhi prestasi sistem.

2. Pancingan data

Sumber gambar: Foto: athloncreditunion.ie

Teknik peretasan berbahaya ini adalah salah satu yang paling kerap digunakan dan boleh menyerang anda. Pancing atau permainan memancing dapat memikat data peribadi , termasuk nama pengguna, kata laluan, dan data sensitif lain.

LIHAT ARTIKEL

Phishing sangat berbahaya terutamanya untuk keselamatan akaun perbankan. Akaun anda mungkin telah dikuras . Wow, adakah anda benar-benar kalah?

3. Brute Force

Sumber gambar: Foto: tripwire.com

Brute Force dalam melakukannya memerlukan masa yang cukup lama. Kerana penggodam akan menemui gabungan kata laluan yang mungkin ada pada akaun dengan mencari secara paksa dan keseluruhan. Akan menjadi rumit jika kata laluan mangsa terdiri daripada banyak watak .

LIHAT ARTIKEL

4. Menguping

Sumber gambar: Foto: imsuccesscentre.com

Menguping dengan mudah dapat ditafsirkan sebagai penyadapan. Sudah tentu bagi anda yang biasa dengan permainan Assassin s Creed sering melakukan misi unik ini.

LIHAT ARTIKEL

Dalam mengupas teknik peretasan, penggodam akan mengintip jaringan komunikasi mangsa, seperti telefon, SMS, dan sebagainya. Matlamat utama adalah mendapatkan nama pengguna atau kata laluan melalui rangkaian.

5. Kuki Pencurian

Sumber foto: Foto: sites.google.com

Cookie pencurian yang mempunyai nama lain Session Hijacking adalah salah satu yang sangat sukar digunakan. Teknik peretasan ini akan menyusup ke komputer dan mencuri laman web kuki yang telah diakses oleh mangsa. Oleh itu, sangat penting untuk menggunakan HTTPS, kawan-kawan.

LIHAT ARTIKEL

6. Lubang Penyiraman

Sumber gambar: Foto: theissue.com

Dalam melakukan teknik Watering Hole , penggodam akan menjangkiti virus dan malware ke laman web yang sering dikunjungi oleh mangsa dan mempunyai jurang. Oleh itu, semasa melayari laman web ini, peranti mangsa secara automatik akan dijangkiti perisian hasad.

LIHAT ARTIKEL

7. Manusia di Tengah (MitM)

Sumber gambar: Foto: computerhope.com

Man in the Middle (MitM) mudah berlaku apabila penggodam menjadi perantara antara kedua-dua mangsa. Di sini penggodam akan dapat mengintip , mendengar, dan bahkan mengubah kandungan mesej perbualan yang dihantar.

LIHAT ARTIKEL

Teknik peretasan MitM memanfaatkan kelemahan sistem Protokol Internet (IP) yang sering dijumpai di rangkaian masa kini.

8. Melekap

Sumber gambar: Foto: wired.com

Kading tentu sangat bermanfaat bagi mereka yang memperoleh pendapatan melaluinya. Dengan mudah, teknik ini akan mengambil alih atau mencuri akaun kad kredit orang lain dan menggunakannya untuk berbelanja. Tanpa menghabiskan sepeser pun, siapa yang cuba tidak tergoda dengan barang percuma?

LIHAT ARTIKEL

9. Menghidu

Sumber gambar: Foto: comrex.com

Teknik peretasan mengendus adalah salah satu yang dapat anda lakukan dengan mudah bersenjatakan telefon pintar Android. Di sini anda akan memantau semua aktiviti data yang berlaku di rangkaian dengan cepat dan tidak disedari.

LIHAT ARTIKEL

10. Bom 42

Sumber gambar: Foto: youtube.com

Bom 42 dikenali sebagai teknik peretasan berbahaya yang berasal dari laman web dalam. Boleh merosakkan komputer anda, Bomb 42 adalah file ZIP yang apabila diekstrak akan menjadi 42 petabyte atau sekitar 42,000 gigabyte . Komputer siapa yang tidak rosak segera cuba?

LIHAT ARTIKEL

Itulah 10 teknik penggodaman yang berbahaya dan paling banyak digunakan di dunia . Beberapa teknik penggodaman di atas boleh anda cuba untuk bersenang-senang. Dan jangan lupa untuk sentiasa berhati-hati dengan ancaman digital di sekitar anda.

Baca juga artikel mengenai Peretasan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan