Cara Membuat Root Android dengan Selamat tanpa Membatalkan Jaminan

Inilah cara untuk melakukan root pada Android dengan selamat tanpa rasa takut kehilangan jaminan telefon pintar Android.

Root adalah aktiviti yang sering dilakukan oleh banyak orang pada peranti telefon pintar Android. Tujuannya adalah untuk mendapatkan kuasa akses sehingga anda dapat memasang sejumlah aplikasi tambahan, misalnya Xposed Framework atau aplikasi modifikasi lainnya.

Ya, root memang memberikan sejumlah kelebihan untuk peranti Android, tetapi di sisi lain juga boleh membahayakan pengguna dari segi jaminan.

Sebilangan besar pengeluar peranti Android tidak mahu bertanggungjawab terhadap peranti telefon pintar yang di-rooting. Lalu bagaimana kita masih boleh mempunyai jaminan peranti sementara masih dapat melakukan root?

BACA JUGA
  • Cara Mudah untuk Root Semua Jenis Android tanpa PC
  • Mengapa Android mesti di-root? Inilah 8 sebab!
  • Cara mendapatkan akses root tanpa perlu melakukan root pada Android anda

Cara Root Android Tanpa Membatalkan Waranti

Nah, jawapan untuk soalan itu adalah menggunakan aplikasi iRoot .

  • Pertama sekali anda perlu memuat turun aplikasi iRoot di laman web rasmi kemudian memasangnya terus di komputer anda.
  • Setelah proses pemasangan selesai, sambungkan telefon pintar anda ke komputer semasa menjalankan aplikasi iRoot.
  • Tunggu sebentar sehingga aplikasi ini akan mula mengesan peranti anda. Sekiranya aplikasi iRoot ini meminta anda memulakan semula, lakukan saja. Pastikan juga anda telah mengaktifkan USB Debugging pada telefon pintar Android anda atau jika ada pemberitahuan Allow USB Debugging , ketuk pada pilihan Yes / Always .

  • Setelah beberapa saat, jenis telefon pintar Android anda akan dikesan dan sekarang anda sudah bersedia untuk melakukan root pada peranti telefon pintar anda dengan memilih butang Root .

  • Tunggu proses root selesai.
  • Anda akan mendapat tanda akar yang berjaya apabila proses root selesai dan sekarang anda boleh memasang pelbagai aplikasi tambahan yang memerlukan akses root pada telefon pintar Android anda.
  • Untuk makluman anda, aplikasi iRoot ini mempunyai kadar kejayaan yang sangat tinggi dan lebih baik daripada aplikasi lain sehingga risiko peranti anda mengalami kerosakan sangat kecil dan tentunya dengan peluang anda untuk membuat tuntutan jaminan Android telefon pintar anda jauh lebih besar.

Itulah cara untuk melakukan root Android tanpa membuang jaminan anda, semoga bermanfaat dan semoga berjaya. Mesej dari saya tidak terlalu kerap di root kerana boleh merosakkan peranti anda.

, sampai jumpa dan pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan