Adakah anda masih mahu menggunakan IndiHome?

Melalui artikel ini, mari kita kaji lebih jauh apa yang sebenarnya berlaku antara Telkom dan penggunanya, dan adakah benar bahawa IndiHome menipu dengan mengubah harga dan pakej secara sepihak sehingga pengguna

Dalam minggu-minggu terakhir, kami dikejutkan dengan pelbagai jenis berita mengenai IndiHome . Perkhidmatan rangkaian gentian ini yang disediakan oleh syarikat milik negara, Telkom, telah menimbulkan kemarahan pengguna kerana perubahan tarif dan pakej yang dianggap tidak sepihak tanpa laporan lebih lanjut.

Melalui artikel ini, mari kita kaji lebih jauh apa yang sebenarnya berlaku antara Telkom dan penggunanya, dan adakah benar bahawa IndiHome menipu dengan mengubah harga dan pakej secara sepihak sehingga pengguna merasa tertipu dengan perubahan ini.

BACA JUGA
  • 99 daripada 100 Pelanggan IndiHome Tidak Membaca TOS Semasa Melanggan Lebih Awal!
  • Peningkatan protes terhadap iklan paksa dari Telkom Speedy
  • TELKOMSEL atau XL? Ini adalah pengendali kelajuan 4G LTE terpantas di Indonesia

IndiHome adalah perkhidmatan terbaru dari Telkom yang menyediakan rangkaian internet, telefon dan TV interaktif. Melalui perkhidmatan ini, Telkom berharap pengguna telefon bimbit di kemudian hari juga dapat menggunakan TV dan internet melalui rangkaian yang sama dengan telefon.

Pada bulan pertama setelah IndiHome melakukan promosi pakej mereka secara besar-besaran, sebilangan besar orang turut serta. Sayangnya menjelang akhir Januari dan awal Februari, akhirnya pengguna IndiHome mula menghantar pelbagai aduan kerana mereka merasakan bahawa Telkom mengubah harga dan pakej dari IndiHome secara sepihak.

Seorang pengguna yang kecewa dengan perubahan sepihak ini adalah Tere Liye , seorang penulis yang terkenal dengan novel larisnya. Dia bahkan harus menulis status kekecewaan melalui akaun Facebook dengan nada yang tidak sesuai, untuk mewakili suara pengguna lain yang tidak didengar.

*Berhati-hatilah Berlangganan Indihome. Saya memutuskan menulis catatan ini, karena tidak hanya 1 atau 2 orang saja yang mengirimkan komplain. Ribuan jumlah mereka, bahkan lebih dari itu. Suara2 yang bungkam. Saya memutuskan, suara saya dan suara mereka harus disampaikan, apakah perusahaan besar akan mendengarnya, itu terserah, toh, dalam banyak kasus, ketika sebuah perusahaan terlalu menguasai sebuah pasar, tidak punya pesaing, konsumen tidak bisa melakukan banyak hal. (artikel lengkap boleh dibaca melalui pautan berikut: //www.facebook.com/tereliyewriter/posts/1089067531143814)

Kemunculan Petisyen Dalam Talian Kerana Perubahan Unilateral dari IndiHome

Sebagai tambahan kepada Tere Liye dan ribuan pengguna IndiHome yang lain yang kesal, satu pengguna bernama Katsuo Ono bahkan membuat petisyen dalam talian di laman web Change.org bertajuk Telkom yang sewenang-wenangnya menentang pelanggan, mengubah dasar Promosi dengan satu pihak , meningkatkan kebimbangan dalam antara netizen. Petisyen yang ditujukan kepada Menteri BUMN, Menteri Komunikasi dan Teknologi Maklumat dan Telkom tidak dapat dipandang remeh. Dari 15,000 orang yang disasarkan untuk menandatangani petisyen itu, sehingga artikel ini dibuat sudah ada 10,900 orang yang berjaya dipeluk dan menyatakan pendapat yang sama.

Selaras dengan apa yang dikatakan oleh Tere Liye, Katsuo juga menyatakan kekecewaannya pada IndiHome kerana mengubah peraturan pakej secara sepihak. Perubahan ini merangkumi perubahan pada pakej internet tanpa had tanpa FUP menjadi tidak terhad dengan FUP. Di samping itu, dia juga menyesali kehilangan beberapa stesen TV yang sebelum ini dijanjikan oleh Telkom .

Sekarang kita sudah mengetahui sejauh mana kesan perubahan pada pakej IndiHome, yang dinilai sewenang-wenangnya? Tetapi, apa yang dilakukan oleh Telkom salah dan apa yang diprotes oleh ribuan pengguna itu betul?

Soalan Lazim IndiHome yang merupakan Senjata Utama

Sebenarnya, Telkom bukan satu-satunya yang memanfaatkan situasi seperti ini. Terdapat banyak kasus perubahan peraturan oleh penyedia kerana mereka memasukkan peraturan ini dalam FAQ dan EULA yang diberikan kepada pengguna. Biasanya, pembangun akan memasukkan poin dalam peraturan yang menyatakan bahawa pengguna setuju untuk memberi pihak penyedia perkhidmatan wewenang untuk mengubah setiap paket dan fitur yang tersedia secara sepihak.

Malangnya, kebanyakan pengguna malas membacanya kerana peraturannya terlalu banyak, rumit, dan disusun dengan paparan yang tidak selesa untuk dibaca. Inilah yang diadukan oleh Tere Liye, Katsuo, dan beberapa pengguna IndiHome. Mereka merasakan bahawa sebagai akibat dari peraturan ini, Telkom dapat secara sepihak dan tiba-tiba mengubah semua yang mereka sediakan.

Oleh itu, adakah kita akan mencuba IndiHome? Atau mencubanya? Jangan lupa untuk berkongsi pendapat anda melalui komen di bawah.

Rangkaian Apl DOWNLOAD

Artikel Berkaitan