Pesanan Filem Marvel Cinematic Universe Terkini | Spider-Man Di Mana Anda Mengambilnya?

Adakah anda ingin mengetahui senarai filem Marvel dari awal hingga sekarang? Berikut ini adalah rentetan menonton filem Marvel Cinematic Universe (MCU), lengkap dengan ulasan Tahap 4.

Bagi peminat filem superhero, anda pasti sangat akrab dengan francais ini!

Ya, Marvel Cinematic Universe (MCU) telah melancarkan pelbagai pahlawan super, seperti Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Spider-Man, hingga Captain Marvel.

Baiklah, bagi anda yang memerlukan panduan untuk menonton urutan filem Marvel Cinematic Universe, Jaka telah mengkaji perincian di bawah. Baru kali ini, anda mahu menontonnya lagi, bukan?

 • Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 1
 • Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 2
 • Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 3
 • Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 4
 • Senarai Filem Marvel Cinematic Universe Berdasarkan Tahun Tayangan

  Sebelum anda melihat lebih banyak lagi, Jaka ingin memberikan sedikit nota, di sini! Untuk makluman, filem superhero yang memasuki MCU dimulakan dari Iron Man yang dilancarkan pada tahun 2008.

  Jadi filem projek Marvel sebelumnya tidak masuk ke dalamnya, geng. Bagi anda yang ingin menonton dari awal, mari ikuti panduan yang disusun oleh Jaka mengikut tahun pelepasan. Lihat ini!

  Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 1

  Pembukaan Marvel Cinematic Universe menceritakan pembentukan pasukan Avengers pertama, dengan memberitahu Iron Man, Captain America, Thor, dan the Hulk sebagai watak utama.

  Barulah Black Widow dan Hawkeye juga muncul sebagai filem pelengkap di The Avengers.

  1. Iron Man (2008)

  Filem pembukaan MCU, Iron Man , mengisahkan Tony Stark ketika pertama kali menjadi pengarah Stark Industries dan kemudian diculik oleh sekumpulan pengganas.

  Semasa berada dalam tahanan pengganas, dia juga turut serta dalam mengembangkan Arc Reactor untuk menghindari penculikan.

  Arc Reactor inilah yang kemudian mengubahnya menjadi sosok Iron Man. Di akhir filem, Tony dan Nick Fury muncul idea untuk membuat projek Avengers.

  PerincianManusia Besi
  Tarikh Tayangan 2 Mei 2008
  Pengarah Jon Favreau
  Pemain Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

  2. Hulk yang Luar Biasa (2008)

  Selepas kejayaan eksperimen Captain America Super Soldier yang kemudian diceritakan dalam filem Captain America: The First Avenger, banyak saintis bertanding untuk membuat serum yang serupa.

  Tidak ada yang berjaya dan hanya Culver University yang berusaha membuat serum menggunakan sinar gamma seperti yang diceritakan dalam filem The Incredible Hulk .

  Bruce Banner, yang menjadi bahan eksperimen, berubah menjadi raksasa hijau raksasa yang kemudian disebut Hulk. Pemerintah yang menyedari percubaan akhirnya bergabung dalam perburuan.

  PerincianHulk yang luar biasa
  Tarikh Tayangan 13 Jun 2008
  Pengarah Louis Leterrier
  Pemain Edward Norton, Liv Tyler

  3. Iron Man 2 (2010)

  Kisah Tony Stark dan Ark Reactornya berlanjutan di Iron Man 2 . Ivan Vanko yang merupakan anak kepada rakan sekerja Howard Stark, mendakwa bahawa Arc Reactor adalah miliknya.

  Misi Ivan sendiri adalah untuk membunuh Tony Stark sambil membuat kostum robotnya sendiri bernama Whiplash.

  Filem ini juga mengetengahkan watak Black Widow yang diperintahkan oleh Nick Fury untuk mengintip Tony. Nick sendiri nampaknya tidak mempercayai orang seperti Stark sesuai untuk projek Avengers.

  PerincianManusia Besi 2
  Tarikh Tayangan 7 Mei 2010
  Pengarah Jon Favreau
  Pemain Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow

  4. Thor (2011)

  Odin the Guardian God 9 Dunia mempunyai seorang anak bernama Thor . Malangnya dia mempunyai masalah emosinya. Odin menganggap tidak sesuai untuk duduk di takhta Pendudukan Asgard.

  Dia diusir ke Bumi dan mungkin akan kembali jika layak menjadi Dewa dan Raja Asgard. Dengan bantuan Jane Foster dan Dr. Selvig, Thor berjaya menjadi raja sehingga dia kembali ke Asgard.

  PerincianThor
  Tarikh Tayangan 6 Mei 2011
  Pengarah Kenneth Branagh
  Pemain Chris Hemsworth, Natalie Portman

  5. Captain America: The Avenger Pertama (2011)

  Captain America: The First Avenger menjadi filem pertama yang mengisahkan asal-usul Captain America. Ya, Steve Rogers yang pada awalnya hanya seorang askar kecil dan sering dibuli.

  Percubaan rahsia yang kemudian berjaya menghasilkan seorang askar super yang kemudian menjadi superhero bernama Captain America.

  Misi pertamanya adalah membawa pasukan kebangsaan untuk mengalahkan kumpulan penjenayah, Hydra yang mengambil latar belakang Perang Dunia II.

  PerincianCaptain America: The Avenger Pertama
  Tarikh Tayangan 22 Julai 2011
  Pengarah Joe Johnston
  Pemain Chris Evans, Hayley Atwell

  6. Marvel's The Avengers (2012)

  Loki yang dihantar oleh Thanos untuk mengambil Teserract dari tangan SHIELD diberi tongkat yang berisi Mind Stone.

  Loki kemudian membelah The Avengers dan berjaya melakukan kerosakan di New York. Puncak Loki berjaya membuat portal untuk pasukan Chitauri menyerang Bumi.

  The Avengers yang terdiri dari Captain America, Iron Man, Thor, Hulk, Black Widow, dan Hawkeye berjaya mengalahkan pasukan Loki dan Chitauri.

  Kemudian berjaya juga membawa Tesseract selamat.

  PerincianThe Avengers Marvel
  Tarikh Tayangan 4 Mei 2012
  Pengarah Joss Whendon
  Pemain Robert Downey Jr., Scarlett Johansson

  Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 2

  Ancaman yang semakin besar dan jahat telah mengancam sejak penubuhan Avengers.

  Pada fasa ini juga diperkenalkan sejumlah superhero baru, seperti Peter "Star-Lord" Quill bersama rakan-rakannya di Guardians of the Galaxy dan Ant-Man.

  1. Iron Man 3 (2013)

  Dalam siri Iron Man 3 , Tony Stark dalam kostum Iron Man berasal dari musuh dari masa lalunya, iaitu seseorang yang Tony Stark enggan bekerjasama dengannya.

  Dalam filem ini juga, terdapat sekumpulan pengganas yang mengaku sebagai sebahagian daripada bahasa Mandarin.

  Kumpulan pengganas Cina palsu telah dikalahkan berkat bantuan Iron Patriot. Pada akhir filem ini, Tony membuang Arc Reactornya dan mencipta Arc Reactor yang baru dan lebih canggih.

  PerincianManusia Besi 3
  Tarikh Tayangan 3 Mei 2013
  Pengarah Shane Hitam
  Pemain Robert Downey Jr., Shane Black

  2. Thor: Dunia Gelap (2013)

  Thor: The Dark World menceritakan kisah Jane Foster yang berada dalam kajian portal anomali sebaliknya memasuki portal dan mencari Aether (salah satu Infinity Stones).

  Dia kemudian dirasuki oleh Aether sehingga Malekith menyasarkannya.

  Malekith kemudian berjaya mengambil Aether dari Jane Foster dan menyerang Greenwich. Nasib baik, usaha itu berjaya dihentikan oleh Thor berkat bantuan Jane dan Dr. Selvig.

  PerincianThor: Dunia Gelap
  Tarikh Tayangan 8 November 2013
  Pengarah Alan Taylor
  Pemain Chris Hemsworth, Tom Hiddlestone

  3. Captain America: The Winter Soldier (2014)

  Salah satu penjahat Hydra menggunakan Winter Soldier untuk menjalankan misi yang hampir mustahil. Winter Soldier juga seorang askar yang diberi serum super askar oleh Hydra.

  Kapten Amerika yang menghadapi Winter Soldier, dibantu oleh Black Widow, menyedari bahawa Winter Soldier adalah Bucky, rakannya yang hilang semasa misi untuk mengalahkan Hydra pada tahun 1942.

  Semasa bertarung, Steve Rogers berusaha untuk menghidupkan semula Bucky dari manipulasi Hydra dalam filem Captain America: The Winter Soldier .

  PerincianCaptain America: The Winter Soldier
  Tarikh Tayangan 4 April 2014
  Pengarah Joe Johnston
  Pemain Chris Evans, Tenunan Hugo

  4. Penjaga Galaxy (2014)

  Anda boleh menemui petualangan ruang super epik dalam siri Guardians of the Galaxy .

  Seorang kanak-kanak bernama Peter Quill yang berasal dari Bumi diculik oleh makhluk asing. Dia dibesarkan dan dilatih oleh makhluk asing untuk menjadi pencuri ruang angkasa yang disebut Star-Lord.

  Ketika dia mencuri Orb (salah satu Infinity Stones) dan hendak menjualnya, dia menghadapi masalah besar. Thanos kemudian menyasarkan Orb kerana gagal mendapatkan Teserract.

  PerincianPenjaga Galaxy
  Tarikh Tayangan 1 Ogos 2014
  Pengarah James Gunn
  Pemain Chris Pratt, Vin Diesel

  5. Avengers: Age of Ultron (2015)

  Strucker membuat kecerdasan buatan (AI) dari tongkat Loki, Scepter yang juga memuat Mind Stone dalam kisah awal Avengers: Age of Ultron .

  Tony Stark berminat mengembangkan Ultron seperti Jarvis, tetapi lebih canggih. Percubaan Tony berjaya berkat pertolongan Scarlett Witch yang ditemuinya di Sokovia.

  Ultron, yang mempunyai niat jahat untuk menghancurkan Bumi, dikalahkan oleh Avengers dengan bantuan Vision dan Scarlet Witch, yang kemudian bergabung dengan pahlawan super.

  PerincianAvengers: Zaman Ultron
  Tarikh Tayangan 1 Mei 2015
  Pengarah Joss Whendon
  Pemain Robert Downey Jr., Chris Evans

  6. Ant-Man (2015)

  Dr. Hank Pym dan Agent Carter adalah pencipta teknologi yang dapat membesarkan dan mengurangkan objek serta tubuh manusia.

  Di samping itu, teknologi ini dapat mengawal kawanan semut. Dalam perkembangannya, Hank menjadikan teknologi itu dalam bentuk kostum seperti superhero.

  Kerana berbahaya, semua teknologi tersembunyi. Sehingga itu Hank bertemu dengan Scott Lang yang dianggapnya sesuai untuk memakai kostum tersebut.

  Scott akhirnya berjaya menjadi tokoh Ant-Man dan bergabung dengan Avengers dalam kisah berikut.

  PerincianSemut-Manusia
  Tarikh Tayangan 17 Julai 2015
  Pengarah Peyton Reed
  Pemain Paul Ruud, Evangeline Lilly

  Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 3

  Fasa ketiga Marvel Cinematic Universe boleh dikatakan sebagai puncak dengan kehadiran Thanos gergasi yang berniat untuk memusnahkan separuh peradaban dunia.

  Tidak hanya itu, di bahagian ini juga muncul beberapa pahlawan super baru seperti Doctor Strange, Spider-Man, Black Panther, dan Captain Marvel.

  1. Captain America: Perang Saudara (2016)

  Dalam Captain America: Civil War , pahlawan super dibahagikan kepada dua kem, masing-masing diketuai oleh Captain America dan Iron Man.

  Perseteruan antara kedua-dua pihak yang menentang atau menyokong kerajaan selepas tragedi Sokovia juga menimbulkan perpecahan.

  Setelah melalui pertempuran yang cukup besar, kedua-dua kubu itu kembali tersebar dan mengungkap fakta yang menjadikan hubungan antara Steve Rogers dan Tony Stark bertambah erat.

  Dalam filem ini juga watak Spider-Man pertama kali diperkenalkan di Marvel Cinematic Universe, geng.

  PerincianCaptain America: Perang Saudara
  Tarikh Tayangan 6 Mei 2016
  Pengarah Anthony dan Joe Russo
  Pemain Robert Downey Jr., Chris Evans

  2. Doktor Pelik (2016)

  Doctor Strange mengisahkan perjalanan hidup seorang pakar neurologi berbakat, tetapi juga sombong bernama Stephen Strange.

  Tangannya lumpuh setelah kemalangan kereta. Untuk menyembuhkannya, dia mesti pergi mencari Ancient One.

  Walaupun dia berjaya menyembuhkan tangannya dengan bantuan sihir, ada masalah besar ketika salah seorang pengkhianat Ancient One berusaha membangkitkan Dormamu, salah satu penjahat terkuat di alam semesta Marvel.

  PerincianDoktor Pelik
  Tarikh Tayangan 4 November 2016
  Pengarah Scott Derrickson
  Pemain Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams

  3. Penjaga Galaxy Vol. 2 (2017)

  Penjaga Galaxy Vol. 2 menceritakan kisah Peter Quill dan rakan-rakannya yang berada dalam misi melindungi Bateri Annulax dari tangan asing.

  Di sini diketahui bahawa Star-Lord adalah separuh makhluk asing, yang separuh manusia dan separuh makhluk asing. Di sini dia akhirnya bertemu dengan ayahnya, Ego yang merupakan sebahagian dari Celestial.

  Ayahnya, yang ingin menggunakan Quill sebagai alat untuk memerintah dunia, dikalahkan oleh Guardians of the Galaxy.

  PerincianPenjaga Galaxy Vol. 2
  Tarikh Tayangan 5 Mei 2017
  Pengarah James Gunn
  Pemain Chris Pratt, Zoe Saldana

  4. Spider-Man: Kepulangan (2017)

  Filem Spider-Man: Homecoming juga menandakan kembalinya superhero labah-labah ke Marvel Cinematic Universe (MCU).

  Selepas peristiwa Perang Saudara, Peter Parker kembali ke Queens dan berharap dapat misi baru dari Tony Stark.

  Rupa-rupanya di Queens ada penjahat yang menggunakan teknologi asing yang diperoleh dari bangkai pasukan Chitauri semasa Pertempuran New York.

  Mereka menjual senjata itu kepada penjenayah lain, termasuk Vulture yang menjadi penjahat Spider-Man dalam filem ini.

  >> WATCH & DOWNLOAD SPIDER-MAN FILM: HOMECOMING (2017) SINI <<

  PerincianSpider-Man: Kepulangan
  Tarikh Tayangan 7 Julai 2017
  Pengarah Jon Watts
  Pemain Tom Holland, Michael Keaton

  5. Thor: Ragnarok (2017)

  Thor, yang sering bermimpi tentang kehancuran Asgard, cuba mencari tahu tentang makna impiannya.

  Ketika dia hendak membawa Odin kembali dari Bumi ke Asgard, yang ditinggalkan di rumah jagaan oleh Loki, ayahnya memberitahunya tentang Hela.

  Hela, anak pertama Odin, akan menjadi penjahat utama di sebalik kemusnahan Asgard dalam filem Thor: Ragnarok . Di sini Thor bergabung dengan Loki, Valkryie, dan Hulk untuk menghadapinya.

  >> TONTON & UNDUH FILM THOR: RAGNAROK (2017) DI SINI <<

  PerincianThor: Ragnarok
  Tarikh Tayangan 3 November 2017
  Pengarah Taika Waititi
  Pemain Chris Hemsworth, Tom Hiddleston

  6. Panther Hitam (2018)

  Selepas kematian bapanya yang terbunuh semasa serangan Winter Soldier yang diceritakan dalam filem Captain America: Civil War, T'challa kembali ke Wakanda.

  Setelah kembali dia segera dilantik sebagai raja baru dan menjadi tokoh Black Panther , wira pelindung Wakanda.

  Dalam filem ini Black Panther juga menceritakan perseteruannya dengan Eric Killmonger, seorang warga Wakanda yang berniat membalas kematian ayahnya.

  >> TONTON & UNDUH FILM PANTHER HITAM (2018) DI SINI <<

  PerincianHarimau kumbang
  Tarikh Tayangan 16 Februari 2018
  Pengarah Ryan Coogler
  Pemain Chadwick Boseman, Michael B. Jordan

  7. Avengers: Infinity War (2018)

  Filem Avengers: Infinity War menjadi puncak serangan Thanos menyerang Bumi dan menghadap Avengers.

  Thanos yang secara intensif menyelesaikan misinya mengumpulkan Infinity Stones terus bertambah kuat bersama dengan sekutunya.

  Perhimpunan Avengers sebenarnya tidak dapat menandingi kekuatan Thanos, terutama ketika dia telah mengumpulkan semua Infinity Stones dan berjaya menghilangkan separuh populasi di dunia.

  Termasuk untuk beberapa pahlawan super Avengers yang hilang dan bertukar menjadi debu dalam filem ini.

  >> TONTON & UNDUH FILM AVENGERS: INFINITY WAR (2018) DI SINI <<

  PerincianAvengers: Infinity War
  Tarikh Tayangan 27 April 2018
  Pengarah Anthony dan Joe Russo
  Pemain Robert Downey Jr., Chris Hemsworth

  8. Ant-Man and the Wasp (2018)

  Kisah di Ant-Man and the Wasp mengambil latar belakang yang tepat bersama dengan momen dalam filem Avengers: Infinity War.

  Ant-Man kali ini bekerjasama dengan The Wasp dalam misi untuk menghantar pulang Janet van Dyne, isteri Hank Pym dari Quantum Realm.

  Perjuangan mereka dalam mengungkap misteri Realm Quantum sayangnya harus dihambat oleh kesan serangan Thanos yang menghilangkan populasi dunia, termasuk untuk Hank, Janet, dan Hope.

  PerincianAnt-Man and the Wasp
  Tarikh Tayangan 6 Julai 2018
  Pengarah Peyton Reed
  Pemain Paul Ruud, Evangeline Lilly

  9. Kapten Marvel (2019)

  Kisah dalam filem Captain Marvel bermula pada tahun 1995, di mana Carol Denvers mengalami kemalangan yang dahsyat sehingga dia bangun, mendapat kekuatan super, untuk bergabung dengan tentera Kree.

  Carol, yang juga kehilangan ingatannya, kembali ke Bumi dan menemui sosok Nick Fury yang masih muda dalam misi untuk mencari kawanan Skrull dan mendedahkan identiti sebenarnya.

  Pengembaraan salah satu pahlawan super wanita terkuat boleh dikatakan jambatan fasa seterusnya yang akan memberi tumpuan kepada penerokaan angkasa lepas, geng.

  PerincianKapten Marvel
  Tarikh Tayangan 8 Mac 2019
  Pengarah Anna Boden dan Ryan Fleck
  Pemain Brie Larson, Samuel L. Jackson

  10. Avengers: Endgame (2019)

  Seperti namanya, Avengers: Endgame akan menjadi kisah klimaks Avengers yang tersisa dalam menyelesaikan perseteruan mereka dengan titan gila, Thanos.

  Filem ini juga berlatarbelakangkan lima tahun setelah pembasmian massa yang dilakukan oleh Thanos yang membuat banyak orang putus asa.

  The Avengers yang masih dalam keadaan berkabung sekali lagi mendedahkan cara membatalkan tindakan Thanos dan menang menentangnya.

  Oh ya, dalam filem ini konsep perjalanan masa itu sendiri diperkenalkan di alam semesta Marvel. Adakah benar-benar akan menjadi multiverse?

  >> TONTON & UNDUH FILM AVENGERS: ENDGAME (2019) DI SINI <<

  PerincianAvengers: Endgame
  Tarikh Tayangan 26 April 2019
  Pengarah Anthony dan Joe Russo
  Pemain Chris Evans, Robert Downey Jr.

  11. Spider-Man: Jauh Dari Rumah (2019)

  Spider-Man: Far From Home menceritakan kisah Peter Parker yang berjaya kembali setelah menjadi debu dalam filem Avengers: Infinity War.

  Sejak kematian Tony Stark, Peter Parker telah berfikir untuk berhenti menjadi Spider-Man, man!

  Dalam filem ini, Peter dan rakan-rakannya diceritakan dalam perjalanan percutian musim panas ke Eropah. Sayangnya percutian Peter sepertinya tidak dapat bersantai.

  Tiba-tiba sosok Nick Fury datang untuk meminta pertolongan untuk mengungkap sejumlah misteri dari serangan penjahat bernama The Elementals.

  Peter pasti kembali ke bentuk superhero sebagai Spider-Man dan bertempur dengan Mysterio, sosok "superhero" misterius yang tiba-tiba muncul.

  Oh ya, filem Spider-Man: Far From Home sendiri dilaporkan menjadi penampilan terakhir watak superhero labah-labah ini dalam dunia MCU. Ia sangat sedih!

  >> WATCH & DOWNLOAD SPIDER-MAN FILM: JAUH DARI RUMAH (2019) DI SINI <<

  PerincianSpider-Man: Jauh Dari Rumah
  Tarikh Tayangan 5 Julai 2019
  Pengarah Jon Watts
  Pemain Tim Holland, Jake Gyllenhaal

  Koleksi Filem Marvel Cinematic Universe Fasa 4

  Sumber gambar: thedisinsider.com

  Fasa 4 Marvel Cinematic Universe akan dimeriahkan dengan sejumlah filem pilihan dan juga siri Disney + yang mempunyai kisah berterusan dengan filem ini.

  Pada fasa ini, akan ada sejumlah superhero baru seperti The Eternals, Shang-Chi dan filem solo pertama dari Black Widow, the gang.

  Sekarang, untuk maklumat lebih lanjut mengenai Marvel Cinematic Universe phase 4 yang akan datang, saya telah mengkaji Jaka dalam artikel di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  Nah, itulah senarai lengkap filem Marvel Cinematic Universe (MCU) sesuai dengan plot dan kisah yang masih berterusan.

  Sekarang anda tidak perlu bingung lagi untuk mengetahui jalan cerita superhero yang dikerumuni oleh banyak orang.

  Dari semua yang ditinjau Jaka di atas, geng filem Marvel kegemaran anda yang mana satu? Katakan pendapat anda di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Marvel atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse

  Artikel Berkaitan