3 Cara untuk Mentransfer Kredit XL Axiata 2020 Terkini, Jangan Gunakan yang Rumit!

Mama meminta pindahan kredit tetapi tidak tahu bagaimana? Ayo, rujuk tutorial Jaka tentang cara memindahkan denyutan XL Axiata. Ia tidak rumit. (Kemas kini 2020)

Di era internet seperti sekarang, kuota internet HP adalah salah satu perkara yang mesti dimiliki oleh pengguna telefon pintar. Tanpa kuota, telefon pintar kami hanyalah telefon.

Dengan meningkatnya populariti kuota internet, denyutan nadi sering dilupakan. Walaupun kredit itu sangat penting jika anda memerlukan secara tiba-tiba tetapi tidak ada sambungan internet.

Nasib baik, jika kredit anda habis semasa kecemasan, anda boleh memindahkan pulsa sesama anda. Kali ini, Jaka ingin mengajar anda cara memindahkan denyutan XL . Lihatlah!

 • Koleksi 3 cara pemindahan nadi XL Axiata
  • Cara Memindahkan Kredit XL melalui SMS
  • Cara Memindahkan Kredit XL Menggunakan UMB
  • Cara Memindahkan Kredit XL menggunakan UMB Versi 2
 • Pindahkan Kredit XL ke Pengendali Lain?
 • Cara Memindahkan Kredit XL Axiata 2020 Terkini

  Bagi anda yang tidak tahu, XL dan Axis kini digabungkan dalam satu kumpulan di bawah naungan XL Axiata . Oleh itu, perkhidmatan pemindahan kredit juga dapat dilakukan antara pengguna Axis dan XL .

  Oleh itu pengguna XL boleh memindahkan kredit kepada pengguna Axis, dan sebaliknya. Cara memindahkan denyutan ke XL XL atau Axis ke XL juga sangat mudah, geng.

  Walau bagaimanapun, cara memindahkan XL ke denyutan Axis dan cara memindahkan denyut Axis ke denyut XL memerlukan kos yang sedikit lebih tinggi berbanding dengan rakan pengendali.

  Produktiviti Apl PT XL Axiata Tbk MUAT TURUN

  Terma dan Syarat Pemindahan Kredit XL

  Sebelum anda dapat melakukan transaksi pemindahan kredit XL, anda mesti terlebih dahulu memahami dan memenuhi terma dan syarat. Berikut adalah beberapa syarat yang mesti dipenuhi.

  • Pastikan pengirim dan penerima masih aktif .
  • Kredit minimum yang tinggal (setelah urus niaga dibuat) adalah IDR 5,000.
  • Setiap transaksi pemindahan kredit yang dilakukan akan dikenakan potongan harga Rp500 yang diambil dari pulsa yang dikirimkan. Jadi, jika anda ingin memberikan kredit Rp.50.000, kirimkan dengan Rp.50.500 dalam bentuk nominal.
  • Transaksi maksimum yang boleh dilakukan adalah 5 kali sehari.
  • Bayaran transaksi pemindahan kredit berbeza-beza, bergantung pada kredit nominal yang dikirimkan. Begitu juga dengan tempoh aktif. Data lengkap dapat dilihat pada jadual di bawah.
  Sumber foto: XL AXIATA

  Data tersebut diperoleh dari laman web rasmi XL . Sebelum membuat transaksi, pastikan anda memenuhi semua syarat.

  Koleksi 3 cara pemindahan nadi XL Axiata

  Terdapat 3 cara yang boleh anda lakukan untuk memindahkan denyutan XL. Seperti yang dijelaskan Jaka sebelumnya, kedua-dua pengguna XL dan Axis akan mempunyai langkah yang sama

  Sekiranya anda tidak sabar untuk mengetahui cara menambah kredit XL anda, lihat tutorial berikut, mari kita pergi!

  Cara Memindahkan Kredit XL melalui SMS

  Cara pertama adalah menggunakan ciri SMS. Langkahnya sangat mudah, kerana hanya memerlukan 2 langkah.

  Langkah 1

  Buka aplikasi Pemesejan pada telefon pintar anda. Selepas itu, hantarkan mesej ke 168 dengan format (ruang) nombor tujuan (ruang) kredit nominal . Selepas itu hantar dan tunggu mesej balasan.

  Langkah 2

  Selepas itu anda akan menerima mesej pengesahan balasan dari 168. Untuk menyetujui transaksi, balas dengan mengetik Y dan hantar. Selepas itu anda akan mendapat mesej pengesahan bahawa transaksi berjaya.

  LIHAT ARTIKEL

  Cara Memindahkan Kredit XL Menggunakan UMB

  Cara kedua yang boleh anda lakukan adalah menggunakan ciri UMB atau melalui aplikasi panggilan. Untuk melakukan ini, teruskan ke langkah seterusnya.

  Langkah 1

  Pertama buka aplikasi Panggilan di telefon bimbit anda. Selepas itu kenalan (bintang) 123 (bintang) 168 (pagar) , kemudian Panggil . Selepas itu, masukkan nombor telefon yang ingin anda kirimkan kredit.

  Langkah 2

  Seterusnya masukkan kredit nominal dan hantar. Selepas itu anda diminta memasukkan kod yang disediakan untuk mengesahkan transaksi. Ketuk Hantar dan tunggu SMS yang berkaitan dengan transaksi.

  Cara Memindahkan Kredit XL menggunakan UMB Versi 2

  Kaedah terakhir masih menggunakan kod UMB. Kod ini berbeza dan mempunyai lebih banyak fungsi. Suka ciri untuk meminta kredit dan juga maklumat yang menarik. Mari kita lihat langkahnya.

  Langkah 1

  Buka semula aplikasi Panggilan di telefon bimbit anda. Selepas itu nombor panggilan (bintang) 123 (bintang) 8461 (pagar) . Selepas itu pilih masukkan nombor 4 untuk Kongsi Kredit.

  Langkah 2

  Seterusnya masukkan nombor destinasi dan kredit nominal yang ingin anda hantar. Sama seperti proses sebelumnya, masukkan kod yang disediakan untuk mengesahkan transaksi.

  Sekiranya transaksi pemindahan kredit XL anda berjaya, anda akan mendapat mesej pengesahan seperti ini, lelaki /

  Pindahkan Kredit XL ke Pengendali Lain?

  Malangnya, sehingga kini XL Axiata belum memberikan perkhidmatan yang membolehkan kami memindahkan kredit kepada pengendali lain. Jadi, anda hanya boleh memindahkan kredit antara pengguna penyedia XL, kawan-kawan.

  Tetapi jika anda benar-benar ingin membeli kredit untuk rakan anda, gunakan aplikasi di bawah sahaja.

  LIHAT ARTIKEL

  Terdapat beberapa kaedah, iaitu denyutan alias XL Axiata dari Jaka.

  Sekiranya anda mengalami masalah atau masalah semasa proses pemindahan kredit, anda boleh menghubungi pusat panggilan XL di (021) 576 1881 . Semoga bermanfaat!

  Baca juga artikel mengenai telefon pintar atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan