Ini adalah Fungsi Paparan Web Sistem Android yang Perlu Anda Ketahui

Adakah anda pengguna setia Facebook, line, Twitter dan Instagram media sosial? Sekiranya ya, anda mesti mengetahui fungsi WebView Sistem Android ini

Adakah anda pengguna setia Facebook, Line, Twitter dan Instagram media sosial? Sekiranya ya, anda mesti mengetahui fungsi WebView Sistem Android ini . Kami sebelum ini membincangkan fungsi Android ketika di-root dan fungsi pengurus peranti Android. Baik, ingin tahu tentang fungsi WebView Sistem Android? Mari, lihat penjelasannya!

BACA JUGA
  • Dengan menggunakan Android Marshmallow, Apa Fungsi Telefon Pintar Setelah Di-root?
  • SANGAT! Ini adalah perkara yang mesti dilakukan agar Android anda selamat

Inilah Fungsi Paparan Web Sistem Android yang Perlu Anda Ketahui

Android System WebView adalah komponen sistem yang dibuat oleh Chrome dan memungkinkan aplikasi Android menampilkan halaman web tanpa harus membuka penyemak imbas web. Pada sistem operasi Android 4.3 dan ke bawah, AndroidView WebView menggunakan kod berdasarkan Webkit Apple seperti teknologi yang terdapat dalam penyemak imbas Safari.

Pada sistem operasi 4.4 dan ke atas, Android System WebView menggunakan pangkalan sumber terbuka Google Chrome (yang menggunakan mesin Google Blink). Semasa berada di sistem operasi Android 5.0, Android System WebView adalah aplikasi yang terpisah dan memungkinkan untuk diperbaharui melalui Google Play tanpa memerlukan pembaruan firmware terlebih dahulu.

Sebagai contoh dalam aplikasi Line Today, anda dapat melihat berita langsung yang menjadi tren pada hari itu dengan hanya mengklik pada gambar berita. Kemudian butiran berita akan muncul tanpa perlu membuka penyemak imbas untuk membaca berita di Line Today. Tanpa WebView Sistem Android, ciri tersebut tidak akan berjalan dengan baik.

Namun, kemudian ditemukan bahwa keberadaan Sistem Android WebView memungkinkan peretas mencuri data penting ketika Anda melayari Internet melalui aplikasi Android WebView. Tidak seperti aplikasi Android yang dikhususkan sebagai penyemak imbas laman web seperti Google Chrome dan Mozilla yang sudah mempunyai sistem keselamatan mereka sendiri dan terpisah dari AndroidView WebView.

Adalah idea yang baik untuk membuat kemas kini berkala ke AndroidView WebView untuk memastikan telefon Android anda mempunyai kemas kini keselamatan baru dan perbaikan bug yang lain.

Itulah fungsi Android System WebView untuk telefon Android anda. Sekiranya anda hanya membuka laman web untuk membaca berita atau hanya mencari maklumat ringan, ia masih selamat. Namun, jika anda ingin melakukan transaksi perbankan Internet atau perkara lain yang berkaitan dengan privasi, anda harus menggunakan penyemak imbas Internet yang sudah mempunyai sistem keselamatannya sendiri.

Artikel Berkaitan