Cara Menyekat Nombor Telefon di Pelbagai Telefon Pintar Android

Walaupun itu remeh, tetapi masih ramai yang tidak tahu menyekat nombor telefon di Android. Oleh itu, baca artikel ini dengan lengkap.

Telefon pintar Android sememangnya selesa digunakan. Sistem operasi ini terbukti dapat digunakan dengan mudah oleh semua orang, walaupun pengguna memang pertama kali menggunakan telefon pintar. Selain itu, anda juga dapat menggunakan telefon pintar Android untuk bermain permainan.

Namun, majoriti pengguna telefon pintar Android masih ramai yang tidak mengetahui ciri-ciri yang disediakan oleh Android itu sendiri seperti cara menyekat nombor telefon di Android . Ada yang tahu? Mungkin seseorang sudah tahu, tetapi tentu saja tidak semua pengguna Android tahu sama seperti anda. Oleh itu, melalui artikel ini, Jaka memberikan cara untuk menyekat nombor telefon di pelbagai telefon pintar Android.

BACA JUGA
 • Cara Menyekat Akses Internet pada Aplikasi Android Tertentu
 • Cara Menyekat Permainan Jemput di Aplikasi Facebook
 • Cara Menyekat Kenalan di WhatsApp Messenger

Cara Menyekat Nombor Telefon di Pelbagai Telefon Pintar Android

Ya, maklumat mengenai cara menyekat nombor telefon di telefon bimbit masih banyak dicari oleh banyak pengguna telefon pintar. Sekiranya ada nombor telefon yang mengganggu panggilan atau mesej teks yang kerap, tentu saja keinginan untuk menyekat nombor telefon akan sangat tinggi. Jadi, baca artikel ini, kerana Jaka memberi cara untuk menyekat nombor telefon di pelbagai telefon pintar Android.

Cara Menyekat Nombor Telefon pada HP Oppo

Bagi anda pengguna telefon pintar Oppo , mungkin maklumat ini sangat berguna untuk anda. Kenapa? Kerana di Indonesia saja, telefon bimbit yang menjadikan diri mereka sebagai Telefon Kamera, cukup banyak digunakan. Sememangnya, Oppo mempunyai pelbagai varian telefon pintar yang dapat menawan hati peminat gagdet. Untuk ini, inilah cara untuk menyekat nombor telefon pada telefon bimbit Oppo .

 • Langkah pertama, anda mesti memasukkan aplikasi Kenalan . Sekiranya anda malas mencarinya, anda membuka Dialer , kemudian pilih Kenalan .
 • Pilih kenalan yang ingin anda sekat. Kemudian setelah anda memilihnya, pilihan Blok kenalan ini akan muncul , dan klik padanya.
 • Tidak selesai sehingga di sana, anda akan diberi amaran yang memberikan maklumat sekiranya anda ingin menyekat nombor telefon. Maka anda tidak akan menerima panggilan dan mesej dari kenalan tersebut. Sekiranya pasti, pilih Sekat .

Kejayaan telah menjadi keinginan anda. Bukan senang, bagaimana anda menyekat nombor telefon pada telefon Oppo ini? Mulai sekarang, nombor yang anda tidak mahu ada di telefon pintar anda tidak lagi dapat menghubungi anda. Apa pendapat anda mengenai cara satu ini?

Cara Menyekat Nombor Panggilan Masuk di Samsung

Samsung memang merupakan salah satu jenama produk yang paling banyak digunakan, bukan hanya di Indonesia, bahkan di seluruh dunia. Selain itu, inovasi yang dilakukan oleh Samsung juga tiada duanya. Tidak lama dahulu, Samsung Galaxy Note 7 hadir di dunia dengan pelbagai ciri. Namun, di sisi lain masih ramai yang tidak tahu menyekat nombor panggilan masuk di Samsung . Bagaimana untuk?

 • Pertama, anda mesti memasukkan aplikasi Kenalan . Kemudian pilih salah satu nombor yang menjengkelkan yang ingin anda sekat.
 • Kemudian, pilih pilihan dengan ikon tiga titik di sudut kanan atas. Selepas itu, pilih Tambah ke senarai tolak Auto .
 • Seterusnya, akan ada paparan pemberitahuan 1 Kenalan yang ditambahkan ke senarai Tolak secara automatik . Jika anda ingin membuka senarai kenalan, kemudian anda pergi ke Tetapan > Tetapan panggilan > Call Penolakan > Auto menolak senarai . Nah, di sini anda akan melihat nombor mana yang telah anda blokkan.

Itulah cara untuk menyekat nombor panggilan masuk di Samsung. Mudah kan? Mulai sekarang, jika nombor yang tidak diketahui mengganggu aktiviti anda dengan kerap menghantar SMS, atau bahkan menghubungi anda, lakukan dengan cara ini, kawan-kawan. Jangan berhenti di sini, anda dapat melihat cara menyekat nombor telefon di Android seterusnya.

Cara Menyekat Nombor Telefon di Telefon bimbit ASUS

Cara untuk menyekat nombor telefon pada Android seterusnya adalah dengan menggunakan telefon pintar ASUS . Ya, untuk mengetahui cara menyekat nombor telefon bimbit ASUS tidaklah sukar. Anda hanya perlu melakukan beberapa langkah. Sekiranya anda tidak mempercayainya, Jaka membuktikannya dengan memberi anda langkah-langkah yang perlu anda ambil.

 • Buka aplikasi Kenalan di Laci Aplikasi .
 • Pilih kenalan atau nombor telefon yang ingin anda sekat, kemudian pilih ikon tiga titik di sudut atas.
 • Akan ada amaran timbul setelah anda memilih Tambah ke senarai blok . Sekiranya anda pasti, klik OK .
 • Kemudian, jika anda ingin memeriksa siapa yang anda masukkan dalam senarai blok, anda perlu pergi ke Tetapan > Tetapan Panggilan > Senarai Blok . Sebenarnya, di sini anda dapat menetapkan pilihan sekatan anda sendiri dengan memilih Tetapan Sekatan Panggilan .

Bagaimana, mudah untuk menyekat nombor telefon pada telefon bimbit ASUS? Bagi anda yang sudah pandai bermain telefon pintar, cara ini adalah apa-apa. Beritahu mereka yang tidak memahami cara ini.

Cara Menyekat Nombor Telefon di Telefon bimbit Xiaomi

Xiaomi adalah pengeluar gagdet dari China. Telefon pintar Xiaomi di Indonesia cukup digemari oleh ramai peminat alat. Sebabnya, Xiaomi cukup berani membuat peranti dengan spesifikasi tuhan tetapi harganya murah. Nah, bagi pengguna telefon pintar Xiaomi, ada petua untuk anda, iaitu bagaimana cara menyekat nombor telefon di telefon bimbit Xiaomi .

 • Buka aplikasi Kenalan .
 • Pilih kenalan telefon yang ingin anda sekat, kemudian pilih pilihan Lagi .
 • Akan ada banyak pilihan, anda memilih Tambah ke senarai blok , kemudian pilih OK .

Nah, itulah cara untuk menyekat nombor telefon pada telefon bimbit Xiaomi dengan sangat mudah. Dengan cara ini, anda tidak akan lagi diganggu oleh orang yang tidak tahu, yang sering memanggil anda secara berterusan, yang suka teks anda tidak jelas. Sekiranya ada orang lain atau nombor telefon yang masih menyukainya, lakukan dengan cara yang sama.

Cara Menyekat Nombor Telefon pada Telefon Pintar Coolpad

Adakah anda pengguna telefon pintar Coolpad ? Sekiranya ya, maka Jaka juga memberikan maklumat tentang cara menyekat nombor telefon pada telefon pintar Coolpad . Sudah tentu ia menjadi perkara yang sangat mengganggu apabila ada seseorang yang tidak kita kenal tetapi dia selalu mengganggu kita dengan menghubungi atau menghantar SMS. Sekiranya itu berlaku, gunakan kaedah di bawah.

 • Masukkan aplikasi Kenalan , kemudian pilih nombor yang ingin anda sekat.
 • Setelah memilih, anda akan melihat terdapat banyak pilihan. Pilih pilihan Lagi .
 • Anda akan ditunjukkan tiga pilihan, ada Blacklist , Merge / Split , dan Delete Contact . Pilih Senarai Hitam .
 • Sekali lagi akan dipaparkan dua pilihan iaitu Tambah ke senarai hitam dan Tambah ke senarai putih . Masih pilih Tambah ke senarai hitam . Kemudian, ada pilihan untuk Blok panggilan dan Blok SMS . Periksa kedua-duanya supaya nombor tersebut tidak menghubungi anda lagi.

Setelah melakukannya, maka anda telah berjaya menggunakan cara untuk menyekat nombor telefon pada telefon pintar Coolpad. Ia tidak mudah, anda hanya perlu mencuba sedikit, dan kemudian telefon pintar Coolpad anda akan tetap selamat dari penceroboh yang sangat menjengkelkan.

Cara Menyekat Nombor Telefon di Lenovo

Pengguna telefon pintar Lenovo di Indonesia semakin ramai. Lenovo sememangnya salah satu pengeluar China yang juga mampu menarik perhatian peminat alat. Lebih-lebih lagi, dengan adanya Lenovo Vibe K4 Note dan Lenovo Vibe K5 Plus yang disokong oleh ciri Virtual Reality, pengguna telefon pintar Lenovo semakin bertambah. Bagi anda yang tidak tahu menyekat nombor telefon pada jenama, di sini Jaka memberikan maklumat mengenai cara menyekat nombor telefon di Lenovo .

 • Buka Tetapan , pilih Privasi .
 • Terdapat tiga pilihan, pilih Senarai Pemanggil yang Disekat . Kemudian, pilih pilihan " + " di kanan bawah.
 • Tuliskan nombor telefon yang ingin anda sekat, atau cari nombor di menu Kenalan .

Sudah selesai bagaimana cara menyekat nombor telefon di Lenovo. Walaupun berbeza dengan kebanyakan telefon pintar Android, tetapi langkah-langkah yang ditunjukkan oleh telefon bimbit Lenovo juga tidak membuat sakit kepala dengan betul. Oleh itu, lakukan cara ini untuk menyekat keseronokan lelaki.

Bagaimana dengan lelaki, itulah cara untuk menyekat nombor telefon dengan mudah di Android . Jaka bagus, bukan? Ada banyak cara sesuai dengan telefon pintar Android yang biasa Anda gunakan di Indonesia. Kongsi artikel ini jika anda fikir ia sangat berguna untuk anda, rakan anda, atau bahkan ibu bapa anda.

Artikel Berkaitan