5 Cara Menambah Memori Telefon Pintar Secara Percuma

Bagi anda yang suka menyimpan fail besar dan besar tetapi tidak cukup memori pada telefon pintar anda. Inilah cara untuk menambahkan memori telefon pintar secara percuma ...

Semakin banyak aplikasi dan permainan hebat untuk telefon pintar, memori dalaman 32GB telefon pintar pun kurang. Terutama jika anda sangat menyukai gambar dan menyimpan video.

Sebenarnya anda yang suka gambar atau menyimpan video akan lebih sesuai jika anda membeli telefon pintar yang dilengkapi dengan memori dalaman 64GB atau 128GB. Tetapi harganya mahal. Oleh itu, JalanTikus akan memberi anda petua atau cara untuk menambahkan memori telefon pintar secara percuma.

BACA JUGA
  • Cara Memperluas Memori Dalaman untuk Telefon Pintar Rendah
  • Memori penuh? Inilah Cara Menyimpan Memori Dalaman iPhone 16GB
  • Penyelesaian memori Android penuh apabila tidak memasang banyak aplikasi

Cara Menambah Memori Telefon Pintar

Pada masa ini telefon pintar dengan memori dalaman 8GB hingga 256GB tersedia di pasaran, seperti iPhone X atau Xiaomi Mi Mix 2 . Tetapi harganya sungguh mahal. Daripada membeli telefon pintar dengan memori dalaman yang besar, lebih baik anda cuba menambahkan memori telefon pintar berikut:

1. Gunakan Ciri Penyimpanan Adoptable

Salah satu ciri menarik di Android Marshmallow adalah Adoptable Storage . Ciri ini membolehkan anda memperlakukan memori luaran atau kad memori anda sebagai memori dalaman.

Sumber foto: Foto: AndroidCentral

Tidak seperti versi Android sebelumnya, anda boleh menukar memori luaran menjadi memori dalaman di Android Marshmallow tanpa root. Hanya dengan memori luaran yang anda miliki, memori dalaman telefon pintar anda akan meningkat.

2. Foto Google

Kerana memiliki telefon pintar selfie terbaik, wajar jika anda sangat menyukai selfie ; agar tidak menyedari memori telefon pintar penuh dengan selfie. Untuk memperbaikinya, anda boleh memasang aplikasi Foto Google untuk menyimpan foto di akaun Gmail anda.

Kelebihan Foto Google, anda boleh memuat naik foto anda dalam format standard tanpa had. Oleh itu, jangan bimbang kehabisan storan. Uniknya, setiap gambar anda dapat dimuat dengan cepat dan ringan, tanpa perlu takut dengan kuota yang boros.

Aplikasi Foto & Pengimejan Google Inc. MUAT TURUN

3. Google Drive

Google Drive menyediakan storan 15 GB percuma ketika pertama kali membuat akaun Gmail. Anda boleh menyimpan foto, dokumen, video, dan lagu di dalamnya dengan bebas. Anda juga boleh mengaksesnya dari banyak peranti dengan mudah.

Aplikasi Google Office & Business Tools DOWNLOAD LIHAT ARTIKEL

4. MEGA

Sekiranya anda seorang yang sering menyimpan dokumen penting pada telefon pintar, lebih baik menggunakan MEGA . Anda boleh menambahkan memori telefon pintar sehingga 50GB secara percuma! Sudah seperti itu, data yang anda simpan di MEGA dijamin selamat, kerana ia disulitkan dengan ketat.

Aplikasi Produktiviti Mega Limited DOWNLOAD

5. Flashdisk OTG

Telefon pintar anda tidak Marshmallow dan malas membuang kuota untuk membuat sandaran foto atau dokumen di penyimpanan awan? Anda boleh menggunakan kaedah lain selain yang disebutkan sebelumnya. Anda boleh menggunakan denyar yang menyokong OTG dan menyimpan data pada OTG USB sehingga dapat dibuka kapan saja dan di mana sahaja. Tetapi, harga flash OTG ini agak mahal, alias tidak percuma .

Bagaimana untuk Mudah bukankah cara untuk menambahkan memori pada telefon pintar ini? Jangan risau, memori dalaman telefon pintar anda akan habis jika anda menggunakan kaedah di atas. Semoga artikel ini juga dapat menjadikan anda lebih mesra dengan perkhidmatan penyimpanan awan!

Sumber gambar: Sumber: Droid-Life

Artikel Berkaitan