Jangan Tukar Telefon bimbit! Cara Mengatasi HP Mati Sendiri + Mengesan Sebabnya

Adakah anda sering menghidupkan semula telefon bimbit dan mengganggu aktiviti anda? Lihat artikel berikut mengenai sebab dan cara menangani sel itu sendiri.

Pernahkah anda sibuk bermain permainan atau menonton filem di telefon bimbit anda, tetapi tiba-tiba telefon bimbit anda telah dimatikan? Bukan hanya mati, kadangkala HP malah menghidupkan semula.

Pasti mengganggu, geng. Terutama jika anda belum menyimpan kemajuan atau kerja permainan anda. Akibatnya, semua hilang dan sia-sia.

Ini bukan sahaja berlaku pada jenama HP tertentu, tetapi juga boleh berlaku pada semua jenama. Ingin tahu apa penyebab dan bagaimana mengatasi HP mati sendiri ? Nantikan, ya!

 • Cara Mengatasi HP Mati Sendirian
  • Kemas kini Sistem Operasi
  • Betulkan Status Bateri
  • Bersihkan RAM
  • Buang Fail & Cache Junk
  • Bongkar
 • Sebab HP Memulakan Diri Anda Berulang kali

  Sebelum membincangkan penyelesaiannya, Jaka akan membincangkan mengenai beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab HP anda memulakan semula sendiri. Ini berguna agar anda tahu penyelesaian mana yang dapat menyelesaikan masalah anda.

  • Ralat Sistem Pengoperasian: Salah satu penyebab yang mempengaruhi HP memulakan semula dirinya adalah kesalahan dalam sistem operasi atau OS Android anda. Sistem operasi yang tidak berfungsi dengan baik akan menyebabkan masalah seperti Force Stop, dan lain-lain.

  • Kesalahan Status Bateri: Kesalahan status bateri bermaksud bahawa penunjuk bateri yang muncul di skrin telefon bimbit anda tidak sesuai dengan keadaan sebenarnya. Contohnya, bateri anda kelihatan 80% sedangkan baki bateri anda hanya 2%. Ini menjadikan telefon bimbit anda sering mati sendirian walaupun bateri anda masih penuh.

  • Memori Dalaman Penuh: Telefon bimbit hari ini dilengkapi dengan memori dalaman jumbo. Sekiranya anda masih menggunakan telefon bimbit anda beberapa tahun yang lalu, mungkin memori dalaman anda penuh, jadi menjadikannya perlahan dan dimulakan semula.

  • HP Overheat: Masalah ini adalah keadaan di mana chipset anda terlalu panas. Chipset yang terlalu panas akan menyebabkan semua komponen HP rosak. Sistem akan mematikan telefon bimbit anda secara automatik untuk mengelakkan kerosakan komponen selanjutnya.

  • Root: Rooting telefon bimbit Android mempunyai banyak faedah, salah satunya menggunakan aplikasi cheat permainan Android. Malangnya, melakukan rooting juga boleh menyebabkan kerosakan pada sistem operasi sehingga telefon bimbit anda menjadi ralat.

  Cara Mengatasi HP Mati Sendirian

  Setelah membincangkan sebab telefon bimbit anda dimulakan semula, sekarang adalah masa untuk Jaka untuk membincangkan cara menangani telefon bimbit yang mati sendiri. Pilih penyelesaian yang tepat berdasarkan masalah yang dibincangkan Jaka sebelumnya.

  Anda juga boleh melakukan semua penyelesaian di bawah ini untuk mempercepat dan memastikan prestasi telefon bimbit anda seperti sebelumnya. Sudah tidak sabar, bukan? Kemudian, teruskan, mari kita pergi!

  1. Kemas kini Sistem Operasi

  Semua HP akan sentiasa memperbaiki sistem operasi dan sistem keselamatan pada sistem operasi. Andaikan anda menggunakan Xiaomi , maka telefon bimbit anda akan selalu mengemas kini MIUI secara berkala.

  Walaupun begitu, ada kalanya telefon bimbit anda tidak memberikan kemas kini sistem operasi secara berkala. Salah satu sebabnya adalah kerana telefon bimbit yang anda gunakan adalah siri lama.

  Untuk memeriksanya secara manual, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Tentang> Kemas kini Sistem . Selepas itu, pastikan sistem operasi anda terkini.

  Sekiranya tidak ada pemberitahuan tetapi OS anda masih ketinggalan, maka anda boleh memuat turun firmware yang sepadan dengan telefon bimbit anda dan kemudian mengemas kini secara manual.

  Sekiranya, misalnya, telefon bimbit anda tidak menyokong kemas kini sistem operasi terkini, ini juga mengakibatkan kerosakan sistem operasi. Anda boleh mengembalikan ROM anda agar sesuai dengan spesifikasi HP.

  2. Betulkan Status Bateri

  Cara mengatasi sel HP itu sendiri kemudian adalah membetulkan kesalahan status bateri. Seperti yang dijelaskan Jaka sebelumnya, kadangkala penunjuk bateri di skrin tidak menunjukkan keadaan sebenar bateri.

  Ini dapat menjadikan telefon bimbit anda dimatikan sendiri walaupun penunjuk bateri di skrin menunjukkan sesuatu yang berbeza. Cara mengatasinya adalah dengan memuat turun aplikasi Penentukuran Bateri di Google Play Store.

  Muat turun Penentukuran Bateri melalui pautan berikut

  Cara menggunakannya adalah dengan memasang kabel pengecas anda, kemudian isi sehingga bateri menunjukkan 100%. Jangan cabut pengecas, kemudian buka aplikasi Penentukuran Bateri. Lakukan penentukuran dengan aplikasi.

  Setelah proses penentukuran selesai, anda boleh mencabut kabel pengecas. Dengan cara ini, penunjuk bateri akan menunjukkan keadaan sebenar bateri.

  3. Bersihkan RAM

  Kadang kala, aplikasi yang anda pasang di telefon bimbit anda menggunakan RAM yang banyak. Masalahnya adalah apabila aplikasi terus berjalan di latar belakang sehingga memakan RAM anda secara berterusan.

  Anda boleh membersihkan RAM dan menghentikan aplikasi yang tidak diperlukan yang terus berjalan di latar belakang. Sebagai contoh, anda boleh menghentikan Instagram daripada berjalan dan memakan RAM yang banyak.

  Anda juga boleh memaksa menghentikan aplikasi yang tidak perlu dengan pilihan Force Stop . Cadangan Jaka yang lain adalah membeli telefon bimbit dengan RAM minimum 6GB supaya proses multitasking dapat berjalan dengan lancar.

  4. Padamkan Fail & Cache Junk

  Cara seterusnya untuk mengatasi HP restart berulang kali adalah dengan menghapus fail sampah yang masih disimpan di dalam telefon bimbit. Walaupun anda telah memadam fail, kadangkala fail sampah masih disimpan dalam folder simpanan sementara.

  Selain fail sampah, cache penuh juga boleh menjadi masalah. Cache adalah memori yang menyimpan sistem fail bersama dengan penggunaan HP yang berfungsi untuk menyimpan fail konfigurasi sehingga dapat diakses dengan lebih cepat.

  Cara termudah untuk menghapus fail sampah dan cache adalah dengan memasang aplikasi yang lebih bersih seperti CCleaner . Aplikasi ini dapat menghapus fail yang tidak diperlukan yang menjadikan HP terasa berat.

  Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

  5. Bongkar

  Seterusnya adalah bagaimana menangani sel yang mati dengan melepaskan telefon bimbit Android. Kaedah ini sangat penting bagi anda untuk menggunakan telefon bimbit yang di-root.

  Seperti yang dijelaskan Jaka sebelumnya, rooting mempunyai banyak faedah. Walau bagaimanapun, risiko yang timbul kerana semakin banyak. Bermula dari sistem operasi yang mempunyai kesalahan, keselamatan yang mudah diretas, dan lain-lain.

  Telefon yang di-rooting sering digantung dan terasa perlahan. Oleh itu, mencabut telefon Android adalah penyelesaian yang paling disyorkan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai bagaimana menangani kehidupan HP mati sendirian. Sekiranya anda mahu ia mudah, bagaimanapun, lebih baik mengganti telefon bimbit baru dengan spesifikasi terbaik. Telefon bimbit yang sangat bagus dan murah.

  Semoga artikel ini dapat membantu anda, ya, geng. Jangan lupa juga menulis komen anda di ruangan yang disediakan. Jumpa awak lain kali!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara .

  Artikel Berkaitan