10 Pekerjaan Pengaturcaraan Yang Menjadi Pengaturcara yang Boleh dipercayai

Skop pengaturcara semakin luas. Berikut adalah 10 pekerjaan pengaturcaraan yang perlu anda ketahui untuk menjadi pengaturcara yang boleh dipercayai.

Pekerjaan sebagai pengaturcara mungkin tidak sama seperti sebelumnya, sekarang ruang lingkup untuk bekerja di industri pengaturcaraan sangat luas.

Sekiranya anda ingin memulakan karier dalam industri pengaturcaraan, anda atau orang lain benar-benar boleh. Tidak ada yang terlambat untuk dimulakan, kerana hakikatnya tidak semua kerja yang berkaitan dengan pengekodan adalah sama.

Apabila kita memutuskan untuk membuat karier sebagai pengaturcara biasa, sekarang sangat sukar, kerana terdapat banyak keperluan industri pengaturcaraan yang berbeza.

Oleh itu, sebagai kesimpulan, anda harus mempertimbangkan untuk fokus pada salah satu kepekatan kerja pengaturcaraan berikut untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya.

BACA JUGA
  • 9 Petua Memilih dan Membeli Programmer Laptop
  • Ini adalah 5 Pengaturcara Cantik Terkenal di Seluruh Dunia
  • Jangan keliru! Perbezaan ini antara Penggodam, Pembangun dan Pengaturcara

10 Pekerjaan Pengaturcaraan yang Boleh Anda Pilih

Pembangunan perisian

Biasanya jenis pekerjaan mengenai pengaturcaraan boleh menjadi sangat membingungkan, misalnya seperti ' Pembangun perisian ', jurutera perisian ',' pengaturcara komputer ', dan' pembangun aplikasi ', pada dasarnya semua pekerjaan ini mempunyai ruang lingkup dan tujuan yang sama. Bahkan mungkin nama-nama itu berbeza dengan nama syarikat lain.

Oleh itu, kita tidak perlu bersusah payah memikirkan jenis pekerjaan yang disebutkan di atas. Kerana semuanya mempunyai proses dan tujuan yang sama, yaitu mengumpulkan keperluan fitur untuk perisian, merancang solusi, dan menerapkan fitur tersebut.

Untuk mencari pekerjaan yang berkaitan dengan Pembangunan Perisian , maka anda harus fokus melihat peluang di industri di bawah ini.

Kewangan / Kewangan

Sistem kewangan adalah industri yang paling maju di dunia, lengkap dengan peraturan kerja yang kompleks, analisis statistik , dan terdapat jutaan data yang dapat diproses setiap hari. Kepantasan dan kepakaran diperlukan di sini.

Ini adalah pekerjaan dengan tekanan tinggi. Oleh itu, anda boleh fokus untuk menjadi pengaturcara yang memfokuskan diri pada industri ini kerana peluang yang besar.

Kerajaan / Kerajaan

Pengaturcara sangat diperlukan di semua tingkatan pemerintahan, untuk segala-galanya dari pengekodan, reka bentuk, dan penyelenggaraan sistem yang luas.

Sekiranya anda mempunyai kepakaran lain dalam bidang keselamatan komputer dan rangkaian maka anda boleh memilih kedudukan istimewa. Walaupun kita tahu bagaimana pekerjaan dalam pemerintahan, faedah dan peluang cenderung besar.

Warisan

Teknologi selalu maju setiap hari dan kebanyakan pengaturcara harus fokus mengikuti tren baru, tetapi sebahagian besar aktiviti perniagaan masih menggunakan teknologi lama.

Terdapat dua jenis pekerjaan pengaturcaraan yang berkaitan dengan Warisan, iaitu menjaga dan memperluas sistem warisan, atau mengubah sistem warisan menjadi teknologi yang lebih baru.

Anda yang mahukan kerjaya dalam pekerjaan pengembangan perisian mungkin dapat memberi tumpuan kepada industri ini kerana trend selalu berlaku sepanjang masa dan ini adalah peluang yang baik.

Pembangunan mudah alih

Setiap tahun jumlah pengguna internet meningkat, di setiap negara maju dan berkembang sama, Indonesia tidak terkecuali. Dan jumlah itu akan terus meningkat.

Ramai orang gemar menggunakan aplikasi telefon pintar hari ini, aplikasi telefon pintar akan terus berkembang dan memiliki masa depan yang panjang, dan pembangun aplikasi telefon pintar pasti akan terus meningkat juga.

Oleh itu anda yang mahukan kerjaya untuk menjadi Pembangunan Bergerak boleh memberi tumpuan kepada beberapa industri di bawah ini.

Memulakan

Mungkin memutuskan untuk menyertai industri permulaan cukup berisiko, memandangkan hampir separuh daripada semua syarikat permulaan gagal dalam masa 5 tahun.

Tetapi itu tidak bermaksud anda harus menjauhinya, jika anda adalah seseorang yang menyukai cabaran, ini akan menjadi impian yang patut ditempuh.

Untuk mengembangkan syarikat permulaan tidak perlu bergantung pada kejayaan syarikat seperti PayPal atau Instagram yang pada awalnya juga merupakan pembangunan Start-up.

Permainan

Sama seperti syarikat permulaan, untuk menyertai industri permainan juga penuh dengan risiko.

Tetapi ini memiliki peluang yang cukup tinggi, untuk membuat permainan biasanya memerlukan waktu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk menyelesaikan sebuah proyek, kemudian setelah itu diluncurkan di pasar.

Sekiranya permainan dibuat menarik, ia akan mempunyai banyak peminat yang memainkannya secara berterusan, dan ini adalah peluang kejayaan bagi anda untuk memasuki pekerjaan pengembangan pengaturcaraan mudah alih, terutama di bidang permainan.

Pembangunan Web

Pembangunan web adalah bahagian khas yang unik dalam industri pengaturcaraan, baik dari segi bahasa, seni bina, aliran kerja, dan konsep cenderung sedikit tumpang tindih dengan industri lain.

Contohnya pengembangan aplikasi perniagaan, yang tentunya mesti melibatkan orang yang memahami pengurusan dan kewangan, atau pengembangan permainan video yang melibatkan pereka permainan dan lain-lain.

Pembangunan web cenderung percuma dalam hubungan ini.

Sekiranya anda memilih untuk memfokuskan kerja pengaturcaraan sebagai pengembangan web, maka anda harus memahami bahawa terdapat tiga jenis bahagian pengembangan web untuk dipilih, iaitu pengembangan Front-end , pengembangan back-end , dan pengembangan stack penuh . Bahasa dan teknologi yang digunakan tentunya berbeza dalam setiap jenis bahagian.

Bahagian depan

Di bahagian ini, anda hanya akan mengambil ruang kerja merancang laman web agar kelihatan mesra pengguna.

Dengan menggunakan bahasa seperti javascript, HTML, dan CSS , anda dapat melaksanakan fungsi yang menjadikan laman web interaktif dan mudah dikendalikan.

Hujung belakang

Pembangun belakang akan memberi tumpuan kepada pengendalian logik dan data laman web.

Contohnya dalam membuat kereta, jika bahagian depan depan membina keseluruhan kerangka, maka bahagian belakang akan mengendalikan semua yang membuat kereta berjalan.

Bagi anda yang ingin memilih kerjaya dalam bidang pembangunan Back-end, maka anda mesti menguasai bahasa pengaturcaraan seperti PHP, Python, Javascript, dan Ruby .

Penumpukan penuh

Untuk pengembangan stack penuh, skop kerja yang dikendalikan adalah semuanya, iaitu menangani front-end dan back-end.

Walau bagaimanapun, kerja sebagai pengembangan penuh mesti membuat reka bentuk laman web dan pada masa yang sama menerapkan logik dan data bersama-sama. Pekerjaan ini biasanya mempunyai gaji yang lebih tinggi.

Pembangunan Pangkalan Data

Sebarang perisian yang melibatkan pemprosesan data harus menggunakan pangkalan data untuk menyimpan data.

Inilah sebabnya mengapa pengembangan pangkalan data diperlukan dalam pekerjaan ini untuk meminimumkan kerumitan, mengoptimumkan prestasi, dan memastikan data dapat diakses dengan mudah oleh program yang memerlukannya.

Sekiranya anda memutuskan untuk meneruskan kerjaya sebagai pengembangan pangkalan data, terdapat dua jenis pilihan utama yang harus anda ketahui.

Menguasai kedua-duanya lebih baik, tetapi biasanya kedua-duanya mempunyai keperluan untuk industri yang berbeza.

SQL

SQL atau jika disebut sebagai 'sekuel' adalah sejenis pangkalan data hubungan tradisional yang telah digunakan dalam pengaturcaraan komputer selama beberapa dekad.

SQL adalah bahasanya sendiri, dan kemudian muncul sistem pengurusan pangkalan data hubungan (RDBMS) yang popular seperti MySQL, Microsoft SQL Server, dan SQLite .

NoSQL

Pangkalan data jenis ini tidak berkaitan, menawarkan fleksibiliti, skalabilitas, dan kelajuan pengembangan dengan mengorbankan struktur dan integriti data yang kurang.

NoSQL pada masa ini cukup trend untuk pembangunan web dan mudah alih, pengembangan pangkalan data seperti MongoDB, Redis, dan Cassandra .

Namun begitu, SQL masih lebih popular dan meningkat dari segi permintaan untuk keperluan kerja.

Itulah 10 pekerjaan Pengaturcaraan yang cukup menjanjikan buat masa ini. Ada banyak industri yang dapat kita pilih dari ruang lingkup pekerjaan sebagai pengaturcara, mulai dari Pengembangan Perisian , Pembangunan Bergerak , Pembangunan Web , dan Pembangunan Pangkalan Data .

Kesemuanya mempunyai keperluan industri yang berbeza dan tentunya kita dapat memilih dan memfokus pada pilihan tersebut.

Oleh itu, adakah anda telah memutuskan untuk membuat kerjaya sebagai pengaturcara? Tulis jawapan anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan