Cara Menambah VRAM Intel HD Untuk Main Permainan Berat PC / Laptop

Ini tentu menjadikan kita tidak dapat bermain permainan. Jadi bagaimana untuk menambahkan VRAM Intel HD untuk bermain permainan berat di PC atau komputer riba anda?

Intel HD adalah iGPU dari produk APU Intel. Pertama kali diperkenalkan pada tahun 2010, pembangunan masih berjalan. Perkembangan yang pesat bahkan menjadikannya berkembang menjadi Intel Iris.

Bercakap mengenai teknologi APU Intel, bilangan siri VRAM APU lalai tertinggi sendiri hanya 128MB. Ini tentu menjadikan kita tidak dapat bermain permainan. Jadi bagaimana untuk menambahkan VRAM Intel HD untuk bermain permainan berat di PC atau komputer riba anda? Mari lihat perbincangan di bawah!

BACA JUGA
  • Pemproses Murah dengan harga IDR 850 ribu Ini setara dengan Intel Core i5!
  • Bocor! Inilah Prestasi Intel Core i7 Kabylake Terkini
  • Hebat! CPU Terbaru Rp.5 Juta Dimiliki oleh AMD Balance Intel Rp 23 Juta

Cara Menambah Intel VRAM HD Untuk Bermain Permainan Berat

Sumber gambar: Gambar: Hexus

VRAM yang ada pada Intel HD pada masa ini, sebenarnya mampu mencapai 64GB. Malah jauh lebih besar daripada Nvidia GTX Titan X Pascal yang berada pada 12GB. Sebelum membincangkan cara menaikkannya, Jaka ingin memberitahu terlebih dahulu bagaimana Intel HD VRAM ini berfungsi.

Tidak seperti VRAM pada dGPU, Intel HD atau APU atau iGPU, ia akan mengambil RAM dari CPU yang digunakan untuk proses tersebut. Atau boleh juga disebut Shared Memory. Jadi jumlah VRAM pada Intel HD, akan sangat berpengaruh dengan jumlah RAM.

Kaedah 1: Tambahkan Intel HD VRAM

Sumber gambar: Gambar: Pvladov

Bercakap tentang cara menambahkan VRAM Intel HD, sebenarnya sangat bergantung pada pembuatan motherboard. Ada yang menyediakan pilihan tetapan ukuran VRAM di BIOS, ada yang tidak.

Sekiranya pembuatannya menyokong. Kemudian anda boleh memasukkan BIOS, kemudian cari menu untuk konfigurasi Memori Bersama. Tetapkan seperti yang dikehendaki, kemudian lengkapkan. Tetapi jika tidak ada sokongan, anda hanya boleh menyerah pada tetapan automatik pengeluar.

Kaedah 2: Tambahkan VRAM Intel HD

Sumber gambar: Gambar: Mac Lambat

Cara seterusnya untuk menambahkan VRAM, adalah dengan menambahkan RAM. Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, dalam sistem APU jumlah VRAM akan bergantung pada jumlah RAM. Kerana RAM dikongsi oleh CPU dan GPU.

Tetapi sekali lagi, perkara ini tidak pasti dapat dilakukan. Bergantung pada pengeluar papan induk. Sebahagiannya jika anda menambah RAM maka VRAM naik, ada yang tidak.

Kesimpulannya

Untuk difahami dengan mudah, di sini Jaka membuat perkara penting seperti berikut.

  • Intel HD adalah iGPU dari APU Intel.
  • VRAM pada Intel HD sangat mempengaruhi jumlah RAM. Kerana RAM digunakan untuk berkongsi antara CPU dan GPU (Shared Memory).
  • Bergantung pada pengeluar papan induk. Terdapat papan induk yang dapat menyesuaikan jumlah VRAM melalui BIOS, ada yang tidak.
  • Bergantung pada pengeluar papan induk. Dengan lebih banyak RAM, anda dapat meningkatkan VRAM secara automatik. Tetapi ada yang tidak.
  • Sekiranya pengeluar papan induk telah mengunci nilai VRAM, maka anda hanya boleh menyerah. Kecuali anda ingin mengambil risiko kerosakan kekal jika gagal dengan pengubahsuaian BIOS.
  • Bolehkah anda meningkatkan VRAM Intel HD pada semua jenis PC / komputer riba? Tidak, ia bergantung pada pengeluar papan induk.

Bagaimana jika VRAM terlalu besar, sehingga ruang RAM semakin kecil? Intel mempunyai teknologi yang dinamakan Dynamic Video Memory Technology (DVMT). Di mana dengan teknologi ini, secara automatik dapat menguruskan Shared Memory secara dinamik mengikut keperluan.

Sekiranya VRAM anda mencukupi, anda bahkan boleh bermain permainan GTA V hanya dengan menggunakan prosesor bernilai Rp 800 ribu. Seterusnya adalah video prestasi untuk Intel G4560 dan Intel HD 610, pada GTA V Low @ 720p 30FPS.

LIHAT ARTIKEL

Itulah dia petua dari Jaka tentang cara menambahkan VRAM Intel HD. Bagaimana pendapat anda tentang perkara ini, adakah ia membantu? Tinggalkan pendapat anda melalui ruangan komen. Semoga berjaya!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Intel atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: GameSpot

Artikel Berkaitan