Penipuan !? Inilah perbezaan antara Windows 50 ribu rupiah dan 1.5 juta rupiah yang asal

Harga Windows 10 cukup bagus, di Kedai Microsoft sekitar Rp 1.5 juta. Tetapi yang mengejutkan, hanya ada sekitar Rp. 50 ribu di pasar Indonesia. Bagaimana mungkin, sama atau berbeza?

Sistem operasi terbaik untuk komputer, iaitu Windows. Versi terbaru adalah Windows 10, yang terbukti menjadi sistem operasi yang cekap untuk kedua-dua komputer dan tablet PC.

Harga Windows 10 cukup bagus, di Kedai Microsoft sekitar Rp 1.5 juta. Tetapi yang mengejutkan, hanya ada sekitar Rp. 50 ribu di pasar Indonesia. Bagaimana mungkin, sama atau berbeza?

BACA JUGA
  • Inilah Cara Membuat Windows Mudah Alih
  • Jangan takut dengan virus! Inilah 5 Sebab Masih Menggunakan Windows
  • AWAS! Jurang Windows Maut Ditemui, Microsoft Tidak Dapat Memperbaikinya?

Inilah perbezaan antara Windows 50 ribu rupiah dan 1.5 juta rupiah yang asal

Sumber foto: Gambar: Ulasan yang dipercayai

Agar anda tidak tersilap dan dapat membeli mengikut apa yang anda mahukan atau perlukan, Jaka akan berusaha memberikan penjelasan untuk kedua-duanya. Mari lihat seperti berikut ...

Windows 10 Original Rp 1.5 Juta

Sekiranya anda memeriksa harga Windows 10 Home melalui Microsoft Store , harganya sekitar Rp 1.5 juta . Beberapa kedai komputer yang dipercayai di Indonesia sendiri juga menjual dengan harga ini.

Windows 10 benar-benar asli, menurut pengedaran yang sepatutnya dari Microsoft. Sekiranya anda ingin membeli Windows 10 yang benar-benar asli, beli yang satu ini. Dijamin tidak mempunyai masalah sama sekali di masa depan.

Bercakap lebih jauh, Windows 10 yang dijual di sini adalah jenis Runcit. Yang bermaksud bahawa lesen ini dapat dipindahkan ke komputer lain, asalkan hanya satu komputer yang diaktifkan. Contohnya anda ingin mengganti komputer lama dengan yang baru, maka anda tidak perlu lagi membeli Windows. Anda boleh menggunakan lesen Windows lama.

Ciri-ciri Windows 10 Original Rp 1.5 juta:

  • Ia mesti versi Windows Runcit.
  • Dijual oleh pengedar atau penjual semula Microsoft yang sah.
  • Dijamin selamat di masa hadapan.

Windows 10 Original Rp 50 ribu

Sekarang masukkan bahagian yang kita tunggu-tunggu. Anda dapat menjumpai Windows 10 seharga Rp 50 ribu di berbagai laman jual beli. Tapi secara umum, harganya mulai Rp 50 ribu hingga Rp 500 ribu .

Secara sistematik, Windows 10 sememangnya asli. Anda boleh masuk dalam talian dan menyambung ke pelayan Microsoft tanpa masalah. Tetapi secara harfiah, ini adalah Windows PULL! Biasanya bagi mereka yang suka bermain projek IT, perkara ini sering berlaku.

Windows 10 diperoleh secara tidak sah dan tidak seharusnya diedarkan. Versi Windows yang dijual sendiri berbeza dari jenis Runcit hingga OEM. Tetapi kebanyakannya adalah OEM. Kekurangan jenis OEM, anda hanya boleh memasangnya sekali di komputer. Selepas itu, anda tidak boleh.

Ciri-ciri Windows 10 Original Rp 50 ribu:

  • Umumnya itu adalah versi OEM, tetapi ada juga versi Retail.
  • Dijual bukan oleh pengedar atau penjual semula Microsoft yang sah.
  • Secara sistematik dokumen asalnya dikesan, tetapi jika pemeriksaan dilakukan secara manual maka akan dianggap cetak rompak . Beberapa pemain projek IT telah terdedah kepada kes kerana Windows seperti ini.

Windows 10, Rp. 50 ribu, memang boleh diaktifkan secara dalam talian dan dianggap asli. Tetapi sayangnya ini seperti cetak rompak, kerana harga Windows 10 yang asli adalah Rp 1.5 juta. Jangan salah faham! Oh ya, pastikan anda juga membaca artikel yang berkaitan dengan Windows atau penulisan menarik lain dari 1S.

Sepanduk: ShutterStock

LIHAT ARTIKEL

Artikel Berkaitan