Cara Mengubah E-mel Facebook di Semua Peranti, Dengan Cepat dan Mudah!

Adakah anda ingin menukar e-mel FB anda kerana e-mel lama tidak dapat dibuka? Berehatlah, inilah cara menukar e-mel Facebook dengan mudah di semua peranti. (100% Kerja)

Sebagai salah satu media sosial tertua, banyak pengguna Facebook telah mendaftarkan akaun mereka sejak sekian lama. Tidak hairanlah jika sebilangan besar dari mereka, mungkin termasuk anda, menggunakan nama dan alamat e-mel Alay di Facebook.

Malangnya mungkin sekarang anda agak malu menggunakan e-mel Facebook seperti itu. Jadi persoalannya, bagaimana cara mengganti e-mel FB yang telah digunakan?

Tenang saja kawan-kawan, untuk mengatasi salah satu masalah di atas, Jaka akan memberitahu anda cara mengganti e-mel FB pada pelbagai peranti anda dengan mudah dan tanpa kerumitan.

 • Cara Menukar E-mel FB pada Telefon Pintar Android
 • Cara Menukar E-mel Facebook di Semua Peranti

  Bagi anda yang telah lama memiliki Facebook, e-mel yang kami gunakan untuk mendaftar untuk pertama kalinya biasanya juga merupakan e-mel asal kami yang pada masa itu masih mengandungi unsur Alay dalam penamaannya.

  Tetapi seringkali kita merasa malas untuk menggantinya kerana tidak mahu menjadi rumit dan merasakan bahawa alamat e-mel di Facebook kurang penting.

  Sumber gambar: Tech Frog

  Walaupun sangat mudah untuk menukar e-mel di profil Facebook anda, anda tahu! Seterusnya, beri anda dua cara untuk menukar e-mel Facebook anda melalui PC atau komputer riba, atau melalui telefon pintar atau peranti Android anda. Lihatlah!

  Cara Menukar E-mel FB di PC atau Laptop

  Kaedah pertama yang akan dijelaskan oleh Jaka adalah cara mengganti e-mel Facebook anda menggunakan PC atau komputer riba . Anda sering menggunakan Facebook dalam talian di PC atau komputer riba, jadi luangkan masa untuk menukar alamat e-mel anda jika perlu. Tidak perlu rumit, anda hanya mengikuti langkah demi langkah di bawah:

  Langkah 1 - Buka halaman facebook

  • Buka halaman Facebook menggunakan penyemak imbas anda. Kemudian pilih ikon anak panah yang terletak di kanan atas. Teruskan untuk memilih Tetapan menu atau Tetapan .

  Langkah 2 - Buka menu akaun umum

  • Di menu Tetapan Akaun Umum , teruskan dengan memilih pilihan Kenalan . Pergi ke kanan kemudian klik Edit .

  Langkah 3 - Tambahkan alamat e-mel

  • Setelah dibuka, teruskan dengan memilih Tambahkan alamat e-mel atau nombor telefon bimbit lain atau Tambahkan alamat e-mel atau nombor telefon lain dalam versi Indonesia.

  Langkah 4 - Masukkan alamat e-mel baru

  • Masukkan alamat e-mel baru yang anda mahukan. Ingat, jangan biarkan alamat e-mel baru ini membuat anda menyesal seperti alamat e-mel lama! Sekiranya demikian, teruskan dengan mengklik Tambah .

  Langkah 5 - Selesaikan

  • Terus klik Confirm untuk e-mel baru yang anda masukkan. Selesaikan dengan menyimpan perubahan melalui klik Simpan Perubahan . E-mel Facebook anda kini telah diganti secara rasmi dengan yang baru.

  Cara Menukar E-mel FB pada Telefon Pintar Android

  Kaedah kedua sesuai untuk anda yang lebih fleksibel dan lebih kerap mengakses Facebook melalui telefon pintar. Anda boleh menukar e-mel dengan mudah di Facebook dengan telefon pintar Android!

  Tidak perlu aplikasi tambahan, apalagi root telefon pintar, anda hanya perlu mengikuti langkah demi langkah yang diberikan oleh Jaka di bawah:

  Langkah 1 - Buka aplikasi Facebook

  • Buka aplikasi Facebook pada telefon pintar atau peranti Android anda. Sekiranya demikian, teruskan dengan memilih ikon tiga baris yang terletak di kanan atas.

  Langkah 2 - Masukkan menu tetapan

  • Di menu BANTUAN & PENGATURAN , pilih pilihan Tetapan Akaun untuk meneruskan proses menukar e-mel anda. Di menu Tetapan akaun yang baru anda buka, pilih pilihan pertama yang terletak di bahagian atas, Umum .

  Langkah 3 - Tambahkan e-mel baru

  • Teruskan dengan memilih Alamat E-mel . Kemudian pilih Tambah Alamat E-mel untuk menambahkan alamat e-mel baru di akaun dan profil Facebook anda.

  Langkah 4 - Selesaikan

  • Masukkan alamat e-mel yang ingin anda ganti alamat e-mel lama di Facebook, kemudian pilih Tambah E-mel . Sekiranya demikian, sahkan dengan memilih Sahkan Alamat E-mel . Kini e-mel anda secara rasmi telah bertukar menjadi Facebook dengan yang baru.

  Itulah cara menukar e-mel di Facebook dengan mudah menggunakan PC atau komputer riba, atau melalui telefon pintar Android anda. Selain menukar nama e-mel lama anda, anda dapat menggunakannya jika suatu hari e-mel anda mempunyai masalah (seperti diretas), maka anda hanya berpindah ke alamat e-mel lain untuk akaun Facebook anda.

  Dan jika anda ingin melihat e-mel Facebook / rakan orang lain, anda boleh menyemak artikel di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai E - mel atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan