5 Cara Menggunakan Gamepad di Android, Boleh Menggunakan Tongkat PS4!

Adakah anda mahu bermain permainan di Android menggunakan pengawal fizikal? Anda boleh, berikut cara menghubungkan pelbagai pengawal permainan ke telefon Android anda!

Adakah anda suka bermain permainan di telefon Android? Tetapi ia tidak sepadan dengan butang maya?

Telefon Android kini banyak digunakan sebagai peranti untuk bermain permainan. Tidak hairanlah mengapa banyak pengeluar mengembangkan permainan HP.

Walau bagaimanapun, semasa bermain permainan di telefon bimbit, anda mesti menggunakan papan kekunci maya. Tidak semua orang suka butang jenis ini, mungkin anda adalah salah satu dari mereka.

Jangan risau, anda boleh menggunakan pengawal permainan di Android. Ayuh, lihat cara lengkap di bawah!

 • Menggunakan Pengawal Bluetooth
 • Gunakan Pengawal Xbox One
 • Menggunakan Pengawal PlayStation 4
 • Menggunakan Pengawal Joy-Con Nintendo Switch
 • Cara menggunakan Game Controller di Android

  Pengawal permainan atau gamepad adalah peranti yang digunakan untuk mengawal watak atau objek dalam permainan. Peranti ini mempunyai jenis yang sangat pelbagai.

  Anda boleh mencari pengawal permainan dengan butang mudah ke pengawal pelbagai fungsi seperti Nintendo Switch. Setiap konsol permainan mempunyai alat kawalannya sendiri.

  Teknologi yang digunakan juga berbeza dan disesuaikan dengan keperluan bermain di konsol. Kesambungannya lebih canggih dengan ciri menarik.

  Nah, ternyata pengawal permainan ini juga dapat digunakan untuk telefon Android. Supaya anda menjadi lebih mudah untuk bermain permainan RPG atau pengembaraan.

  Kaedahnya juga agak mudah, anda dapat melihat kaedah lengkap berikut bergantung pada alat kawalan yang anda gunakan:

  1. Menggunakan Pengawal USB

  Pertama ialah menggunakan alat kawalan permainan dengan kabel Micro USB . Pengawal ini adalah yang paling biasa dan anda boleh menggunakannya untuk pelbagai peranti.

  Anda boleh membeli alat kawalan ini dengan harga yang sangat berpatutan. Walaupun begitu, anda masih akan terganggu oleh kabel yang mesti dipasang ke telefon bimbit.

  Malangnya, kebanyakan pengawal ini tidak menyediakan penukar USB atau USB OTG di kotak pembelian. Oleh itu, anda harus membeli OTG yang sesuai dengan port sambungan mudah alih anda.

  2. Menggunakan Pengawal Bluetooth

  Seterusnya adalah pengawal permainan dengan ciri Bluetooth yang boleh disambungkan ke peranti permainan tanpa wayar. Pengawal jenis ini jauh lebih praktikal berbanding pengawal konvensional.

  Menyambungkan pengawal bluetooth dengan telefon bimbit Android anda sangat mudah. Sama seperti menyambungkan telefon bimbit atau peranti pembesar suara dengan bluetooth, iaitu melakukan pemasangan pasangan .

  Cara berpasangan juga sangat mudah, anda hanya pergi ke tetapan Bluetooth di telefon bimbit dan kemudian cari peranti terbaru. Yang mesti anda lakukan ialah klik pada alat pengawal anda dan mulakan proses memasangkan.

  Selepas itu, alat kawalan akan disambungkan secara automatik dan anda boleh menggunakan secara langsung.

  3. Menggunakan Pengawal Xbox One

  Seterusnya ialah menyambungkan pengawal Xbox One ke HP. Pengawal ini selalu menjadi salah satu pengawal kegemaran untuk digunakan dalam bermain permainan, sama ada di Android atau PC.

  Untuk menyambungkannya juga cukup mudah dan serupa dengan pengawal bluetooth. Walau bagaimanapun, anda mesti menyediakan pengawal Xbox One terlebih dahulu.

  Pastikan pengawal anda tidak disambungkan ke konsol Xbox One, anda tidak dapat menyambungkan telefon bimbit anda jika pengawal masih disambungkan ke konsol.

  Untuk mula menyambung, anda menghidupkan Bluetooth pada telefon bimbit anda dan memastikannya dapat dilihat. Kemudian, tahan butang Segerak pada pengawal Xbox One anda.

  Telefon bimbit anda akan mengesan pengawal dan yang harus anda lakukan adalah memasangkan prosesnya. Anda harus tahu, hanya pengawal Xbox One terbaru yang mempunyai ciri Bluetooth.

  4. Menggunakan PlayStation Controller 4

  Sama seperti pengawal lain yang menggunakan ciri Bluetooth, anda juga dapat menyambungkan gamepad PlayStation 4 ke telefon bimbit hanya dengan memasangkan peranti.

  Playstation 4 selalu menggunakan alat kawalan dengan teknologi Bluetooth, jadi anda boleh menggunakan versi apa pun untuk menyambung ke telefon bimbit.

  Cara untuk menghidupkan pasangan pada pengawal PS4 anda adalah dengan menahan butang PlayStation dan Share secara serentak sehingga lampu biru menyala di bahagian atas pengawal.

  Anda hanya perlu melakukan proses berpasangan dan anda boleh menggunakannya secara langsung untuk bermain permainan.

  5. Menggunakan Pengawal Joy-Con Nintendo Switch

  Terakhir adalah menggunakan Joy-Con atau pengawal Nintendo Switch pada telefon bimbit anda, yang menggunakan bluetooth. Anda boleh menggunakan Joy-Con atau salah satunya.

  Untuk mengatur Joy-Con anda agar berpasangan, tekan butang Sync di sisi pengawal sehingga lampu LED menyala. Selepas itu, anda boleh melakukan pemasangan di HP.

  Selain itu, anda juga dapat menyambungkan Joy-Con ke telefon bimbit anda menggunakan penyesuai yang digabungkan dengan USB OTG.

  Adaptor yang boleh anda gunakan adalah Mayflash Magic NS , aksesori ini boleh didapati di kedai dalam talian dengan harga 450 ribu rupiah.

  Malangnya, penyesuai ini hanya menggunakan port USB Mikro dan anda harus menukarnya ke jenis port HP anda dengan menggunakan USB OTG.

  Itulah cara menggunakan pengawal permainan di Android, dengan ini anda boleh bermain dengan lebih tepat dan tidak terganggu oleh butang maya.

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Game Controller atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan