Cara Merakam Skrin Mudah Alih Android dan iPhone | 100% Berfungsi

Adakah anda ingin merakam skrin anda untuk menjadi YouTuber Gaming seperti Milyhya? Sekarang anda boleh merakam layar telefon & iPhone Android anda dengan kualiti HD (100% berfungsi).

Pernahkah anda terfikir untuk bercita-cita menjadi YouTuber Gaming, terutama mereka yang bermain permainan mudah alih, seperti PUBG Mobile atau Mobile Legends?

Sekarang untuk menyokong aktiviti anda, sudah tentu anda memerlukan aplikasi aplikasi perakam skrin.

Tetapi tidak pernah bingung, bagaimana saya merakam skrin telefon bimbit menggunakan aplikasi ini? Ulasan Jaka berikut khusus untuk anda.

 • Cara Merakam Skrin iPhone Tanpa Jailbreak
 • Bonus: Aplikasi Perakam Skrin yang Disyorkan Terbaik (Kemas kini 2019)
 • Cara Merakam Skrin Android & iPhone yang Berjaya Dijamin

  Telefon pintar alias telefon pintar yang sedang anda gunakan pada umumnya menggunakan sistem operasi Android dan iOS khusus untuk iPhone.

  Jadi kali ini Jaka akan membincangkan kedua-duanya, dan jangan lupa menyesuaikan diri dengan peranti yang anda miliki!

  Cara Merakam Skrin Mudah Alih Android Tanpa Root

  Pada masa ini anda tidak perlu melakukan root hanya untuk merakam aktiviti di layar. Terdapat pelbagai aplikasi perekam skrin Android dan penyesuaian lalai untuk melakukannya.

  Berikut adalah ulasan Jaka tentang cara merakam skrin telefon bimbit Android , khususnya menggunakan aplikasi Perakam Skrin AZ. Jumpa!

  • Langkah - 1: Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi Perakam Skrin AZ , anda boleh memuat turun dan memasang pautan di bawah secara langsung.
  Perakam Skrin AZ MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio
  • Langkah - 2: Kemudian ketuk ikon aplikasi Perakam Skrin AZ yang telah dipasang sehingga ikon perakam muncul di bar pemberitahuan. Ikon terapung juga akan muncul, ketuk kemudian pilih Tetapan .
  • Langkah - 3: Di menu Tetapan, anda boleh memilih tetapan untuk resolusi video, kadar bit, bingkai sesaat dan lain-lain.
  • Langkah - 4: Jika demikian, anda boleh kembali ke paparan skrin utama dan mengetuk ikon Perekam sehingga hitung mundur muncul di layar HP Android.
  • Langkah - 5: Sekarang anda hanya perlu melakukan rakaman di layar telefon Android anda. Setelah selesai, seret bar pemberitahuan dan ketuk Berhenti untuk menghentikan video.
  • Langkah - 6: Akhirnya bagi anda yang ingin memindahkan video ke PC / komputer riba, anda hanya pergi ke storan dalaman dan cari folder bernama AzRecorderFree untuk mencari video yang anda rakam sebelumnya.

  Cara Merakam Skrin iPhone Tanpa Jailbreak

  Android lain, iPhone yang dilengkapi dengan sistem operasi iOS terkini sudah mempunyai aplikasi perakam skrin sendiri tanpa perlu memuat turun melalui App Store atau jailbreak.

  Sekarang untuk cara yang lengkap, mari kita periksa cara merakam skrin iPhone di bawah.

  • Langkah - 1: Untuk memaparkan aplikasi perekam skrin pada iPhone, pertama kali anda pergi ke Tetapan kemudian pilih menu Pusat Kawalan .
  • Langkah - 2: Kemudian pada halaman Pusat Kawalan, anda hanya perlu menambahkan pilihan Rakaman Skrin dengan mengetuk ikon tambah hijau sehingga ia bergerak ke posisi teratas.
  • Langkah - 3: Kembali ke halaman utama kemudian sapu ke atas untuk memaparkan Pusat Kawalan. Ketik ikon Rakaman Skrin.
  • Langkah - 4: Apabila Rakaman Skrin aktif ikon akan berwarna merah dan juga ditandai dengan bar pemberitahuan berwarna yang sama. Setelah selesai merakam, buka Pusat Kawalan sekali lagi dan matikan Rakaman Skrin.
  • Langkah - 5: Untuk melihat hasil rakaman, anda hanya pergi ke Foto dan buka Camera Roll untuk menonton dan membagikannya.

  Bonus: Aplikasi Perakam Skrin yang Disyorkan Terbaik (Kemas kini 2019)

  Selain menggunakan aplikasi yang dijelaskan oleh Jaka di atas, anda juga mempunyai pilihan aplikasi perakam skrin terbaik dengan ciri unggul masing-masing.

  Ingin tahu? Anda lebih baik melihat secara lengkap artikel berikut: 10 Aplikasi Rakaman Skrin Mudah Alih Android | 100% Tiada Akar!

  LIHAT ARTIKEL

  Itulah cara mudah dan lengkap untuk merakam skrin telefon Android atau iPhone. Tanpa perlu melakukan root atau jailbreak, sekarang anda akan lebih dimanjakan dengan ciri ini.

  Untuk anda, untuk apa fitur perekam skrin digunakan? Kongsi pendapat anda di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai video atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan