10 Permainan Nintendo DS (NDS) Terbaik Sepanjang Masa, Nostalgia Membuat Anda Bahagia!

Dengan kombinasi unik skrin dua dan skrin sentuh, Nintendo DS mempunyai rangkaian permainan unik, geng! Di sini Jaka ingin berkongsi 7 permainan Nintendo DS terbaik

Apabila bercakap mengenai dunia konsol genggam , Nintendo memang menjadi raja, geng!

Dari zaman Game Boy hingga sekarang dengan Switch Lite , genggam Nintendo selalu berjaya di pasaran walaupun mendapat tentangan dari Sony .

Tetapi, dari rangkaian konsol genggam Nintendo, tidak ada yang unik seperti Nintendo DS yang membawa dua bar ciri ke dunia permainan video.

 • Profesor Layton dan Masa Depan yang Tidak Terjejas
 • Dunia Berakhir Bersamamu
 • Ejen Pukul Elit
 • Scribblenauts Super
 • The Legend of Zelda: Jejak Roh
 • Mario & Luigi: Kisah Dalam Bowser
 • Pokemon Hitam & Putih
 • Bros Super Mario Baru
 • Mario Kart DS
 • 7 Permainan Nintendo DS Terbaik Sepanjang Masa

  Pada tahun 2004, Nintendo menggegarkan dunia dengan pembebasan Nintendo DS, sebuah telefon bimbit yang menggunakan dua skrin berasingan dengan satu paparan skrin sentuh .

  Tidak seperti telefon pintar, skrin sentuh yang digunakan pada Nintendo DS menggunakan stylus yang serupa dengan PDA SMP Jaka, geng.

  Gabungan kedua ciri ini menjadikan DS begitu popular, dengan jumlah penjualan konsol tertinggi kedua dalam sejarah dunia permainan , tepat di bawah PS2 legenda.

  Selain itu, kedua-dua ciri ini juga menghasilkan beberapa permainan yang sangat unik dan di sini Jaka akan membincangkan senarai 7 permainan Nintendo DS terbaik.

  1. Phoenix Wright: Peguam Ace - Percubaan dan Kesengsaraan

  Tajuknya rumit tetapi permainan novel visual dari Capcom yang meletakkan anda sebagai pengacara Phoenix Wright , sering dianggap sebagai salah satu permainan DS terbaik.

  Selain menggunakan konsep unik di mana anda harus membela klien anda di mahkamah, permainan ini juga terkenal kerana mempunyai fitur kawalan suara menggunakan mikrofon pada Nintendo DS.

  Trials and Tribulations itu sendiri sebenarnya merupakan bahagian ketiga dari trilogi Phoenix Wright pertama sehingga membantu anda memainkan 2 permainan pertama terlebih dahulu.

  Tetapi jangan risau kerana usaha anda akan terbayar dalam klimaks permainan ini yang mengandungi banyak rujukan kepada pendahulunya dan dijamin akan membuat anda bahagia, menangis, dan menangis dengan gembira.

  2. Profesor Layton dan Masa Depan yang Tidak Terjejas

  Professor Layton adalah novel teka - teki / visual yang dibuat oleh Tahap 5 yang meletakkan anda sebagai Profesor Layton dalam menyelesaikan kes yang pelik.

  Sebagai Profesor Layton, anda akan ditugaskan untuk menyelesaikan teka-teki untuk meneruskan cerita dan permainan ini berjaya menggunakan skrin sentuh dan ciri skrin dua pada Nintendo DS.

  Seperti Trials and Tribulations, Unwound Future adalah permainan ketiga dari trilogi pertama Professor Layton dan semua permainan dalam siri ini mempunyai nuansa bahasa Inggeris yang sangat tebal.

  Sebagai novel visual, permainan ini mempunyai kisah yang berkualiti dan mempunyai akhir yang sangat manis, terutama bagi anda yang telah jatuh cinta dengan watak Profesor Layton.

  3. Dunia Berakhir Bersamamu

  Square-Enix sudah memiliki reputasi untuk permainan RPG yang berkualiti dan mereka kembali membuat terobosan dengan The World Ends With You di Nintendo DS.

  Dalam permainan ini, anda memainkan peranan Neku yang diseret ke dalam permainan misteri di Shibuya versi dunia yang lain .

  Selain berjaya menggunakan skrin sentuh dan ciri skrin ganda Nintendo DS, The World Ends With You juga terkenal kerana sangat diilhami oleh budaya jalanan Jepun.

  Semua watak di sini mempunyai penampilan yang sangat unik dan permainan ini juga dilengkapi dengan soundtrack geng yang keren.

  Satu catatan tambahan, permainan ini juga mendapat pembuatan semula pada tahun 2018 untuk Nintendo Switch dengan kawalan yang pasti berbeza dan beberapa kandungan tambahan.

  4. Ejen Pukul Elit

  Permainan muzik yang dibuat oleh iNiS ini adalah permainan kegemaran Jaka pertama, geng, dan dijamin menjadikan skrin DS anda penuh dengan coretan stylus dan tangan anda erat.

  Dalam Elite Beat Agents anda akan bermain sekumpulan ejen rahsia seperti Men in Black yang membantu orang menyelesaikan masalah dengan menari, geng.

  Konsep ini agak terlalu bodoh tetapi dijamin sangat menghiburkan, geng, terutama dalam kemuncak permainan ketika anda ditugaskan untuk melawan pencerobohan makhluk asing dengan bantuan muzik.

  Muzik di sini diambil dari dunia barat dengan lagu-lagu klasik seperti YMCA dari Village People yang akan menemani tarian anda.

  5. Scribblenauts Super

  Ciri unik Nintendo DS menjadikan konsol ini penuh dengan permainan dengan konsep yang sangat unik dan salah satunya ialah siri Scribblenauts dari 5th Cell .

  Super Scribblenauts adalah permainan teka-teki bergulir sampingan di mana anda bertindak sebagai Maxwell dalam pengembaraannya mengumpulkan objek yang disebut Starites .

  Uniknya, anda dapat membantu Maxwell dengan memanggil objek ke dalam permainan melalui input teks. Contohnya, dengan menulis tangga , Maxwell akan mendapat tangga untuk mencapai tempat yang tinggi.

  Permainan ini benar-benar menjunjung tinggi kreativiti pemain, tetapi malangnya anda juga memerlukan kosa kata bahasa Inggeris yang kuat.

  6. Legenda Zelda: Jejak Semangat

  Series The Legend of Zelda telah mendapat reputasi sebagai salah satu siri permainan video terbaik dan Spirit Tracks berjaya mengekalkan reputasi ini.

  Dalam permainan ini, anda bertindak sebagai Pautan yang mesti melindungi New Hyrule dan Puteri Zelda dari ancaman Malladus .

  Masih mengusung gaya animasi comel pendahulunya, Wind Waker dan Phantom Hourglass , Spirit Tracks memang disasarkan untuk pasaran kanak-kanak.

  Tetapi permainan ini masih mempunyai kualiti permainan dan teka-teki khas Zelda dan di sini juga anda dapat mengendalikan kereta api sebagai mod pengangkutan, geng!

  7. Mario & Luigi: Kisah Dalam Bowser

  Siri Mario terkenal sebagai permainan platformer tetapi spin-off Mario & Luigi membawa genre RPG yang kualitinya tidak kalah dengan siri utama.

  Dalam Bowser's Inside Story , anda memainkan Mario dan Luigi yang, berkat manipulasi Fawful , berubah menjadi kecil dan diserap ke badan Bowser .

  Pada masa yang sama, anda juga harus mengawal Bowser dalam usahanya untuk merebut kembali istananya yang ditawan oleh Fawful.

  Selain membawa permainan unik yang berjaya menggunakan ciri-ciri unik Nintendo DS, permainan ini juga penuh dengan dialog dan momen yang sangat menggetarkan perut.

  8. Pokemon Hitam & Putih

  Apabila bercakap mengenai konsol genggam Nintendo, mustahil untuk menyebut siri Pokemon , geng, dan di sini pilihan Jaka jatuh pada pasangan Pokemon Black & White .

  Permainan ini adalah permainan Pokemon ketiga di Nintendo DS di mana anda bertindak sebagai Jurulatih Pokemon di kawasan Unova yang diilhamkan oleh kota New York .

  Ketika pertama kali dilancarkan, Black & White membawakan banyak ciri baru seperti perubahan musim dan pertempuran 3v3 dengan grafik yang jauh lebih indah.

  Lebih-lebih lagi, pada separuh pertama permainan ini, anda hanya dapat menggunakan 156 spesies Pokemon baru , geng, yang menjadikan permainan ini kelihatan sangat segar.

  9. Bros Super Mario Baru

  Untuk menarik hati lelaki dan wanita untuk membeli Nintendo DS, Nintendo memanfaatkan nostalgia dengan melepaskan New Super Mario Bros. (NSMB) .

  Tidak seperti siri Super Mario World yang telah berpindah ke grafik tiga dimensi, NSMB masih membawa genre platformer bergulir sampingan seperti Super Mario Bros. dari tahun 80-an.

  Sebagai tambahan kepada Cendawan dan Spark yang telah menjadi keistimewaan Mario, NSMB juga dilengkapi dengan fitur Super Mushroom baru yang akan menjadikan Mario tumbuh dengan ukuran skrin, geng!

  SMB akhirnya menjadi permainan Nintendo DS terlaris dengan 30 juta salinan dan menerima sekuel untuk Nintendo 3DS , Nintendo Wii U dan Nintendo Switch .

  10. Mario Kart DS

  Salah satu permainan grafik nds terbaik yang selalu menjadi andalan konsol Nintendo adalah Mario Kart dan untuk Nintendo DS, mereka mengeluarkan Mario Kart DS .

  Tidak seperti pendahulunya, Mario Kart DS mempunyai beberapa ciri baru tetapi yang paling menggembirakan adalah ciri berbilang pemain dalam talian menggunakan Nintendo Wi-Fi Connection .

  Selain itu, Mario Kart DS juga mempunyai mod baru yang disebut Mission Mode di mana pemain diberi misi selain hanya memenangi perlumbaan.

  Walaupun sudah lama, permainan ini masih lebih menyeronokkan daripada Mario Kart Tour untuk Android & iOS yang mempunyai kawalan yang tidak jelas.

  Itu, geng, menyenaraikan 7 permainan Nintendo DS terbaik menurut Jaka. Sebenarnya terdapat begitu banyak permainan lain seperti Pokemon Black & White yang ingin dimasuki Jaka di sini.

  Tetapi kerana ruang dan waktu yang terhad, Jaka memutuskan untuk memilih permainan unik yang menggunakan ciri DS unik yang tidak anda dapati di tempat lain.

  Sudah tentu anda boleh bermain permainan di atas menggunakan emulator Nintendo DS, tetapi mungkin agak sukar kerana menggunakan ciri unik dari telefon bimbit Nintendo DS.

  Adakah anda pernah bermain permainan di atas? Atau mungkin anda mempunyai cadangan permainan Nintendo DS yang lain? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan