Jangan keliru! Perbezaan Tethering dan Hotspot Ini Yang Perlu Anda Ketahui

Istilah tethering dan hotspot sering dianggap sama kerana saling berkaitan. Sebenarnya, kedua-dua perkara ini mempunyai makna yang berbeza. Penjelasan berikut.

Sebagai manusia yang hidup dalam generasi sekarang, sambungan internet tentunya merupakan keperluan yang sama pentingnya dengan keperluan utama lain seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal. Hanya sehari tanpa bersambung ke internet, kita pasti akan kehilangan banyak maklumat dan tidak dapat bersosial dengan saudara-mara kita di dunia maya.

Walaupun diklasifikasikan sebagai aktif menggunakan internet, kebanyakan orang, terutama golongan muda, lebih suka menggunakan internet secara percuma . Hampir setiap peluang ada, pengguna internet jenis ini mencari sambungan melalui hotspot di tempat awam atau meminta penambatan kepada orang lain.

Bercakap mengenai penambatan dan titik panas? Adakah anda tahu perbezaan antara dua perkara itu? Atau tepat selama ini anda menganggap dua perkara itu sama? Bagi anda yang masih keliru atau selama ini, Sotoy aka berpengetahuan, Jaka akan memberitahu anda perbezaan antara penambatan dan hotspot yang perlu anda ketahui.

BACA JUGA
  • Cara Mendapatkan Hotspot WiFi Percuma
  • Cara Menggunakan Kunci Master WiFi Terkini, Dapatkan Internet Percuma!
  • Jangan Lakukan 5 Perkara Berbahaya Ini Semasa Menggunakan WiFi Percuma

Perbezaan Tethering dan Hotspot yang Perlu Anda Ketahui

Ramai orang menganggap kedua-dua istilah ini sama atau mempunyai makna yang sama. Sesungguhnya, penambatan dan titik panas adalah dua perkara yang saling berkaitan. Tetapi jika diteliti, kedua istilah ini mempunyai makna yang berbeza. Anda tidak mahu dianggap lelaki yang baik kerana anda tidak dapat membezakan dua perkara ini? Untuk itu, Jaka akan membincangkan perbezaan antara tethering dan hotspot . Jumpa!

Penambatan

Tentunya kita sering mendengar anak-anak hari ini yang suka bertanya mengenai hobi yang ada di sekitar mereka. Atau adakah anda juga salah seorang yang mempunyai hobi yang sama? Penambatan itu sendiri bermaksud mengakses internet pada peranti (telefon pintar, komputer, dll.) Melalui peranti lain. Dengan kata lain, peranti meminjam sambungan internet peranti lain.

Penambatan itu sendiri dapat dilakukan dalam beberapa cara mulai dari menyambung ke WiFi, melalui Bluetooth, atau menyambungkannya secara fizikal dengan kabel USB. Istilah penambatan biasanya digunakan untuk menutup kawasan yang sempit atau tidak terlalu luas dan tidak sebilangan besar peranti.

Tempat panas

Istilah hotspot pasti sering didengar dan popular di kalangan masyarakat. Di banyak tempat atau kemudahan awam, ada juga banyak yang menyediakan kawasan panas untuk pengunjung gunakan. Hotspot itu sendiri bermaksud penyedia akses internet yang disambungkan secara wayarles ke peranti seperti telefon pintar, komputer, komputer riba dan sebagainya.

Perbezaan yang paling mendasar dari penambatan adalah bahawa titik panas mempunyai luas yang luas hingga radius 30 meter. Selain itu, hotspot dapat menampung lebih banyak peranti tanpa rasa takut sambungannya tidak stabil. Pelbagai peranti yang dapat digunakan sebagai hotspot termasuk router, telefon pintar dan komputer.

Itulah sekilas perbezaan antara penambatan dan titik panas yang perlu anda ketahui. Walaupun yang paling penting ialah kedua-duanya merujuk kepada sambungan internet percuma, anda lebih kurang mengetahui perbezaan antara keduanya. Anda sekarang tidak akan kelihatan menarik dan layak dipanggil anak-anak zaman sekarang.

Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan