9 Perkhidmatan Streaming Muzik yang Boleh Anda Akses Secara Percuma yang Anda Ketahui!

Walaupun kebanyakan berbayar, tetapi ada juga yang anda tahu perkhidmatan muzik streaming yang boleh anda akses secara percuma, tanpa harus membayar sama sekali.

Mendengarkan muzik adalah salah satu cara untuk menghilangkan kebosanan dan dapat memenangkan fikiran. Tidak hairanlah industri muzik terus berjalan dan menjadi salah satu industri terbesar di dunia.

Perkembangan teknologi hari ini, cara mendengar muzik juga telah berubah. Bermula dari hanya catatan fonograf, sekarang anda dapat mencari dan mendengar muzik kegemaran anda di telefon pintar melalui beberapa aplikasi perkhidmatan streaming muzik.

BACA JUGA
  • Cara Streaming Muzik Percuma Tanpa Kuota pada Android dan iOS
  • 5 Sebab Orang Lebih Menyukai Muzik dalam talian. Awak juga?

Perkhidmatan Streaming Muzik Ini Yang Anda Boleh Akses Secara Percuma

Walaupun kebanyakan berbayar, tetapi ada juga yang anda tahu perkhidmatan muzik streaming yang boleh anda akses secara percuma, tanpa harus membayar sama sekali. Kali ini JalanTikus ingin berkongsi beberapa perkhidmatan muzik streaming yang boleh anda akses secara percuma.

1. Spotify

Sumber foto: Sumber: Softonik

Perkhidmatan muzik ini memang menjadi gergasi pesaingnya dengan jumlah lebih dari 140 juta. Ini semua kerana Spotify mempunyai kualiti muzik yang baik, sejumlah lagu, dan yang paling penting, dapat digunakan secara percuma. Walaupun dapat diakses secara gratis, pengguna akan kehilangan beberapa fitur premium, seperti Mode Offline, 'Next' tanpa had, dan memainkan lagu-lagu kegemaran anda.

Spotify MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio

2. Joox

Joox adalah perkhidmatan muzik streaming Cina yang paling popular di Indonesia kerana mempunyai beberapa trik untuk mendapatkan akses premium secara percuma. Yang harus anda lakukan ialah berkongsi muzik yang dimainkan ke media sosial anda dan akaun Joox anda akan mendapat akses premium selama satu hari. Tetapi, anda juga masih dapat mengakses perkhidmatan streaming muzik ini tanpa mempunyai akses premium. Sudah tentu, dengan beberapa ciri yang tidak dapat diakses, seperti Mod Offline dan lagu VIP.

Tencent Mobility Limited MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio

3. Deezer

Sumber gambar: Sumber: Forbes

Walaupun diluncurkan di Indonesia dari tahun 2012, sayangnya perkhidmatan muzik Deezer kurang bergema oleh peminat muzik. Perkhidmatan muzik Perancis ini sendiri dapat diakses secara percuma dengan sedikit pengurangan pada ciri-cirinya. Sekiranya anda mengakses Deezer secara percuma, anda hanya dapat menikmati muzik selama 2 jam setiap hari.

4. SoundCloud

Sumber gambar: Sumber: USA Today

Perkhidmatan ini sememangnya tidak sepenuhnya mengandungi muzik, tetapi jika anda mencari lagu yang ingin anda dengarkan, mungkin anda boleh mencarinya di SoundCloud . Di sini anda dapat berkongsi segala sesuatu dalam bentuk fail suara, dan pengguna lain juga dapat mengakses fail yang telah anda muat naik.

MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio SoundCloud

5. Ohdio

Mungkin ramai di antara anda tidak pernah mendengar tentang perkhidmatan muzik streaming yang satu ini. Ohdio sendiri sebenarnya adalah laman radio dalam talian yang hanya memainkan lagu-lagu Indonesia. Apa yang unik dari perkhidmatan ini adalah percuma, tetapi pengguna tidak dapat memilih lagu yang ingin dimainkan. Jadi, anda hanya akan mendengar lagu yang dimainkan oleh Ohdio.

6. TuneIn

Sumber foto: Sumber: Nasihat Aplikasi

Perkhidmatan ini juga mungkin kurang dikenali oleh banyak orang di Indonesia dan dunia, tetapi TuneIn sendiri mempunyai banyak ciri menarik. Perkhidmatan streaming dari Amerika Syarikat sendiri lebih mirip dengan stesen radio berbanding perkhidmatan muzik streaming lain. Anda akan disajikan dengan 100,000 stesen radio dari seluruh dunia, termasuk Indonesia, yang isinya bukan hanya muzik, tetapi ada perbincangan, komedi, dan juga sukan. Anda boleh menikmati TuneIn secara percuma dengan beberapa iklan.

7. Langit Muzik

LangitMusik buatan Telkomsel dan PT. MelOn Indonesia adalah perkhidmatan yang telah dimuat turun 1 juta kali di Google Play dengan koleksi lagu lebih dari 6 juta keping. Perkhidmatan ini hanya dapat diakses oleh pengguna Telkomsel dengan dua pilihan pakej, iaitu Basic yang dapat diakses tanpa perlu berlangganan, dan Premium dengan biaya langganan 11 ribu / bulan yang memberikan Anda akses penuh ke semua muzik dan memainkan lagu di luar talian.

MUAT TURUN Aplikasi Melon Video & Audio

8. Guvera

Sumber gambar: Sumber: Music Ally

Sebenarnya Guvera , perkhidmatan muzik Australia ini telah menukar namanya menjadi DragonFli . Perkhidmatan yang sebelumnya hanya menyediakan aliran muzik telah diubah menjadi perkhidmatan hiburan untuk mencari maklumat mengenai jenama, mulai dari video, fesyen, penawaran produk, hingga daftar main yang telah dikuratori oleh jenama tertentu.

9. Muzik Apple

Sumber gambar: Sumber: Tekrevue

Oleh kerana pasaran perkhidmatan streaming muzik sibuk, Apple juga memasuki industri ini dengan melahirkan perkhidmatan Apple Music . Sebenarnya, perkhidmatan muzik ini tidak percuma, tetapi Apple memberikan 3 bulan percuma untuk pelanggan baru dan akan dilanjutkan secara automatik dengan harga Rp.49,000 yang ditolak dari kad kredit yang anda daftarkan.

Aplikasi Video & Audio Apple Inc. DOWNLOAD

Artikel Berkaitan