13 cara menjimatkan bateri iPhone yang paling berkesan, boleh tahan sepanjang hari!

Bateri iPhone habis dengan cepat? Tenang, geng Cuba lakukan cara untuk menjimatkan bateri iPhone di bawah agar bateri tidak boros dan boleh bertahan sehari.

Apple sentiasa meningkatkan jangka hayat bateri pada iPhone . Malah iPhone terbaru, 11 Pro Max didakwa mempunyai jangka hayat bateri terpanjang.

Tetapi ia adalah kisah yang berbeza jika anda menggunakan iPhone jenis lama atau versi di bawah produk terbaru. Anda mesti sering merasakan bahawa baterinya cukup boros, bukan?

Oleh itu, dalam artikel ini Jaka akan menunjukkan beberapa cara untuk menjimatkan bateri iPhone, baik untuk iPhone 7, iPhone 6, iPhone 5, dan iPad.

 • Buang Aplikasi Bateri Boros
 • Keluarkan Aplikasi Facebook
 • Bagaimana Menjimatkan Lebih Banyak Bateri iPhone ...
 • Cara Jimat Bateri iPhone agar Lebih Tahan Lama

  1. Jangan Tutup Permohonan

  Mari mulakan dengan menghilangkan mitos penjimatan bateri. Pengguna iPhone cenderung menghentikan aplikasi apabila tidak digunakan.

  Memang logik bahawa aplikasi tidak menyedut bateri dari latar belakang. Anda boleh melakukannya dengan mengklik dua kali butang Laman Utama dan menggesek ke atas aplikasi yang ingin ditutup.

  Sebenarnya, kaedah ini tidak sesuai. Menutup aplikasi akan menjadikan RAM berfungsi dari awal lagi ketika aplikasi dibuka. Ini cukup untuk menguras bateri jika ia berterusan.

  Malah, Apple juga tidak mengesyorkan ini dan telah mengesahkan bahawa menutup aplikasi tidak akan meningkatkan kuasa bateri.

  2. Keluarkan Aplikasi Bateri Membazir

  Anda dapat melihat senarai aplikasi yang paling boros dalam menu Penggunaan Bateri . Caranya, buka Tetapan> Umum> Bateri dan sapu ke bawah.

  Di sini, anda akan melihat aplikasi mana yang menghabiskan bateri paling banyak dalam 24 jam terakhir atau 7 hari terakhir, geng.

  Sekiranya anda menemui aplikasi yang tidak terlalu penting atau jarang digunakan, anda boleh memadam aplikasi dan mencari aplikasi dengan fungsi serupa yang lebih cekap bateri.

  3. Padamkan Aplikasi Facebook

  Seperti yang dikatakan Jaka sebelumnya, jangka hayat bateri diperburuk oleh aplikasi bateri yang boros, salah satunya adalah Facebook .

  Bukan rahsia lagi bahawa aplikasi ini terkenal dengan bateri yang boros. Facebook juga menyedari bahawa aplikasinya di iOS menggunakan banyak sumber di latar belakang.

  Menurut The Guardian, membuang aplikasi Facebook dapat menjimatkan bateri iPhone hingga 15 peratus. Anda juga masih boleh mengakses Facebook melalui aplikasi penyemak imbas.

  Bagaimana Menjimatkan Lebih Banyak Bateri iPhone ...

  4. Matikan AirDrop

  AirDrop adalah ciri iPhone yang memerlukan sambungan Bluetooth yang membolehkan anda memindahkan fail seperti foto ke peranti iPhone.

  Malangnya, ciri ini diklasifikasikan sebagai bateri boros, geng. Untuk itu, pastikan anda mematikan AirDrop iPhone dan hanya menghidupkannya apabila diperlukan.

  Dengan cara ini, anda dapat menjimatkan lebih banyak penggunaan bateri kerana ciri AirDrop telah dimatikan sehingga berhenti menggunakan tenaga.

  5. Matikan Angkat untuk Bangun

  Raise to Wake adalah ciri yang membolehkan iPhone dihidupkan secara automatik semasa diangkat. Jadi, anda tidak perlu menekan butang apa pun untuk menghidupkan iPhone.

  Walaupun lebih mudah ketika anda ingin melihat jam atau pemberitahuan di iPhone, sayangnya fitur ini sebenarnya lebih kerap membangunkan iPhone dan menjadikan penggunaan bateri meningkat.

  Oleh itu, menyahaktifkan ciri ini akan membantu anda menjimatkan bateri. Untuk mematikannya, buka Tetapan > Paparan & Kecerahan . Tatal ke bawah, kemudian luncurkan butang Naikkan ke Bangun ke kanan.

  6. Matikan aplikasi latar

  Menjimatkan bateri iPhone juga dapat dilakukan dengan mematikan aplikasi yang kurang penting yang berjalan di latar belakang, aka Background App Refresh .

  Semakin banyak aplikasi mempunyai akses ke fitur Background App Refresh , yang bermaksud semakin tinggi aplikasi yang memakan bateri iPhone.

  Untuk melumpuhkannya, pergi ke Tetapan > Umum > Segarkan Aplikasi Latar Belakang . Kemudian, pilih aplikasi yang anda rasa kurang penting.

  Tidak semua aplikasi memerlukan ciri ini, seperti permainan. Tetapi, untuk aplikasi pemesejan, anda mesti menghidupkan ciri ini, geng.

  7. Matikan Pemberitahuan pada Kunci Skrin

  Aplikasi yang dijalankan secara lalai akan memaparkan pemberitahuan pada layar kunci yang menjadikan iPhone anda menyala sehingga anda dapat melihatnya dengan mudah.

  Baguslah Tetapi sekali lagi, tidak semua aplikasi perlu menggunakan ciri ini. Lebih-lebih lagi, kerana anda harus mengorbankan jangka hayat bateri.

  Semakin sedikit aplikasi yang dibenarkan, ia akan mengurangkan masa skrin aktif sehingga jangka hayat bateri lebih baik.

  Nasib baik, anda dapat menyesuaikan pemberitahuan yang anda mahu muncul di skrin kunci. Caranya, buka Tetapan > Pemberitahuan >, kemudian pilih aplikasi dan matikan pilihan Tunjukkan pada Kunci Skrin .

  8. Memendekkan Auto-Lock

  Auto-Lock atau masa menunggu sebelum siap sedia telefon pintar berpotensi menjadi cara untuk menjadikan bateri iPhone tahan lebih lama.

  Sekiranya anda ingin menjimatkan bateri, Jaka sarankan memilih masa terpendek, iaitu 30 saat . Oleh itu, apabila iPhone tidak, ia akan terkunci sendiri.

  Tetapi, untuk penggunaan sehari-hari biasa, lebih senang digunakan 2 minit. Anda hanya menyesuaikannya dengan keperluan anda. Cara menetapkannya pergi ke Tetapan > Umum > Kunci Auto .

  9. Aktifkan Mod Daya Rendah

  Mod Daya Rendah akan menyahaktifkan aplikasi yang berjalan di latar belakang, mengurangkan kecerahan skrin, dan mengurangkan kesan tertentu.

  Di samping itu, ciri ini juga dapat menekan kerja pemproses sehingga menghabiskan lebih sedikit kuasa bateri, geng.

  Ciri ini harus diaktifkan ketika anda perlu menjimatkan bateri. Tetapi, jika digunakan setiap hari, anda tidak perlu mengaktifkannya kerana ia akan mengganggu prestasi iPhone.

  Untuk mengaktifkan fitur Mod Daya Rendah pada iPhone, Anda dapat pergi ke Tetapan > Bateri dan aktifkan Mod Daya Rendah .

  10. Hadkan Perkhidmatan Lokasi

  Sejak iOS 13 dilancarkan, ciri Perkhidmatan Lokasi telah menambahkan fungsi. Sekarang, anda boleh menetapkan ketika iPhone berkongsi data lokasi untuk setiap aplikasi yang anda gunakan.

  Menjimatkan bateri iPhone tidak bermaksud anda harus mematikan fitur penting ini, tetapi anda harus menguruskan aplikasi yang boleh menggunakan ciri perkhidmatan lokasi ini.

  Fungsi ini menjadikan iDevice anda lebih pintar. Tetapi jika anda mempunyai banyak aplikasi yang anda izinkan, maka ia berpotensi menghisap bateri dengan cepat.

  Anda dapat menguruskan fitur ini dengan pergi ke Tetapan > Privasi > Perkhidmatan Lokasi . Tatal ke bawah untuk melihat aplikasi mana yang dibenarkan mengakses lokasi.

  11. Lumpuhkan Muat turun dan Kemas kini Aplikasi Automatik

  Aplikasi iPhone terbaik selalu memberikan kemas kini berkala dan membawa pelbagai ciri terkini yang lebih canggih.

  Anda boleh memilih untuk memuat turun atau mengemas kini aplikasi atau tidak. Tetapi, beberapa aplikasi boleh melakukan kemas kini automatik.

  Apabila bateri iPhone dalam keadaan rendah, mengemas kini aplikasi pasti akan habis baterinya dan cepat habis.

  Untuk itu, anda boleh mematikan muat turun dan kemas kini automatik untuk mengelakkan iPhone daripada mengemas kini apabila bateri lemah.

  12. Manfaatkan Ciri Mode Gelap

  Fungsi ini menjadikan tema iPhone menjadi hitam dan kelihatan lebih sejuk. Bukan hanya tema, malah menu slaid, antara muka pengguna, dan beberapa aplikasi juga berubah warna.

  Tetapi, kehadiran Dark Mode pada iOS 13 bukan sekadar soal penampilan. Sebenarnya, Dark Mode terbukti dapat menjimatkan bateri, terutama pada iPhone yang menggunakan skrin OLED.

  Semasa mengaktifkan Dark Mode pada iPhone, penggunaan bateri menjadi lebih menjimatkan. Ini kerana skrin tidak perlu menerangi bahagian yang gelap.

  Warna latar hitam juga akan mengurangkan kerja iPhone sehingga anda dapat menggunakannya lebih lama, geng.

  13. Memaksimumkan Kesihatan Bateri

  Untuk memeriksa kesihatan bateri, pergi ke Tetapan > Baterai > Kesihatan Bateri . Pada menu terdapat keterangan Kapasiti Maksimum .

  Kapasiti bateri maksimum melebihi 80 peratus boleh dikatakan sihat. Anda juga dapat menggunakan pilihan Pengisian Bateri yang Dioptimumkan untuk memaksimumkan pengisian bateri.

  Di samping itu, anda juga dapat mengkalibrasi bateri, proses normalisasi bateri sehingga kapasiti bateri dibaca dengan betul dan tepat oleh sistem.

  Cara menentukurkan bateri iPhone dilakukan dengan mengeringkan bateri hingga mati sepenuhnya, kemudian mengecasnya sepenuhnya dalam keadaan mati. Anda hanya melakukannya sebulan sekali.

  Itulah cara menjimatkan bateri iPhone yang boleh anda cuba untuk pelbagai versi iOS. Dengan cara ini, tentu saja, kuasa bateri dapat bertahan lebih lama.

  Selain itu, menjimatkan bateri iPhone juga dapat menjaga kesihatan bateri secara serentak untuk menjadikannya lebih tahan lama dan tahan lama, geng.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan