5 Fungsi Lanjutan Aplikasi Android Terminal Emulator, Bolehkah Anda Root?

Terdapat 5 fungsi lanjutan yang ditawarkan oleh aplikasi Terminal Emulator. Ada apa-apa? Ayuh, dengar penjelasannya.

Berkat kehadiran aplikasi Android yang sangat canggih, kini peranan telefon pintar juga mempunyai fungsi yang tidak jauh berbeza dengan komputer atau PC pada umumnya.

Sebenarnya, dengan bantuan aplikasi tertentu, anda boleh menggunakan telefon pintar anda untuk melakukan tugas yang biasanya dilakukan oleh komputer. Hebat bukan?

Inilah yang menjadikan aplikasi Android yang disebut Android Terminal Emulator kelihatan istimewa. Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai aplikasi ini, anda tahu, geng, apakah itu Emulator Terminal Android?

 • Fungsi Terminal Emulator Lanjutan
  • Mempercepat Sambungan Internet
  • Periksa Status Root Telefon Pintar Android
  • Keluarkan Flashdisk dari Telefon Pintar Android
  • Ketahui Status Pertukaran RAM
  • Lakukan Rakaman Skrin di Telefon Pintar
 • Apa itu Terminal Emulator?

  Ringkasnya, Terminal Emulator ini adalah aplikasi Android khusus yang memiliki fungsi yang tidak jauh berbeda dengan Command Prompt (CMD) yang terdapat di Windows atau Linux.

  Walaupun ada sesuatu yang berbeza antara aplikasi Terminal Emulator dan CMD, ada perintah atau kod untuk menjalankan aplikasi ini pada telefon pintar Android.

  Aplikasi ini mungkin terdengar biasa bagi orang awam, tetapi bagi anda yang sudah biasa dengan Android dan Linux, anda mesti sudah mengetahui tentang aplikasi Terminal Emulator ini.

  Alat Pembangun Aplikasi Jack Palevich MUAT TURUN

  Fungsi Terminal Emulator Lanjutan

  Aplikasi yang satu ini ternyata mempunyai beberapa fungsi yang sangat keren dan pelbagai yang anda tahu, geng. Ingin tahu apa yang boleh dilakukan oleh aplikasi Terminal Emulator ini? Ayo, dengar penjelasan berikut.

  Alat Pembangun Aplikasi Jack Palevich MUAT TURUN

  1. Mempercepat Sambungan Internet

  Terdapat banyak aplikasi Android yang menyatakan bahawa aplikasinya dapat membuat sambungan internet di telefon pintar anda lebih cepat. Nampaknya, aplikasi Terminal Emulator ini juga dapat melakukan perkara yang sama.

  Selain mempercepat sambungan internet, aplikasi ini juga diklaim mampu menjadikan sambungan internet lebih stabil.

  Untuk memproses perintah ini, anda boleh menaip ping code 8.8.8.8 kemudian Enter . Selepas itu, biarkan proses berjalan.

  2. Periksa Status Root Telefon Pintar Android

  Beberapa pengguna Android lebih suka telefon pintar mereka sudah di-root. Kerana dengan cara itu, pengguna akan lebih bebas mengubah penampilan dan tetapan di telefon pintar mereka.

  jika anda pengguna baru telefon pintar Android dan ingin tahu mengenai status root pada telefon pintar anda, aplikasi ini dapat membantu anda memberikan maklumat, anda tahu!

  Aplikasi Terminal Emulator dapat memeriksa sama ada telefon pintar anda masih dalam lalai kilang asal atau telah disesuaikan.

  Untuk menjalankan perintah ini, anda membuka aplikasi Terminal Emulator, kemudian ketik su kemudian Enter . Sekiranya telefon pintar anda di-root, pemberitahuan Permintaan Superuser akan muncul .

  3. Keluarkan Flashdisk dari Telefon Pintar Android

  Sebilangan besar telefon pintar hari ini sudah mempunyai ciri yang membolehkan pengguna menyambungkan denyar ke telefon pintar Android mereka, atau lebih dikenali sebagai USB OTG.

  Aplikasi Terminal Emulator juga dapat menjalankan kod perintah untuk melepaskan flashdisk anda dari telefon pintar, atau kita sudah biasa dengan istilah 'Eject' di komputer.

  4. Ketahui Status Pertukaran RAM

  Swap RAM adalah tindakan di mana pengguna telefon pintar menginginkan Kad SD yang digunakan sebagai RAM. Ini biasanya berdasarkan pada beberapa aplikasi yang akan berjalan kembali secara automatik ketika ditutup, sehingga RAM cepat habis.

  Salah satu fungsi aplikasi Terminal Emulator adalah dapat mengesan sama ada proses pertukaran RAM pada telefon pintar anda berjaya atau tidak.

  5. Lakukan Rakaman Skrin pada Telefon Pintar

  Fungsi lain yang tidak kurang berguna adalah fungsi untuk merakam aktiviti skrin pada telefon pintar Android. Anda dapat menggunakan aplikasi ini untuk merakam layar pada telefon pintar anda tanpa perlu memasang aplikasi perekam layar khas.

  Nah, ada beberapa fungsi penting yang ditawarkan oleh aplikasi Android Terminal Emulator, geng. Terdapat banyak kod Terminal Emulator menarik lain yang tentunya juga berguna.

  Adakah anda berminat untuk mencubanya? Tetapi anda harus berhati-hati agar telefon pintar anda selamat.

  Artikel Berkaitan