10 Filem Korea Romantik Terbaik untuk Tonton, Buat Single Tunggal!

Mencari filem Korea romantis yang sedih atau bahkan komedi? Di sini, Jaka mempunyai beberapa cadangan filem Korea romantis terbaik yang patut anda tonton.

Helo! Mencari filem Korea romantis yang dimainkan oleh artis Korea kegemaran anda? Tetapi tidak tahu filem apa yang mempunyai cerita bagus?

Bukan hanya drama romantis Korea, filem Korea romantis juga sangat digemari oleh ramai orang kerana jangka masa yang lebih pendek sehingga dapat ditonton dalam satu masa.

Untuk kisah perniagaan, anda tidak perlu risau! Kerana filem Korea juga menawarkan jalan cerita yang tidak kurang hebatnya dengan drama Korea di luar sana yang anda tahu.

Nah, bagi anda yang masih keliru dengan filem romantis Korea yang anda mahukan, kali ini Jaka akan memberi anda cadangan mengenai filem - filem romantik Korea terbaik yang patut ditonton.

 • Tune in for Love (2019)
 • A Moment to Remember (2004) - (filem sedih romantik terbaik Korea)
 • Bersamamu (2018)
 • Keindahan Di Dalam (2015)
 • Gadis Sassy Saya (2001)
 • Lebih Daripada Biru (2009)
 • Senibina 101 (2012)
 • Sentiasa (2011)
 • Spring, Lagi (2019)
 • Senarai Filem Korea Romantik Terbaik

  Menawarkan kisah percintaan yang dapat membuat penonton baper dan penampilan bintang Korea Selatan yang popular, oleh itu tidak hairanlah bahawa filem Korea sangat popular di kalangan ramai orang.

  Sekiranya anda salah seorang daripada mereka dan berhasrat untuk memuat turun filem Korea romantis Indo sub Indo, pertimbangkan terlebih dahulu senarai filem romantik Korea terbaik di bawah.

  1. A Werewolf Boy (2012) - (Filem Korea romantik terbaik)

  Sumber foto: Dylan Froscot (Dianugerahkan pada 7.3 pada IMDb, A Werewolf Boy adalah salah satu filem Korea terbaik yang sayangnya saya ketinggalan).

  Menawarkan kisah cinta yang tidak biasa, A Werewolf Boy adalah salah satu filem Korea romantik terbaik, yang sangat disayangkan, geng.

  Filem ini mengisahkan seorang manusia serigala bernama Chul Soo (Song Joong Ki) yang tinggal di sebuah rumah di luar bandar Korea.

  Suatu hari, Chul Soo bertemu dengan Soon Yi (Park Bo Young) sehingga benih cinta antara keduanya muncul.

  Malangnya, hubungan mereka cuba dirosakkan oleh Ji Tae (Yoo Yeon Seok) , seorang pemuda yang merupakan anak hartawan yang juga menyukai Soon Yi.

  TajukBudak Serigala
  Menayangkan 30 November 2012
  Jangka masa 2 jam 2 minit
  Pengarah Sung-hee Jo
  Pelakon Song Joong Ki, Park Bo Young, Lee Yeong Ran
  Genre Fantasi, Romantik
  Penarafan 7.3 / 10 (IMDb)

  2. Tune in for Love (2019)

  Perlukan cadangan untuk filem Korea romantis pada tahun 2019 yang akan membuat anda lebih teruk? Maka anda harus cuba menonton filem ini berjudul Tune in for Love , geng!

  Filem genre drama romantis ini mengisahkan kisah Mi Soo (Kim Go Eun) dan Hyun Woo (Jung Haein) yang jatuh cinta ketika mereka bertukar cerita di sebuah program radio semasa krisis dunia 1997.

  Namun, sayangnya hubungan mereka tidak lancar seperti yang diharapkan kerana pelbagai masalah yang timbul. Adakah kisah cinta di antara mereka akan berhenti?

  TajukTune untuk Cinta
  Menayangkan 28 Ogos 2019
  Jangka masa 2 jam 2 minit
  Pengarah Ji-woo Jung
  Pelakon Go-eun Kim, Hae-in Jung, Taman Hae-Joon
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 7.1 / 10 (IMDb)

  3. A Moment to Remember (2004) - (Filem sedih romantis Korea adalah yang terbaik)

  Sumber gambar: An Ringfield (Moment to Remember boleh menjadi pilihan bagi anda yang ingin menonton filem romantik Korea yang menyedihkan).

  Menjadi salah satu filem Korea paling popular yang memperoleh pendapatan box office $ 20.9 juta, A Moment to Remember adalah filem Korea romantik terbaik yang mesti anda tonton.

  Filem ini, yang diadaptasi dari drama televisyen Jepun bernama Pure Soul, menceritakan kisah hubungan antara Su Jin (Son Ye Jin) dan Cheol Su (Jung Woo), yang berakhir dengan tragis dan sedih.

  Bagaimana tidak, kehidupan mereka berdua yang pada awalnya sangat bahagia kemudian berubah ketika Su Jin didiagnosis menghidap penyakit Alzheimer yang memungkinkan kehilangan ingatan yang indah dengan suami tercinta.

  Tidak hanya dibungkus dengan kisah romantis yang membuat baper, filem Korea romantis yang menyedihkan ini juga membuat anda meneteskan air mata yang anda kenali. Sangat sesuai untuk ditonton sementara menunggu tajuk filem romantik Korea terbaru, geng

  TajukMomen untuk Diingati
  Menayangkan 5 November 2004
  Jangka masa 1 jam 57 minit
  Pengarah John H. Lee
  Pelakon Woo-sung Jung, Ye-jin Son, Jong-hak Baek
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 8.2 / 10 (IMDb)

  4. Bersamamu (2018)

  Pembuatan semula filem Jepun 2004 dengan tajuk yang serupa, Be With You mungkin menjadi pilihan bagi anda yang ingin menonton filem romantis Korea, geng 2018.

  Filem arahan Pengarah Lee Jang Hoon mengisahkan seorang anak bernama Ji Ho (Park Seo Joon) yang suatu hari bertemu dengan ibunya yang telah meninggal dunia tetapi dalam keadaan kehilangan ingatan.

  Filem ini kemudian menampilkan kilas balik ketika ibu bapa Ji Ho, Soo Ah (Son Ye Jin) dan Woo Jin (So Ji Seob) memulakan kisah cinta mereka di sekolah menengah.

  TajukBersama anda
  Menayangkan 6 April 2018
  Jangka masa 2 jam 12 minit
  Pengarah Jang-Hoon Lee
  Pelakon Ji-seob Jadi, Ye-jin Son, Yoo-ram Bae
  Genre Drama, Fantasi, Romantik
  Penarafan 7.6 / 10 (IMDb)

  5. Keindahan Di Dalam (2015)

  Dilancarkan pada tahun 2015, The Beauty Inside adalah filem komedi Korea yang romantis yang mengisahkan seorang lelaki bernama Woo Jin (Park Seo Joon) yang akan bangun dengan badan yang berbeza setiap hari.

  Sehingga suatu hari dia jatuh cinta dengan Yi Soo (Han Hyo Joo) dan berniat mendekatinya ketika Woo Jin bertukar menjadi lelaki tampan (Park Seo Joon).

  Rancangan itu berjaya. Tetapi masalahnya, suatu hari Yi Soo memutuskan untuk mengunjungi Woo Jin di rumahnya dan akhirnya mengetahui rahsia yang cuba disembunyikan oleh kekasihnya.

  Lalu, adakah hubungan antara keduanya akan berlanjutan atau akan putus kerana Yi Soo yang tidak dapat menerima syarat Woo Jin?

  TajukKeindahan Di Dalam
  Menayangkan 11 September 2015
  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Pengarah Jong-Yeol Baek
  Pelakon Hyo-Joo Han, Taman Seo-joon, Juror Ueno
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 7.4 / 10 (IMDb)

  6. Gadis Sassy Saya (2001)

  Sumber foto: Okaime (Menggabungkan unsur romantik dan komedi, My Sassy Girl juga termasuk dalam senarai filem Korea romantik terbaik seterusnya).

  Sebagai salah satu filem Korea komedi romantis terbaik dan paling popular sepanjang masa, My Sassy Girl bukan sahaja dapat membuat penonton baper tetapi juga dihiburkan oleh unsur-unsur komedi yang disajikannya.

  Filem itu sendiri mengisahkan pertemuan Gyeon Woo (Cha Tae Hyun) dengan seorang gadis yang tidak dikenali (Jun Ji Hyun) di sebuah stesen kereta api.

  Tanpa disangka, gadis itu tiba-tiba rebah setelah sebelumnya mengucapkan kata-kata cinta kepada Gyeon Woo.

  Pertemuan kedua-duanya secara tidak sengaja itu berlanjutan hingga akhirnya mereka menjadi kekasih.

  Selain filem, Jun Ji Hyun juga pernah bermain dalam drama berjudul You Who Came From the Stars yang dianggap sebagai drama Korea yang semestinya mempunyai musim 2.

  TajukGadis Sassy saya
  Menayangkan 27 Julai 2001
  Jangka masa 2 jam 3 minit
  Pengarah Kwak Jae-young
  Pelakon Cha Tae-Hyun, Jun Ji-Hyun, Kim In-mun
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 8.0 / 10 (IMDb)

  7. Lebih daripada Biru (2009)

  Diarahkan oleh pengarah Won Tae Yeon, yang dirilis pada tahun 2009, More Than Blue adalah salah satu filem Korea romantis yang menyedihkan yang dapat membuat penonton menangis.

  Filem ini mengisahkan Kay (Kwon Sang Woo) yang mesti menyembunyikan kegembiraannya kepada seorang gadis bernama Cream (Lee Bo Young) kerana barah ganas yang dihidapinya.

  Bukan hanya menyembunyikan kesukaan dan penyakitnya dari Cream, Kay juga memutuskan untuk mencari lelaki yang baik dan sihat yang dapat menemani Cream seumur hidupnya.

  Singkat cerita, Cream telah berkahwin dengan seorang lelaki yang diperkenalkan oleh Kay. Bukan kerana mereka sangat suka, tetapi kerana Cream sebenarnya mengetahui penyakit yang dihidapi oleh Kay dan ingin merealisasikan hasrat tersebut.

  TajukLebih Daripada Biru
  Menayangkan 11 Mac 2009
  Jangka masa 1 jam 45 minit
  Pengarah Tae Yeon Won
  Pelakon Sang-Woo Kwon, Bo-young Lee, Beom-su Lee
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 7.6 / 10 (IMDb)

  8. Senibina 101 (2012)

  Filem romantik Korea terbaik seterusnya adalah Architecture 101 , yang dibintangi oleh salah seorang pelakon Korea terkaya, Bae Suzy.

  Filem ini mengisahkan Seung Min (Eom Tae Woong) dan Seo Yeon (Han Ga In) , dua pelajar yang jatuh cinta setelah bertemu di kelas seni bina dan kemudian bertemu lagi 15 tahun kemudian.

  Lalu, adakah kedua-dua cinta itu akan berkembang kembali? Lebih baik hanya menonton filem, geng!

  TajukSenibina 101
  Menayangkan 22 Mac 2012
  Jangka masa 1 jam 58 minit
  Pengarah Yong Joo
  Pelakon Tae-woong Eom, Ga-in Han, Lee Jehoon
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 7.2 / 10 (IMDb)

  9. Sentiasa (2011)

  Saranan filem Korea romantik terbaik seterusnya adalah Sentiasa atau juga dikenali sebagai Only You .

  Filem ini, yang dibuka pada Festival Filem Antarabangsa Busan 2011, menceritakan kisah Cheol Min (Ji Seob So) , bekas peninju yang kini bekerja sebagai penjaga pintu parkir.

  Suatu hari, Cheol Min bertemu dengan wanita buta bernama Jeong Hwa (Han Hyo Joo) hingga akhirnya benih cinta tumbuh di antara keduanya.

  Namun, tanpa disangka-sangka Cheol Min rupanya mempunyai kaitan itulah sebab Jeong Hwa buta. Dengan rasa bersalah, dia menjadi petinju haram di Thailand untuk membiayai pembedahan mata Jeong Hwa yang ternyata tragis.

  Apa yang berlaku pada Cheol Min? Mampukah dia memenuhi hasratnya agar Jeong Hwa dapat melihatnya lagi?

  TajukSentiasa
  Menayangkan 20 Oktober 2011
  Jangka masa 1 jam 48 minit
  Pengarah Lagu Il-Gon
  Pelakon Ji-seob So, Hyo-Joo Han, Shin-il Kang
  Genre Drama, Romantik, Aksi
  Penarafan 7.8 / 10 (IMDb)

  10. Spring, Lagi (2019)

  Masih belum menemui filem yang anda suka? Sekiranya demikian, mungkin filem Korea 2019 terbaru berjudul Spring, Again, anda boleh pertimbangkan, geng!

  Filem ini mengisahkan tentang Eun Jo (Lee Chung Ah) , seorang ibu yang berusaha mengakhiri hidupnya sendiri tetapi gagal setelah puteri itu meninggal dunia.

  Menariknya, setiap kali En Jo bangun dari tidurnya pada waktu pagi, dia selalu mendapati bahawa dia semalam dan ini berterusan pada keesokan harinya.

  Menyedari bahawa masa hidupnya terbalik, Eun Jo kemudian bertemu dengan seorang lelaki misteri bernama Ho Min (Hong Jong Hyun) yang merupakan pemegang kunci misteri perjalanan waktunya.

  Bagaimana kisah ini berterusan? Apa hubungan yang akan berlaku antara Eun Jo dan Ho Min?

  TajukSpring, Lagi
  Menayangkan 17 April 2019
  Jangka masa 1 jam 44 minit
  Pengarah Joung Yong-ju
  Pelakon Chung-Ah Lee, Jong-Hyun Hong, Taman Kyung-hye
  Genre Drama, Romantik, Sci-Fi
  Penarafan 6.4 / 10 (IMDb)

  Itulah beberapa cadangan filem Korea romantis terbaik yang telah disediakan oleh Jaka terutama untuk anda, geng.

  Terdapat beberapa filem komedi Korea romantis yang tetap menghiburkan walaupun mereka membuat baper, ada juga filem romantis Korea yang menyedihkan yang membuat air mata meneteskan kerana kisahnya. Jadi, anda sudah tahu filem mana yang ingin anda tonton?

  Baca juga artikel mengenai filem Korea atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan