5 Perisian untuk Mengetahui Prestasi Bateri Laptop Anda

bateri menjadi salah satu komponen sokongan yang paling penting. Tanpa bateri yang berkemampuan, anda tidak akan dapat menggunakan komputer riba secara bebas tanpa bekalan kuasa. Baiklah, untuk mengetahui bagaimana keadaan bateri komputer riba anda seperti ap

Sebagai pengguna komputer riba, bateri adalah salah satu komponen sokongan yang paling penting. Tanpa bateri yang berkemampuan, anda tidak akan dapat menggunakan komputer riba secara bebas tanpa bekalan kuasa. Bayangkan misalnya bahawa anda berada di kafe semasa melakukan kerja penting. Bateri tiba-tiba habis dan anda berada jauh dari saluran kuasa.

Itulah sebabnya sebagai salah satu komponen penting, sangat penting untuk mengetahui keadaan bateri komputer riba yang anda gunakan. Tidak jarang orang mengabaikan keadaan bateri komputer riba yang mereka gunakan. Malah, dari masa ke masa, kesihatan bateri komputer riba juga terus merosot mengikut penggunaannya. Nah, untuk mengetahui bagaimana bateri komputer riba anda, terdapat beberapa aplikasi yang dapat digunakan dan dapat memaparkan maklumat yang tepat.

BACA JUGA
  • Lakukan 5 Perkara Ini Jika Anda Mahukan Bateri Telefon Pintar dan Komputer Tahan Lama!
  • Perlukah Saya Cabut Bateri dari Laptop agar Lebih Tahan Lama?
  • Petua Untuk Bateri Laptop Tahan Lama dan Tidak Bocor Pantas

Aplikasi untuk Mengetahui Keadaan Bateri Laptop

1. Penjagaan Bateri

BatteryCare adalah aplikasi yang dapat mengoptimumkan penggunaan baterai laptop. Aplikasi ini dapat memantau siklus pengosongan bateri sehingga dapat memberikan informasi mengenai masa pakai bateri kepada penggunanya. Aplikasi ini mempunyai ciri yang cukup lengkap. Selain memantau siklus pembuangan, BatteryCare juga dapat menampilkan semua informasi secara lengkap. Malah aplikasi ini dapat membaca suhu CPU dan Hard Disk ketika digunakan. Oleh itu, apabila anda melihat bahawa suhu mula naik secara tidak normal, anda boleh mematikan komputer riba yang anda gunakan dengan segera.

2. BatteryInfoView

Sama seperti aplikasi sebelumnya. BatteryInfoView juga merupakan aplikasi gratis sederhana yang dibuat khusus untuk notebook atau komputer riba. BatteryInfoView dapat memaparkan maklumat lengkap mengenai keadaan bateri komputer riba yang digunakan. Maklumat dalam aplikasi ini merangkumi nama bateri, nama pengeluar, nombor siri, jangka hayat hingga status kuasa semasa dan kapasiti bateri. Uniknya, tampilan yang muncul di BatteryInfoView adalah mod log bateri atau catatan penggunaan bateri. Sehingga kita dapat melihat dengan lebih terperinci berapa banyak kuasa yang dikeluarkan oleh bateri komputer riba.

Aplikasi Produktiviti 2Easy Team MUAT TURUN

3. BatteryBar

BatteryBar adalah aplikasi yang lebih ringan daripada yang lain. Memang penampilan BatteryBar tidak kelihatan rumit dan lengkap jika dibandingkan dengan yang lain. BatteryBar kelihatan lebih sederhana dengan memaparkan maklumat bateri melalui bar alat. Biasanya jika anda menggunakan Windows, pada bar alat terdapat penunjuk bateri yang memaparkan maklumat keadaan kuasa. Malangnya indikator tidak lengkap. Nah, BatteryBar ini dibuat untuk menambah maklumat tersebut. Yang mesti anda buat hanyalah menggerakkan kursor dan klik sekali. Maklumat mengenai bateri akan muncul dengan sendirinya.

4. Pencatat Bateri

Battery Logger sangat berguna untuk mengesan dan melihat tingkah laku yang tidak biasa dari bateri komputer riba. Dengan aplikasi ini, kita dapat melihat bagaimana kekuatan penggunaan komputer riba yang kita gunakan. Selain itu aplikasi ini juga dapat menampilkan indikator yang menunjukkan bateri telah habis. Aplikasi ini akan memeriksa setiap aktiviti bateri laptop dan setiap kali ada kesalahan, maka aplikasi ini akan muncul secara otomatis dan membuat pemberitahuan yang berisi log kesalahan.

Produktiviti Aplikasi DU APPS Studio MUAT TURUN

5. BatteryMon

BatteryMon dapat menunjukkan data yang tepat mengenai keadaan bateri komputer riba. Aplikasi ini menyediakan grafik penggunaan bateri dan juga kadar pelepasan komputer riba. BatteryMon memaparkan maklumat keadaan bateri dengan cara yang mudah difahami dan masa nyata serta tepat. Selain itu, kelebihannya ialah aplikasi ini dapat memberikan informasi melalui beberapa cara, yaitu melalui widget hingga melalui email jika data penggunaan telah melebihi batasnya.

Artikel Berkaitan