5 Cara Membaiki Kad SD yang Rosak & Tidak Boleh Dibaca, Dengan Mudah Tanpa Kerumitan!

Kad memori hp yang tidak dapat dibaca? Jangan risau, anda boleh mengatasinya dengan beberapa cara untuk memperbaiki kad SD yang rosak berikut (mudah tanpa ribut-ribut)!

Walaupun telefon pintar terkini hari ini umumnya sudah dilengkapi dengan ruang penyimpanan memori dalaman yang besar, tetapi penggunaan kad SD alias kad SD juga nampaknya tetap menjadi pilihan.

Kerana jika ternyata memori dalaman dianggap tidak mencukupi, anda masih boleh menambah ruang simpanan luaran dengan menggunakan kad SD ini, geng.

Walau bagaimanapun, media penyimpanan ini pasti tidak akan terlepas dari nama masalah kad SD yang rosak , mulai tidak dapat dibaca, data yang rosak, dan banyak lagi.

Nah, untuk mengatasi masa ini Jaka mempunyai 5 cara untuk memperbaiki kad SD yang rosak yang mudah dan sangat ampuh untuk anda cuba!

Koleksi Cara Membaiki Kad SD yang rosak atau tidak dapat dibaca

Sumber gambar: klikforklik.com

Sama seperti SSD komputer riba, kad SD di pasaran hari ini juga pasti dilengkapi dengan pelbagai jenis, kelajuan, dan kapasiti yang dapat disesuaikan dengan keperluan anda.

Bermula dari kapasiti terendah 4GB, sehingga 2 TB yang sudah diklasifikasikan sebagai sangat besar untuk kad SD.

Malangnya, pengguna sering berhadapan dengan masalah kad SD yang rosak seperti kad SD yang tidak tersedia yang menjadikan aktiviti tersebut terganggu, terutama jika semua data, foto dan video disimpan di dalamnya.

Daripada anda keliru untuk mengatasinya, Jaka telah meringkaskan pelbagai cara untuk memperbaiki kad memori yang sama sekali tidak dibaca khas untuk anda.

1. Bersihkan Kad Memori (Cara Memperbaiki Kad SD Yang Rosak Perlu Cuba)

Sumber foto: lovemysurface.net (Salah satu cara yang paling biasa untuk memperbaiki kad SD yang rosak adalah membersihkan penyambungnya).

Sekiranya kad memori tidak dibaca atau dikesan semasa dimasukkan ke dalam telefon pintar, langkah pertama untuk memperbaiki kad SD yang rosak yang boleh anda lakukan adalah membersihkan penyambung yang tersedia.

Dengan cara ini anda juga boleh membaiki kad SD yang rosak tanpa perlu memformatnya, geng. Buat kaedah lengkap untuk melakukan langkah-langkah berikut:

 • Keluarkan kad SD dari alat yang anda miliki, seperti telefon pintar, kamera atau kamera tindakan.
 • Kemudian bersihkan plat tembaga (warna kekuningan) yang berfungsi sebagai penyambung dengan pemadam. Gosok dengan lembut sehingga terasa bersih.
 • Jika ya, masukkan semula ke dalam alat dan pastikan kad SD yang rosak telah dibaca atau tidak.

Sekiranya berjaya, anda juga boleh menggunakan kad SD sekali lagi untuk menyimpan pelbagai fail, termasuk muat turun video YouTube.

2. Cuba Kad SD pada Telefon Pintar Lain

Sumber gambar: wirecutter.com

Cara termudah untuk memperbaiki kad SD yang rosak adalah dengan mencuba kad SD pada telefon pintar lain .

Ini pasti dapat mengesan sama ada kerosakan berlaku pada kad memori anda atau pada slot memori telefon pintar anda, geng.

Anda hanya perlu memasukkan kad SD yang dikeluarkan dan memasukkannya ke telefon pintar Android yang lain. Periksa sama ada kad SD dapat dikesan dan berfungsi dengan baik atau tidak.

Sekiranya anda mendapati bahawa kad memori tidak dapat dibaca pada Samsung, vivo, atau telefon bimbit lain, maka anda boleh terus memperbaiki kad SD yang rosak berikutnya di bawah.

Cara Membaiki Kad SD yang rosak ...

3. Periksa Kesalahan Melalui PC / Komputer riba

Sumber foto: videohive.com (Penyelesaian lain untuk memperbaiki kad memori yang rosak adalah dengan memeriksa ralat melalui PC / komputer riba).

Kemudian anda juga boleh memeriksa kesilapan terlebih dahulu melalui PC atau komputer riba , untuk melihat apakah kad SD anda mempunyai masalah atau tidak.

Silap mata ini juga dapat anda lakukan sekiranya kad SD tidak dapat diformat, geng. Untuk langkah-langkahnya, anda boleh mengikuti seperti berikut.

 • Pertama masukkan kad SD ke dalam telefon pintar dan sambungkan ke PC / komputer riba anda menggunakan kabel data.
 • Sekiranya disambungkan, ubah mod dari mod Pemindahan media (MTP) ke mod Mass storage mode (MSC) .
 • Kemudian anda hanya perlu membuka Explorer (Windows + E) kemudian klik kanan pada pemacu kad SD. Pilih menu Properties> Tools> Error Checking dan tunggu proses selesai.
 • Buat Eject setelah proses selesai dan periksa sama ada kad SD kembali normal atau tidak.

Sekiranya ternyata cara memperbaiki kad SD yang rosak, kad ini berfungsi, Jaka mengesyorkan agar anda segera membuat sandaran data sekiranya sekiranya suatu hari masalah ini berlaku lagi.

Kerana dalam banyak kes, sering terdapat masalah di mana fail tersebut rosak setelah dipindahkan ke kad SD dan ia berlaku secara tiba-tiba, geng.

Sekarang, untuk cara membuat sandaran kad SD yang rosak, anda boleh membaca artikel Jaka berikut: Cara Paling Mudah dan Tercepat untuk Membuat Sandaran Data .

LIHAT ARTIKEL

4. Format melalui Android Mobile

Sumber gambar: androidcentral.com

Sekiranya anda putus asa dan tidak terlalu peduli dengan data yang tersimpan di dalamnya, anda dapat segera memformat kad SD sehingga dapat kembali normal dan dapat digunakan lagi.

Kaedah pertama dan pastinya paling mudah adalah memformat melalui telefon bimbit Android secara langsung tanpa perlu menggunakan aplikasi tambahan.

Lalu, apakah langkah-langkah untuk memperbaiki kad SD yang rosak menggunakan kaedah ini?

 • Pastikan kad SD disambungkan ke telefon pintar Android yang anda gunakan. Kemudian pergi ke Tetapan> Penyimpanan> Storan mudah alih dan pilih pemacu kad SD anda.
 • Pilih menu tetapan Penyimpanan> Format> Padam & format . Tunggu proses selesai dan pilih Selesai.
 • Akhirnya, anda hanya perlu memeriksa kad SD jika sudah diformat dan kembali normal.

Namun, ingat bahawa jika anda melakukan kaedah ini maka semua data termasuk aplikasi yang dipindahkan ke kad SD juga akan dihapus, ya, geng!

Note: Langkah format kartu SD di HP Android bisa berbeda-beda untuk setiap tipe. Namun secara umum langkah yang dilakukan hampir sama seperti di atas.

5. Format melalui PC / Komputer riba

Sumber foto: echoboxaudio.com (Cara paling berkesan untuk menangani kad SD yang rosak adalah memformatnya melalui komputer riba / PC).

Kad SD yang rosak masih ralat walaupun telah diformat pada Android? Tenang saja!

Selain melakukannya secara langsung di telefon Android, Anda juga dapat memformat kad SD melalui PC / komputer riba untuk hasil yang lebih maju dan sempurna. Ini caranya:

 • Sambungkan kad SD menggunakan pembaca kad dan tunggu sehingga ia menyambung. Sekiranya masih ada data, anda boleh membuat sandaran terlebih dahulu ke PC / komputer riba.
 • Kemudian buka Explorer (Windows + E) kemudian pilih pada pemacu kad SD. Klik kanan kemudian pilih menu Format ...
 • Lakukan langkah-langkah untuk memformat kad SD dan tunggu prosesnya selesai. Sekiranya anda telah mengembalikan data ke kad SD dan pastikan sama ada ia dapat digunakan atau tidak.

Untuk langkah-langkah memformat kad SD pada PC / komputer riba dan Android, Anda dapat membaca dalam artikel berikut: Cara Memformat Kad SD pada PC, Komputer riba dan HP Android!

LIHAT ARTIKEL

Sekarang lebih kurang bagaimana membaiki kad SD yang rosak dan tidak dapat dibaca bersama dengan langkah-langkah yang lengkap. Sekiranya masih tidak berfungsi, cuba lagi!

Mengenai cara memperbaiki kad memori yang memerlukan pemformatan, satu-satunya penyelesaian yang boleh anda lakukan adalah mematuhi permintaan, geng.

Semoga berjaya dan semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Kad SD atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan