7 Aplikasi Penglihatan Malam Terbaik dan Percuma di Android | Bolehkah anda menangkap hantu?

Adakah anda ingin menguji keberanian anda pada waktu malam? Jangan lupa membawa peralatan yang mencukupi seperti aplikasi penglihatan malam berikut!

Adakah anda suka berjalan-jalan pada waktu malam? Perlukan aplikasi penglihatan malam yang dapat digunakan oleh telefon bimbit anda ?

Perjalanan pada waktu malam memang sangat menggembirakan dan cabaran. Selain bermain permainan seram, anda boleh menjelajahi lokasi yang tenang untuk menguji keberanian anda dalam kegelapan.

Selain membawa lampu suluh, penglihatan malam juga sangat diperlukan. Bukan hanya melihat jalan, tetapi juga dapat memantau pelbagai makhluk asing di hadapan anda.

Nah, Jaka mempunyai cadangan aplikasi penglihatan malam yang boleh anda gunakan di telefon bimbit anda secara percuma. Mari, lihat senarai penuh di bawah!

 • Simulasi Kamera Night Vision
 • Simulasi Penglihatan Malam
 • Kamera Penglihatan Malam oleh Appsbaba
 • Kamera Simulasi VR Thermal dan Night Vision
 • Tangkapan Penglihatan Malam Z12
 • VR Kamera Night Vision Berwarna
 • Aplikasi Penglihatan Malam Terbaik di Android

  Night Vision aka night vision adalah kemampuan atau ciri yang dapat dilihat dalam persekitaran yang gelap. Penglihatan ini tidak hanya dimiliki oleh binatang malam, tetapi juga melalui teknologi.

  Penglihatan manusia hanya dapat menangkap sebilangan besar gelombang elektromagnetik. Dengan bantuan teknologi penglihatan malam, gelombang inframerah atau ultraviolet juga dapat ditangkap dengan betul.

  Teknologi penglihatan malam biasanya digunakan pada sejumlah peralatan tentera atau untuk memburu binatang malam. Bukan hanya itu, CCTV juga menggunakan teknologi ini untuk keselamatan di lokasi gelap.

  Peralatan penglihatan malam biasanya dijual dengan harga yang tinggi. Sekarang, ada aplikasi yang dapat menggunakan kamera di ponsel Anda untuk menjadi alat penglihatan malam.

  Apa aplikasinya? Mari, lihat di bawah:

  1. Kamera Malam

  Pertama adalah aplikasi Night Camera yang boleh anda gunakan untuk merakam lokasi gelap menggunakan kamera HP. Anda boleh memilih dua jenis penglihatan malam, iaitu Thermal A dan B.

  Anda dapat melihat objek dengan kesan penguat haba atau hijau. Selain itu, terdapat juga ciri tetapan zoom jarak jauh dan kesan termal.

  Dengan menggunakan Kamera Malam, anda juga dapat merakam gambar dengan foto dan video. Cuba aplikasinya dengan segera, geng!

  MUAT TURUN Apl
  PerincianKamera Malam
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 3.6 (12,085)
  Saiz Permainan 6.6MB
  Android minimum 4.0.3 dan ke atas

  2. Simulasi Kamera Night Vision

  Seterusnya adalah Simulasi Kamera Night Vision yang menggunakan penapis warna untuk kamera anda. Walaupun hanya simulasi, aplikasi ini mempunyai pelbagai ciri menarik.

  Anda boleh memilih tiga jenis penapis warna dan penapis tambahan malam yang dapat menerangi bahagian gelap rakaman. Penggunaan ciri ini dapat menunjukkan objek yang tidak dapat dilihat oleh mata.

  MUAT TURUN Apl
  PerincianSimulasi Kamera Night Vision
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 3.2 (45,918)
  Saiz Permainan Berbeza
  Android minimum Berbeza

  3. Simulasi Penglihatan Malam

  Sekarang, jika Simulasi Penglihatan Malam adalah simulasi penglihatan malam yang memberikan tampilan hijau yang unik dan dapat digunakan untuk melihat objek dalam gelap.

  Aplikasi ini hanya mempunyai satu jenis penapis dengan ciri untuk meningkatkan intensiti cahaya pada rakaman. Juga, terdapat juga ciri untuk mengambil gambar.

  Aplikasi ini masih menggunakan teknologi pada kamera telefon bimbit anda, semakin baik kamera yang anda miliki, semakin baik penglihatan malam anda.

  MUAT TURUN Apl
  PerincianSimulasi Penglihatan Malam
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 3.7 (11,541)
  Saiz Permainan 3.5MB
  Android minimum 4.0.3 dan ke atas

  4. Kamera Penglihatan Malam oleh Appsbaba

  Kamera Penglihatan Malam ini dari Appsbaba mempunyai ciri lengkap dengan tiga jenis penglihatan malam iaitu Kamera Penglihatan Malam, Kamera Penglihatan Termal dan Kamera Penglihatan Shady.

  Night Vision akan menjadikan rakaman kelihatan sedikit biru sehingga anda dapat meningkatkan kecerahan. Sementara itu, Thermal Vision untuk penglihatan suhu objek.

  Akhirnya, Shady Vision akan menjadikan rakaman kelihatan hitam dan putih. Kamera Night Vision ini juga menyediakan pilihan untuk memotret gambar.

  MUAT TURUN Apl
  PerincianKamera Penglihatan Malam
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 3.6 (5,655)
  Saiz Permainan 5.3MB
  Android minimum 4.0.3 dan ke atas

  5. Kamera Simulasi VR Thermal dan Night Vision

  Ingin menguji keberanian anda pada waktu malam?

  Tidak lengkap jika anda tidak menggunakan Kamera VR Thermal dan Night Vision Simulasi . Aplikasi ini mempunyai pelbagai penapis warna untuk dilihat dalam gelap dan ciri VR.

  Anda boleh memasang aplikasi ini pada peranti VR mudah alih anda, kemudian hidupkan mod VR. Aplikasi ini juga menyediakan 5 jenis penapis warna yang boleh anda gunakan.

  Aplikasi ini juga boleh digunakan untuk merakam video yang anda tahu, geng! Hebat!

  MUAT TURUN Apl
  PerincianKamera Simulasi VR Thermal dan Night Vision
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 4.0 (4,341)
  Saiz Permainan 6.9MB
  Android minimum 4.3 dan ke atas

  6. Tangkapan Penglihatan Malam Z12

  Sama seperti aplikasi lain, Night Vision Capture Z12 juga mempunyai pelbagai ciri menarik untuk melihat objek dengan lebih baik pada waktu malam.

  Aplikasi ini memiliki berbagai filter warna, dan didukung dengan zoom hingga 45x. Dengan itu, anda dapat melihat objek misteri dari kejauhan.

  Siapa tahu anda boleh menangkap semangat dengan aplikasi ini, geng. Ayuh, cubalah aplikasinya!

  MUAT TURUN Apl
  PerincianTangkapan Penglihatan Malam Z12
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 3.6 (4.763)
  Saiz Permainan 6.9MB
  Android minimum 4.1 dan ke atas

  7. Kamera VR Night Night Vision

  Terakhir adalah Color Night Vision Camera VR yang menyediakan ciri penglihatan malam lengkap dengan sebilangan penapis warna yang mudah dipasang.

  Terdapat dua jenis penapis warna yang boleh anda gunakan, iaitu hijau dan putih-hitam. Selain menggunakan filter, aplikasi ini juga memiliki teknologi untuk memberikan hasil gambar yang baik dalam kondisi cahaya rendah.

  Jangan berhenti di situ, terdapat juga mod VR yang boleh anda gunakan. Aplikasi ini juga mempunyai antara muka yang sederhana dan minimalis.

  MUAT TURUN Apl
  PerincianVR Kamera Night Vision Berwarna
  Penarafan Dinilai untuk 3+
  Skor ulasan 3.9 (527)
  Saiz Permainan 3.9MB
  Android minimum 5.0 dan ke atas

  Itulah aplikasi penglihatan malam untuk Android yang boleh anda gunakan secara percuma. Aplikasi mana yang telah anda cuba, geng?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi Android atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi

  Artikel Berkaitan