Ingin Main Permainan PC Menggunakan Tongkat PS4? Ini caranya!

Tongkat PS4 boleh digunakan untuk bermain permainan PC. Jangan percaya? Jadi, lebih baik membaca artikel Jaka berikut. Lihat sahaja di JalanTikus ya!

Adakah anda suka bermain permainan di PC atau komputer riba? Sekiranya anda suka, pengawal jenis apa yang biasanya anda mainkan? Papan kekunci atau gamepad? Jaka sendiri juga gemar bermain permainan di PC atau komputer riba . Biasanya setelah semua kerja Jaka selesai, Jaka bermain permainan sebentar hanya untuk melepaskannya bersama rakan-rakan Jaka di tempat kerja.

Oleh kerana, biasanya Jaka dan rakan-rakannya di pejabat bermain permainan bola , sukar untuk menggunakan papan kekunci, jadi Jaka biasa menggunakan gamepad . Gamepad yang Jaka gunakan sendiri adalah tongkat PS4 .

Bolehkah ia berfungsi? Anda boleh, jadi anda lebih baik membaca artikel Jaka berikut, tentang cara menggunakan tongkat PS4 untuk bermain permainan PC .

BACA JUGA
  • Hebat! Inilah Cara Memasang Linux di PS4!
  • Inilah Cara Memainkan Permainan PlayStation di Komputer
  • Seronok! Sony Secara rasmi mengumumkan PlayStation 4 Pro dan PS4 Slim

Ini adalah kaedah mudah untuk bermain permainan PC dengan tongkat PS4

Bermain permainan di PC sangat mengasyikkan, terutamanya permainan seperti Tomb Raider atau Assassin's Creed atau Resident Evil. Tetapi bagi anda yang biasanya bermain permainan dengan konsol, anda pasti sukar untuk bermain permainan tersebut menggunakan papan kekunci.

Penyelesaiannya sebenarnya mudah, anda boleh ** menggunakan pengawal XBox ** untuk bermain permainan PC. Anda hanya menyambungkannya, maka anda boleh menggunakannya secara automatik. Semua tetapan dikonfigurasi secara automatik.

Tetapi seperti yang kita ketahui, XBox agak tidak popular di Indonesia, walaupun komunitas itu sendiri ada. Rata-rata di Indonesia adalah PS (PlayStation) yang lebih popular . Sekiranya anda mempunyai siri PS terbaru, iaitu PS4, anda boleh menggunakan alat kawalan pada PC.

Jangan percaya? Anda hanya melihat cara berikut Jaka!

Langkah Bermain Permainan PC Menggunakan Tongkat PS4

  • Langkah 1

Mula-mula anda mesti menyambungkan tongkat PS4 ke PC anda . Sambungkannya melalui 2 cara , yang pertama menggunakan kabel pengecas dan yang kedua menggunakan Bluetooth tanpa wayar .

Untuk cara pertama, ia pasti sangat mudah, yang perlu anda lakukan ialah pasangkan kabel pengecas dari tongkat PS4 ke PC. Untuk kaedah kedua, anda mesti menekan butang "PS" + "Share" pada masa yang sama, tahan sehingga bar LED menyala dan berkelip dengan cepat. Lihat gambar supaya lebih jelas.

Catatan: Lampu ini berkelip dengan cepat

Sekiranya ada, segera pindahkan ke PC atau komputer riba anda sebelum lampu berhenti berkelip. Buka "Bluetooth Device Manager" , kemudian tambahkan peranti yang disebut "Wireless Controller" . Lihat gambar supaya lebih jelas.

Dengan ini, PC atau komputer riba anda sudah disambungkan ke tongkat PS4.

  • Langkah 2

Anda mesti memuat turun dan memasang perisian yang disebut "Input Mapper" . Anda boleh memuat turunnya melalui pautan JalanTikus berikut.

Aplikasi Utiliti DSDCS DOWNLOAD
  • Langkah 3

Sekiranya anda telah memuat turun dan memasang perisian yang disebut "Input Mapper" , buka aplikasi, maka tongkat PS4 anda akan dikesan secara automatik. Seperti ini kira-kira penampilan perisian.

Oh ya, sebagai tanda lain bahawa tongkat anda disambungkan ke PC atau komputer riba melalui perisian Input Mapper ini, bar LED akan berwarna antara hijau terang hingga merah . Yang bermaksud hijau adalah bateri anda penuh, sementara warna merah bermaksud bateri anda kosong. Anda dapat melihat gambar menjadi lebih jelas.

Catatan: Lampu berwarna kuning kerana status bateri 50%
  • Langkah 4

Buka permainan anda, dan bermain melalui tongkat PS4. Kerana tongkat PS4 anda akan meniru tongkat XBox secara automatik . Dan ini bermaksud bahawa susun atur yang anda gunakan juga merupakan susun atur tongkat XBox. Sekiranya keliru, anda dapat melihat carta persamaan susun atur di bawah.

PS4XBox
X A
Kotak X
Segi tiga Y
Bulat B
S1 RB
R2 RT
L1 LB
L2 LT
Selebihnya sama -

Itu sahaja artikel dari Jaka mengenai cara menggunakan tongkat PS4 untuk bermain permainan PC. Semoga ia berguna untuk anda, semoga berjaya!

Artikel Berkaitan