Cara Mengatasi 500 Kesalahan Pelayan Dalaman dan Pemahamannya

Nah, kali ini Jaka akan memberitahu anda petua atau cara untuk menyelesaikan 500 Kesalahan Pelayan Dalaman dan tidak melupakan pemahamannya. Pasti begitu ...

Sekiranya anda cuba mengakses laman web maka mesej '500 Ralat Pelayan Dalaman' muncul, ini bermaksud ada sesuatu yang tidak kena dengan laman web ini. Masalah ini tidak disebabkan oleh penyemak imbas, komputer, atau bahkan sambungan internet anda. Masalah ini disebabkan oleh laman web yang anda lawati.

Nah, kali ini Jaka akan memberitahu anda petua atau cara untuk menyelesaikan 500 Kesalahan Pelayan Dalaman dan tidak melupakan pemahamannya. Sudah tentu, jika anda menghadapi keadaan ini, anda dapat segera mencari jalan keluarnya. Lihat di bawah!

BACA JUGA
  • Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi kesalahan aplikasi Android
  • Kenali Kod Ralat yang Muncul di Penyemak Imbas
  • 25 Sebab dan Penyelesaian Kesalahan Google Play Store Android

Bagaimana memperbaiki 500 kesalahan pelayan dalaman dan pemahaman mereka!

Mengapa mesej ralat muncul?

Mesej ralat ini dapat muncul dalam pelbagai bentuk, bergantung pada laman web yang dikunjungi, tetapi pada dasarnya sama. Mesej ralat boleh muncul dalam bentuk '500 Ralat Pelayan Dalaman', 'Ralat 500', 'Ralat HTTP 500', '500, Itu Ralat', 'Ralat Sementara (500)' , atau hanya dalam kod '500' .

Dari sekian banyak mesej yang dipaparkan, walaupun berbeza, tetapi pada hakikatnya masih menyisipkan kod '500' pada setiap kesalahan yang timbul. Kod ralat yang menunjukkan nombor '500' adalah mesej yang dihasilkan apabila sesuatu yang tidak dijangka berlaku pada pelayan, dan pelayan kemudian tidak dapat memberikan maklumat tertentu. Oleh itu, pelayan tidak menyediakan halaman laman web biasa dan kemudian diganti dengan halaman laman web yang mengandungi mesej ralat.

Bagaimana membetulkannya?

Oleh kerana terdapat masalah dengan pelayan, kami tidak dapat memperbaikinya sendiri. Tetapi selalunya masalah ini dapat diselesaikan dengan cepat. Mesej ralat biasanya hanya sementara, dan hanya seketika, laman web yang bermasalah akan dapat diakses seperti biasa.

Biasanya mesej ralat yang muncul juga dapat disebabkan oleh jumlah pengguna yang mengakses laman web ini, menjadikan pelayan tidak berfungsi. Jadi jalan keluarnya ialah kita mungkin dapat menunggu beberapa minit sebelum mencuba mengakses laman web ini.

Oleh itu, jika anda mengalami masalah ini, cuba muatkan semula halaman laman web ini. Klik 'tambah nilai' pada bar alat penyemak imbas atau dengan menekan kekunci F5 pada papan kekunci. Penyemak imbas akan menghubungi pelayan lagi dan meminta halaman yang diminta sebelumnya. Dengan begitu masalah ini harus segera diselesaikan.

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi, mungkin anda perlu menunggu sebentar sebelum mengakses laman web ini lagi. Laman web ini mungkin mengalami masalah, dan kami harus menunggu sehingga ada pembaikan yang dilakukan oleh pemilik laman web tersebut. Cara lain yang boleh kita cuba ialah mengakses salinan halaman laman web lama.

LIHAT ARTIKEL

Cara Mengakses Salinan Halaman Laman Lama

Sekiranya secara kebetulan anda memerlukan halaman tersebut untuk diakses, misalnya untuk rujukan penyelidikan atau yang lain, tiba-tiba laman web ini mempunyai ralat HTTP 500, atau masalah lain, ini tentunya akan menjadi masalah serius. Tetapi ada cara untuk melihat halaman yang bermasalah, yaitu dengan melihat potongan halaman laman web yang disimpan dalam data arkib menggunakan beberapa kaedah yang dapat dicuba.

Tetapi kaedah ini tidak akan berfungsi untuk artikel yang masih baru diterbitkan. Seperti artikel lama, kaedah ini masih dapat berfungsi dengan baik, walaupun artikel tersebut telah dihapus sebelumnya.

  • Cara pertama, jika halaman mengalami masalah ketika diakses, cobalah mengaksesnya menggunakan fitur 'Versi teks sahaja' . Kaedah ini hanya akan memaparkan teks tanpa memuatkan gambar atau kandungan media lain.

Caranya adalah dengan memasukkan alamat di bawah ke dalam kotak URL penyemak imbas , kemudian ganti perkataan ' example.com/page.htm ' dengan halaman masalah.

//webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:**example.com/page.htm

Contohnya seperti ini.

//webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:**www.jalantikus.com/tips/game-shooter-android-terbaik/

Kaedah di atas akan memaparkan potongan halaman yang masih disimpan dalam cache Google dalam bentuk bertulis sahaja, tanpa memasukkan isi media.

  • Cara kedua, tidak hanya digunakan untuk mengakses halaman bermasalah, juga dapat digunakan untuk mengakses halaman yang telah dihapus.

Kaedah kedua menggunakan bantuan laman web arkib data yang disebut The Wayback Machine Page . Laman web ini dapat menyimpan sejarah dari laman web dari tahun ke tahun. Oleh itu, jika halaman laman web telah dihapus, halaman tersebut mungkin masih meninggalkan halaman yang dapat diakses melalui laman web ini.

Laman web Wayback Machine membolehkan kita melihat laman web lama. Jadi, laman web ini akan memberi kita bentuk halaman yang sama seperti pada masa lalu.

Untuk memanfaatkan laman web ini, pergi ke halaman //archive.org/web/ . Kemudian masukkan alamat halaman laman web yang bermasalah, klik 'Browse History' . Setelah maklumat muncul seperti di atas, klik tahun dan tarikh di kalendar untuk melihat halaman dipaparkan pada tarikh yang dipilih.

Klik tahun dan tarikh yang disenaraikan untuk melihat halaman laman web dari tahun ke tahun dan lihat apa perbezaannya.

Kita boleh mengklik pautan lain pada tarikh dan masa yang berbeza untuk melihat perubahan yang berlaku setiap tahun. Jadi kesimpulannya, laman web ini bukan sahaja dapat digunakan untuk mengakses halaman laman web yang bermasalah , tetapi juga dapat digunakan untuk melihat kembali halaman laman web yang telah dihapus sebelumnya .

Itulah perbincangan dari Jaka mengenai bagaimana menyelesaikan 500 Kesalahan Pelayan Dalaman dan pemahaman mereka. Ia mudah, bukan? Oleh itu, anda tidak perlu keliru ketika menghadapi keadaan ini. Ikut sahaja kaedah Jaka. Pernah mencuba cara Jaka ini? Kongsi di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan